06/05/2022 07/05/2022 “Σε αυτές τις θλιβερές μέρες, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας προσεύχεται συνεχώς για ειρήνη και για τον τερματισμό όχι μόνο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και κάθε ένοπλης σύγκρουσης στον κόσμο, θυμόμαστε το θεμέλιο της χριστιανικής μας πίστης, που μας διατάζει να είμαστε ειρηνοποιοί”. Αυτά δήλωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κατά την ομιλία...
06 Μαΐου, 2022 - 20:57
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 12:45

Βουλγαρίας Νεόφυτος: Θεμέλιο της χριστιανικής πίστης είναι το να είμαστε ειρηνοποιοί

Διαδώστε:
Βουλγαρίας Νεόφυτος: Θεμέλιο της χριστιανικής πίστης είναι το να είμαστε ειρηνοποιοί

“Σε αυτές τις θλιβερές μέρες, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας προσεύχεται συνεχώς για ειρήνη και για τον τερματισμό όχι μόνο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και κάθε ένοπλης σύγκρουσης στον κόσμο, θυμόμαστε το θεμέλιο της χριστιανικής μας πίστης, που μας διατάζει να είμαστε ειρηνοποιοί”. Αυτά δήλωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος κατά την ομιλία του με αφορμή την εορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Βουλγαρικού Στρατού.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Οι σκέψεις όλων μας είναι στον ηρωικό στρατό μας, ο οποίος στη λαμπρή χιλιετή ιστορία του υπήρξε αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας του Ορθόδοξου λαού μας”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε:

“Ο στρατός μας συνεχίζει σήμερα τη θυσιαστική του θητεία, φέρνοντας εις πέρας με αξιοπρέπεια το ιερό του καθήκον, διατηρώντας την τιμή και τη δόξα των πολεμικών σημαιών που κληρονόμησαν από τους προγόνους μας”.

Το καθήκον κάθε Ένοπλης Δύναμης

Γι’ αυτό η αγία μας Εκκλησία πάντα ευλογούσε και είχε στις προσευχές της τον Βουλγαρικό Στρατό – γιατί ήταν και θα είναι νικητής μόνο όταν απολαμβάνει την υποστήριξη και την προστασία του Θεού. Όταν με τις πράξεις του ο στρατός υπερασπίζεται έναν δίκαιο και ευλογημένο από τον Θεό σκοπό, που δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία και η υπεράσπιση του κράτους και του λαού μας.

Αυτή είναι η αντίληψη της Εκκλησίας για την κλήση και τα καθήκοντα κάθε ένοπλης δύναμης, και γι’ αυτό οι συνειδήσεις μας ήταν τόσο ταραγμένες τους τελευταίους μήνες καθώς γίναμε μάρτυρες του αδελφοκτόνου πολέμου στην Ουκρανία.

“Προσευχόμαστε να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία”

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: “Όταν βλέπουμε πώς ένα Ορθόδοξο έθνος πολεμά εναντίον ενός άλλου Ορθόδοξου έθνους – με αδικαιολόγητη αιματοχυσία, σπέρνοντας τους σπόρους μιας μακροχρόνιας εχθρότητας και διχασμού μεταξύ αδελφών στην πίστη και στην οικογένεια.

Σε αυτές τις θλιβερές μέρες και μήνες, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας προσεύχεται συνεχώς για ειρήνη και για τον τερματισμό όχι μόνο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και κάθε ένοπλης σύγκρουσης στον κόσμο, θυμόμαστε το θεμέλιο της χριστιανικής μας πίστης, που μας διατάζει να είμαστε ειρηνοποιοί.

Και πάλι προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να αναπαύσει και να δεχθεί στη Βασιλεία Του των Ουρανών τα θύματα αυτού του πολέμου”.

” Ο πόλεμος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς”

Ο Μακαριώταοτς επεσήμανε ότι ως παιδιά του Θεού πρέπει να δείχνουμε συμπόνια πορς το πλησίον μας: “Ο Θεός μας είναι Θεός της ειρήνης και της αγάπης, του ελέους και της φιλανθρωπίας. Ενσαρκωμένος στο πρόσωπο του Μονογενούς Υιού Του, θυσίασε τον εαυτό Του για εμάς, για όλη την ανθρωπότητα, για να έχουμε ζωή και να την έχουμε σε αφθονία. Ως παιδιά Του, αναμένεται επίσης να είμαστε ειρηνοποιοί και να δείχνουμε έλεος και συμπόνια στον πλησίον μας, σε όλους, είτε κοντά είτε μακριά.

Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη ενώπιον του Θεού, και επομένως ο πόλεμος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς, ούτε μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτόν”.

Ο στρατός ως εγγυητής για τη διατήρηση της ζωής

Επιπλέον, αναφερόμενος στον ρόλο του στρατού, ο Μακαριώτατος τόνισε: ‘Προσευχόμαστε να είναι πάντα ο προστάτης του λαού του ένας στρατός που είναι εγγυητής για τη διατήρηση της ζωής, της τιμής και της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου.

Μόνο όταν διατηρεί την ειρήνη και το θείο δώρο της ζωής, θα απολαύσει την ευλογία και την εύνοια του Θεού”.

“Με τις προσευχές της Θεοτόκου, του αγίου Μεγαλομάρτυρος και Νικηφόρου Γεωργίου και όλων των υπέροχων ευεργετών Του, ο Θεός να ευλογεί και να ενισχύει τον πατρικό μας στρατό και όλους εμάς!”, κατέκηξε.

Καλές και ευλογημένες διακοπές!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων