18/04/2019 18/04/2019 Ένας Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Εκκλησίας της Γεωργίας αναμένεται να χτιστεί στην Κύπρο. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισβίλι στην Τιφλίδα, στις 17 Απριλίου. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πολυετή αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας και σημείωσε ότι η κατασκευή της...
18 Απριλίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2019 - 16:11

Αναβιώνει το παλιό γεωργιανό μοναστήρι στη Κύπρο

Διαδώστε:
Αναβιώνει το παλιό γεωργιανό μοναστήρι στη Κύπρο

Ένας Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Εκκλησίας της Γεωργίας αναμένεται να χτιστεί στην Κύπρο. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισβίλι στην Τιφλίδα, στις 17 Απριλίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πολυετή αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας και σημείωσε ότι η κατασκευή της εκκλησίας επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση.

Τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών σημειώνοντας τη δυναμική παρουσία της γεωργιανής κοινότητας της Κύπρου και τη θετική συνεισφορά της στην οικονομία, στην κοινωνία και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, παραχώρησε δωρεάν γη στο Πατριαρχείο της Γεωργίας για την ανέγερση ορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος, το οποίο, μάλιστα, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος, ως κράτος- μέλος της ΕΕ, υποστήριξε ένθερμα την έγκαιρη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ- Γεωργίας και τη δυνατότητα απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Γεωργιανούς πολίτες.

Ευχαριστώντας τέλος για τη θερμή φιλοξενία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να ανταποδώσει τη φιλοξενία στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Μονή των Γεωργιανών στη Γιαλιά για την οποία οι Γεωργιανοί και οι Κύπριοι είμαστε τόσο περήφανοι, είναι σύμβολο της μεγάλης φιλίας μας».

Είπε ακόμα ότι «το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη μας στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απολύτως μοναδικό. Αυτή η φροντίδα ήταν ιστορικά αμοιβαία». Πρόσθεσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για το ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχώρησαν στο Πατριαρχείο Γεωργίας πλήρη ιδιοκτησία, εντελώς δωρεάν, τα 13.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην Αγία Μαρίνα της Κύπρου» λέγοντας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων