07/08/2023 07/08/2023 Στην άνευ προηγουμένου κρίση ηθικών προσανατολισμών και του συστήματος των αξιών της εποχής μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.  Μια τέτοια κρίση αφορά τον προσανατολισμό των ανθρώπων στις αξιακές συντεταγμένες του κοσμικού πνεύματος της εποχής μας, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης τόνισε...
07 Αυγούστου, 2023 - 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2023 - 11:09

Βουλγαρίας Νεόφυτος: Η μεταμόρφωση ξεκινάει από μέσα μας

Διαδώστε:
Βουλγαρίας Νεόφυτος: Η μεταμόρφωση ξεκινάει από μέσα μας

Στην άνευ προηγουμένου κρίση ηθικών προσανατολισμών και του συστήματος των αξιών της εποχής μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος στο κήρυγμά του για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

Μια τέτοια κρίση αφορά τον προσανατολισμό των ανθρώπων στις αξιακές συντεταγμένες του κοσμικού πνεύματος της εποχής μας, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης τόνισε πως “δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε καμία θετική αλλαγή είτε στην προσωπική είτε στην κοινοτική μας ζωή, αν δεν ξεκινήσει από μέσα μας”.

Χρειάζεται μια τύφλωση από το θαβώριο φως για να δούμε την αλήθεια και να καταφέρουμε να επαναπροσανατολιστούμε στη ζωή μας με βάση τον λόγο του Θεού, ακριβώς όπως συνέβη και με τον Απόστολο Παύλο: “Ο απόστολος των εθνών, που τυφλώθηκε από αυτό το ίδιο φως για να μπορέσει να δει την αλήθεια, μαρτυρεί ότι «βλέποντας τη δόξα του Κυρίου, μεταμορφωνόμαστε στην ίδια εικόνα, από δόξα σε δόξα, όπως με το Πνεύμα του Κύριε» (Β’ Κορ. 3:18)”.

Το φως του κόσμου, το φθαρτό, φέγγει ισχνά και η πορεία μας κρίνεται επί το φωτισμό του πάντοτε επισφαλής. Όταν βάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας, το “φως του κόσμου”, το “φως της ζωής”, ανοιγόμαστε μαζί Του σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης. Όπως αναφέρει ο Πατριάρχης “στη Μεταμόρφωση του Θαβώρ, ο Κύριος αποκαλύπτει τον εαυτό Του ως Φως που τυφλώνει τα φυσικά μάτια αλλά ανοίγει την πνευματική όραση”.

Αυτή η δεύτερη όραση είναι που οδηγεί σε εκείνο τον τρόπο ζωής που μεταμορφώνει τον εαυτό μας, και στη συνέχεια τον κόσμο μας: “Αυτή η αλλαγή απαιτεί από τον καθένα μας μια συνεχή προσπάθεια να διακρίνει το καλό από το κακό (πρβλ. Εβρ. 5:14), απαιτεί να αναζητούμε και να ακολουθούμε τον Θεό και το άγιο θέλημά Του και να μας ελευθερώσουμε από τα «στοιχεία του κόσμου» (Γαλ. 4:3), και όλα αυτά είναι δυνατά μόνο όταν συνειδητά και πιστά ακολουθούμε και συμμετέχουμε στη Νέα Διαθήκη του Θεού με την ανθρωπότητα που ήρθε μέσω του Χριστού του Σωτήρα”.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων