17/09/2020 17/09/2020 Την ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού (Jvari) επισκέφθηκε η Πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γεωργία, Κέλλυ Ντέγκναν, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου συντήρησης της εξωτερικής τοιχοποιίας της Μονής που πραγματοποιείται με την συμβολή της Πρεσβείας. Το Γεωργιανό Ορθόδοξο μοναστήρι χρονολογείται τον 6o αιώνα, αποτελεί μέρος των ιστορικών μνημείων...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 21:43

Η Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού

Διαδώστε:
Η Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού

Την ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού (Jvari) επισκέφθηκε η Πρέσβυς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γεωργία, Κέλλυ Ντέγκναν, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου συντήρησης της εξωτερικής τοιχοποιίας της Μονής που πραγματοποιείται με την συμβολή της Πρεσβείας.

Το Γεωργιανό Ορθόδοξο μοναστήρι χρονολογείται τον 6o αιώνα, αποτελεί μέρος των ιστορικών μνημείων της Μιτσχέτης και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για την Μονή, καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, αποφάσισε την συνέχιση της χρηματοδότησης του έργου που αφορά την συντήρηση ολόκληρης της εξωτερικής τοιχοποιίας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων προσόψεων και συνολικής επιφάνειας 1200 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση γίνεται μέσω επιχορήγησης από το Ταμείο Πολιτιστικής Προστασίας της Πρεσβείας και ανέρχεται στο ύψος των 506.250 δολαρίων. Η υλοποίηση πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Γεωργιανή Ιστορία της Τέχνης και την Διατήρηση της Κληρονομιάς «Γκιόργκι Τσουμπινασβίλι», καθώς και με την συμβολή διαφόρων διεπιστημονικών ομάδων.

Εκ μέρους του Πατριαρχείου Γεωργίας στην τελετή παρουσίασης του έργου παρευρέθησαν ο Επικεφαλής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Αναπαλαίωσης, Μητροπολίτης Αλαβέρντι κ. Δαυίδ και ο Επικεφαλής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων, Πρωτοπρ. Ανδρέα Τζαγμάϊτζε.

“Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών με υπερηφάνεια ανακοινώνει σήμερα ότι θα διαθέσουμε περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια για την χρηματοδότηση της συντήρησης του καθολικού στο Μοναστήρι Jvari. Αυτό γίνεται μέσω του Ταμείου Πολιτιστικής Προστασίας, μια πρωτοβουλία που έχει προσφέρει χρηματοδότηση σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων για είκοσι έργα σε ολόκληρη την Γεωργία κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι εκκλησίες στη Γεωργία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό και στην κοινωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ περήφανες που μπορούν να βοηθήσουν την Γεωργία να διατηρήσει αυτά τα εμβληματικά σύμβολα της ιστορίας της Γεωργίας. Ευχαριστώ!”, – δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβυς.

Υπενθυμίζεται ότι η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Γεωργία έχει ήδη προβεί στην χρηματοδότηση 100.000 δολαρίων κατά την πρώτη φάση του κύκλου συντήρησης, η οποία συμπεριλάμβανε την διεξαγωγή περιεκτικής μελέτης για τον εντοπισμό, την ταξινόμηση και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών και της φθοράς των προσόψεων.

 

 


Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων