02/08/2021 02/08/2021 Η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου για την αρχή της νηστείας προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, ήταν μεστή και πλήρης θεολογικού νοήματος. Διαβάστε τι έγραψε στην εγκύκλιό του: Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Στην αρχή της νηστείας, που ορίστηκε από την Αγία...
02 Αυγούστου, 2021 - 9:14

Βουλγαρίας Νεόφυτος: «Η Παναγία, παράδειγμα στον αγώνα μας»

Διαδώστε:
Βουλγαρίας Νεόφυτος: «Η Παναγία, παράδειγμα στον αγώνα μας»

Η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου για την αρχή της νηστείας προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, ήταν μεστή και πλήρης θεολογικού νοήματος. Διαβάστε τι έγραψε στην εγκύκλιό του:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Στην αρχή της νηστείας, που ορίστηκε από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία προς τιμήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, απευθύνουμε σε όλους σας ένα μήνυμα ειρήνης και καλής θελήσεως, ταπεινοφροσύνης και λατρείας του αγίου θελήματος του Θεού μας, ο οποίος έχει πρόνοια για τον καθένα μας και αγάπη για τον κόσμο και όλη την ανθρωπότητα. Μια έκφραση της απεριόριστης πατρικής Του αγάπης ήταν η υπόσχεση που δόθηκε στους προπάτορες – μια υπόσχεση που εκπληρώθηκε με τη συμμετοχή της Παναγίας, μέσω της οποίας η ανθρωπότητα έλαβε το μερίδιό της στο μέγα, θεανθρώπινο μυστήριο της σωτηρίας. Η Υπεραγία Θεοτόκος προετοιμάστηκε γι’ αυτόν τον ρόλο καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνειδητής ζωής της, ζώντας με υπακοή στον ναό του Θεού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ναός του Θεού η ίδια, που τιμήθηκε από Αυτόν με τη μεγαλύτερη τιμή: να γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.

Οι ημέρες της νηστείας αποτελούν μια περίοδο κατά την οποία έχουμε τη χαριτωμένη ευκαιρία να βιώσουμε αυτήν ακριβώς την προετοιμασία της Παναγίας, αυτή την τρεμάμενη προσδοκία της, να εισέλθουμε στο τέλος αυτών των αγίων ημερών και στη χαρά όλης της Εκκλησίας, βλέποντας τους πρώτους καρπούς της Αναστάσεως στον κόσμο και την επιτυχία εκείνης, που εκπλήρωσε τον σκοπό του ανθρώπου, να γίνει Θεός κατά χάριν.

Ας χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευλογημένες και θεόδοτες ημέρες με σοφία και σύνεση για να συναντήσουμε με χαρά και αγνές καρδιές την εορτή της Ιεράς Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Να απορρίψουμε από τον εαυτό μας αυτό που μας αποσπά από το θέλημα του Θεού και οδηγεί τα βήματά μας στο ίδιον θέλημα και την αμαρτία. Πρότυπο και παράδειγμα σε αυτήν την προσπάθεια, υπερασπιστής και βοηθός μας σε αυτόν τον αγώνα θα είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.

Μέσα από τις άγιες προσευχές της, ο Θεός να μας ελεεί και να μας σώσει όλους!

Καλή κι ευλογημένη νηστεία!

† Nεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων