15/10/2022 15/10/2022 Σύσσωμος ο λαός της Γεωργίας εόρτασε χθες την Εθνική Ημέρα της “Ιεράς Πόλης” Μτσχέτα, της γενέτειρας του Χριστιανισμού στη χώρα, και παρευρέθηκε στην πανήγυρη του δεύτερου μεγαλύτερου Καθεδρικού Ναού του Σβετιτσχοβέλι, Τιφλίδας. Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ μίλησε για τις σημερινές δοκιμασίες και τη δύναμη που μας δίνει ο Κύριος για...
15 Οκτωβρίου, 2022 - 9:32
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2022 - 9:39

Έκκληση για ενότητα από τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας – “Ας ενωθούμε όλοι γύρω από την Εκκλησία”

Διαδώστε:
Έκκληση για ενότητα από τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας – “Ας ενωθούμε όλοι γύρω από την Εκκλησία”

Σύσσωμος ο λαός της Γεωργίας εόρτασε χθες την Εθνική Ημέρα της “Ιεράς Πόλης” Μτσχέτα, της γενέτειρας του Χριστιανισμού στη χώρα, και παρευρέθηκε στην πανήγυρη του δεύτερου μεγαλύτερου Καθεδρικού Ναού του Σβετιτσχοβέλι, Τιφλίδας. Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ μίλησε για τις σημερινές δοκιμασίες και τη δύναμη που μας δίνει ο Κύριος για να τις ξεπεράσουμε. Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι,ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι γύρω από την Εκκλησία.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αναφερόμενος στις σημερινές δοκιμασίες ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ τόνισε: “Ο Κύριος είναι μαζί μας, μας οδηγεί. Ο Κύριος δεν θα μας αφήσει. Ο Κύριος μας γεμίζει με αγάπη”, για αυτό “δεν χρειάζεται να φοβάστε, δεν χρειάζεται να ραγίζουμε την καρδιά μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν ο Κύριος μας στέλνει μια δοκιμασία, ο ίδιος Κύριος μας βοηθά και μας δίνει τη δύναμη να την ξεπεράσουμε”.

Ο Θεός να μας προστατεύει, ο Θεός να μας δυναμώνει και να δυναμώνει τη Γεωργία”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Η πνευματική δύναμη των Γεωργιανών

Το Σβετιτσχοβέλι είναι σύμβολο για εμάς, τους Γεωργιανούς, όλων των πολύτιμων αξιών που μας ενώνουν. Αυτή είναι η πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, η πίστη μας, η πνευματική δύναμη των Γεωργιανών, η ενότητά μας και οι χριστιανικές μας αξίες“, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός της χώρας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Γεωργίας, υπογράμμισε: “Θέλω να σας μιλήσω για την μεγάλη συμβουλή του Πατριάρχη μας, του σοφού ηγέτη μας. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας, τον Πατριάρχη μας. Πρέπει να ενωθούμε όλοι γύρω από την Εκκλησία, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε”.

Επίσης, με αφορμή τις εξελίξεις στη διεθνή κοινότητα, είπε: “Σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή για όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις, αλλά χάρη στον Κύριο, με τις προσευχές της Εκκλησίας μας, περνάμε αυτή τη δοκιμασία με ηρεμία και ελπίδα του Θεού. Ο Θεός να είναι προστάτης μας!”.

Το Σβετιτσχοβέλι είναι ο κυριότερος καθεδρικός ναός των Ορθόδοξων Χριστιανών της Γεωργίας. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε μεταξύ του 1010 και του 1029. Σύμφωνα με το euronews, είναι ο χώρος ταφής των βασιλιάδων της Γεωργίας και σύμφωνα με την γεωργιανή παράδοση, φιλοξενεί τον χιτώνα που φορούσε ο Χριστός κατά την σταύρωσή Του.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει μια εκκλησία, ένα κωδωνοστάσιο, ένα οχυρό και κατοικίες για μοναχούς. Το Σβετιτσχοβέλι είναι ένα λαμπρό αρχιτεκτονικό δείγμα της φεουδαλικής περιόδου και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το όνομα της Εκκλησίας στα Γεωργιανά σημαίνει ο ζωντανός πυλώνας.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

    

Με πληροφορίες από patriarchate.ge, euronews, agenda.ge

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων