02/06/2022 02/06/2022 Θέλοντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι όπου συναθροίζονται οι χριστιανοί, εκεί βρίσκεται και ο Χριστός, που ναι μεν ανελήφθη, αλλά ουδέποτε εγκατέλειψε τους ανθρώπους, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κάλεσε το ποίμνιο να ανέβει ψηλά, παραπάνω από όλα εκείνα που το χωρίζουν από την αγάπη του Χριστού. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Διαβάστε όλο το μήνυμα:...
02 Ιουνίου, 2022 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 16:15

Βουλγαρίας Νεόφυτος: Ο Θεός ανελήφθη, αλλά δεν εγκατέλειψε τον κόσμο

Διαδώστε:
Βουλγαρίας Νεόφυτος: Ο Θεός ανελήφθη, αλλά δεν εγκατέλειψε τον κόσμο

Θέλοντας να μεταδώσει το μήνυμα ότι όπου συναθροίζονται οι χριστιανοί, εκεί βρίσκεται και ο Χριστός, που ναι μεν ανελήφθη, αλλά ουδέποτε εγκατέλειψε τους ανθρώπους, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κάλεσε το ποίμνιο να ανέβει ψηλά, παραπάνω από όλα εκείνα που το χωρίζουν από την αγάπη του Χριστού.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Διαβάστε όλο το μήνυμα:

«Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν πληρώσας οἰκονομίαν, καὶ τὰ ἐπὶ γῆς ἑνώσας τοῖς οὐρανίοις, ἀνελήφθης ἐν δόξῃ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, οὐδαμόθεν χωριζόμενος, ἀλλὰ μένων ἀδιάστατος, καὶ βοῶν τοῖς ἀγαπῶσί σε· Ἐγώ εἰμι μεθ’ ὑμῶν, καὶ οὐδεὶς καθ’ ὑμῶν» (Κοντάκιον, Κεφ. 6)

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Τα εμπνευσμένα λόγια του υμνογράφου μας αποκαλύπτουν ό,τι σημαντικότερο πρέπει να γνωρίζουμε για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αφού έμεινε με τους μαθητές Του για σαράντα ημέρες μετά την ένδοξη Ανάστασή Του, ο Σωτήρας ανήλθε στον ουρανό, ανεβαίνοντας (χωρίς να χωριστεί) με την ανθρώπινη φύση, ήδη καθαρισμένη από κάθε αμαρτία, που είχε εξαιτίας της ανυπακοής των πρωτοπλάστων.

Με την Ανάληψη του Χριστού, η φύση μας έφτασε μια για πάντα στον τελικό της προορισμό, βρίσκοντας μια θέση στο Βασίλειο της Αιώνιας Ζωής, που είναι το Βασίλειο του Θεού – το Βασίλειο της αγάπης, του φωτός και της ζωής. Αυτό είναι το νόημα του Θεανθρώπινου έργου του Χριστού: να ενώσει τα γήινα με τα ουράνια, ώστε ο άνθρωπος, που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού, να φτάσει στην ομοίωση του Θεού.

Ταυτόχρονα, αν και ανελήφθη, ο Κύριος δεν εγκατέλειψε τον κόσμο και τους ανθρώπους, και αυτή είναι η άλλη σημαντική αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε και με την οποία πρέπει να ζούμε κατά τις επίγειες ημέρες μας. Ήδη από την επίγεια διακονία Του, ο Σωτήρας είχε καταθέσει στους μαθητές Του ότι «όπου δύο ή τρεις είναι συγκεντρωμένοι στο όνομά μου, εκεί είμαι εγώ ανάμεσά τους» (Ματθ. 18:20- οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν.).

Εδώ επιβεβαιώνεται σήμερα αυτό, βρίσκοντας έκφραση στη χαρμόσυνη μαρτυρία της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Δεν είναι η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε χριστιανός από την προσωπική του εμπειρία ζωής και τον προσωπικό του άθλο στην πίστη; Υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν έχει νιώσει ποτέ την υποστήριξη και την προστασία από τον Κύριό μας, μαζί με το έλεός Του και την απεριόριστη φιλανθρωπία Του; Μπορεί να υπάρχει Χριστιανός που αμφιβάλλει γι αυτό που είπε: «Εγώ είμαι μαζί σας πάντα, μέχρι το τέλος του αιώνος αυτού» (Ματθ. 28:20 – ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος.);

Δυστυχώς, μερικές φορές γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την πίστη μας σχετικά με την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και μας αφήνουν μια αίσθηση απόλυτης ασέβειας – σαν να μην ευνοεί πλέον ο Κύριος τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Αυτό το συναίσθημα γίνεται αντιληπτό ακόμα και σήμερα, όταν βλέπουμε τη «νίκη» του κακού, που οδηγεί έναν αδελφό να σηκώσει το χέρι του εναντίον του αδελφού του, κάτι που είδαμε τους τελευταίους μήνες στην αδελφική Ουκρανία. Σε τέτοιες στιγμές είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε την πίστη μας αγνή και δυνατή, αλλά γνωρίζουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Θεός επιτρέπει σε όλες τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς στη ζωή μας να μην μας κάνουν άπιστους, αλλά αντίθετα να ενισχύουν την πίστη μας. Όταν έχουμε τις μεγαλύτερες αμφιβολίες για το νόημα της ζωής και της ύπαρξής μας, από εμάς, ως Χριστιανοί, αναμένεται να επιβεβαιώσουμε αυτό το νόημα και να εργαστούμε για τη σταδιακή πραγματοποίησή του.

Γι’ αυτό, αγαπητοί, την ημέρα της Αναλήψεως, ας χαρούμε με τη χαρά των πρώτων μαθητών του Χριστού και ας γίνουμε πιστοί μάρτυρες του γεγονότος ότι Τον δέχθηκαν τα έθνη, Τον πίστεψε ο κόσμος και ανελήφθη εν δόξη» (α’ Τιμ. 3:16 – καὶ ὁμολογουμένως μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον· Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί, ἐδικαιώθη ἐν Πνεύματι, ὤφθη ἀγγέλοις, ἐκηρύχθη ἐν ἔθνεσιν, ἐπιστεύθη ἐν κόσμῳ, ἀνελήφθη ἐν δόξῃ.). Αυτήν την αγία και φωτεινή ημέρα, ας ανεβούμε ψηλά, πάνω από όλα όσα μας χωρίζουν από την αγάπη του Χριστού, που συσκοτίζει μέσα μας την ιερή εικόνα του Θεού σύμφωνα με την οποία δημιουργηθήκαμε. Ας απομακρυνθούμε από την αμαρτία, ας ακολουθήσουμε το άγιο και τέλειο θέλημα του Κυρίου και ας αναζητήσουμε σε όλες μας τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας την ανθρώπινη αλλά και θεϊκή δικαιοσύνη. Αυτό περιμένει από εμάς και γι’ αυτό χαίρεται ο Κύριος Ιησούς Χριστός μαζί με όλη την ουράνια και επίγεια Εκκλησία Του.

Είθε η συγχωρητική αγάπη του Θεού και το μεγάλο Του έλεος να είναι μαζί μας!

Καλή κι ευλογημένη γιορτή!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων