04/01/2024 04/01/2024 Ενενήντα ένα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933. Από τον Δεκέμβριο του 1977 βρίσκεται στο πηδάλιο της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους εξελέγη Πατριάρχης Γεωργίας. Ο Μακαριώτατος είναι ιδιαίτερα...
04 Ιανουαρίου, 2024 - 16:28
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2024 - 16:16

Εννενήντα ένα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας

Διαδώστε:
Εννενήντα ένα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας

Ενενήντα ένα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933.

Από τον Δεκέμβριο του 1977 βρίσκεται στο πηδάλιο της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους εξελέγη Πατριάρχης Γεωργίας.

Ο Μακαριώτατος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό της Γεωργίας. Η πραότητα και η ασκητικότατά του είναι από τα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι συνεχάρη τον Μακαριώτατο για τα γενέθλιά του. “Μακαριώτατε, σας συγχαίρω για τα γενέθλιά σας. Εσείς, ως ηγέτης της Εκκλησίας της Γεωργίας, αποτελείτε εδώ και πολλά χρόνια παράδειγμα αγάπης για τον Θεό, την πατρίδα και τον πλησίον, παρηγορώντας μας με σοφία και φροντίδα. Είμαστε ευγνώμονες για την ανεκτίμητη προσφορά σας για την πνευματική τελειότητα του ποιμνίου σας και την ανάπτυξη του έθνους”, ανέφερε στην επιστολή της και πρόσθεσε:

“Δίνετε ελπίδα σε κάθε Γεωργιανό που ζει εδώ στη χώρα ή στο εξωτερικό”.

“Σας εύχομαι υγεία και μακροζωία”, κατέληξε.

Το 1957 εισήλθε στην ιερωσύνη

Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας εισήλθε στον κλήρο το 1957. Στις 16 Απριλίου εκάρη μοναχός ενώ διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Απριλίου από τον Πατριάρχη Γεωργίας Μελχισεδέκ. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 10 Μαΐου 1959.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας το 1960. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 25 Αυγούστου 1963 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βατούμης και Σεμοκμέδης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Εφραίμ, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ουρμπνίσης Δαυΐδ και τους Επισκόπους Σουχούμης και Αβχαζίας Λεωνίδα, Κουταΐδος Γαενάτης Ναούμ και Τετριτσκαρόης Ζηνόβιο.

Την 1 Σεπτεμβρίου 1967 εξελέγη Επίσκοπος Σουχούμης και Αβχαζίας. Στις 17 Μαΐου 1969 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1977 εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων