10/12/2019 10/12/2019 “Άλυτο” παραμένει σύμφωνα με την Εκκλησία της Γεωργίας το ζήτημα με το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Δαβίδ στην έρημο του Γκαρέτζη (Νταβίντ Γκαρέτζα), παρά τη συμφωνία που υπεγράφη πριν από δύο μήνες μεταξύ της Γεωργίας και του Αεζρμπαϊτζάν. Οι ηγέτες των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία το μοναστήρι που βρίσκεται σε...
10 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2019 - 8:13

Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν ερίζουν για τον Όσιο Δαβίδ

Διαδώστε:
Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν ερίζουν για τον Όσιο Δαβίδ

“Άλυτο” παραμένει σύμφωνα με την Εκκλησία της Γεωργίας το ζήτημα με το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Δαβίδ στην έρημο του Γκαρέτζη (Νταβίντ Γκαρέτζα), παρά τη συμφωνία που υπεγράφη πριν από δύο μήνες μεταξύ της Γεωργίας και του Αεζρμπαϊτζάν. Οι ηγέτες των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία το μοναστήρι που βρίσκεται σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή στα σύνορα Γεωργίας- Αζερμπαιτζάν θα άνοιγε για τον Κλήρο της Γεωργίας.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ Ηλίας κάλεσε τον Γεωργιανό πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία.

Το μοναστήρι βρίσκεται 60 χλμ νοτιοανατολικά της Τιφλίδας κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, και συγκεκριμένα στις πλαγιές του βουνού Γκαρέτζη.

Tο μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, και αποτελεί ένα μείζον θέμα εδαφικών διαφορών μεταξύ της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν από το 1991.

H μονή ιδρύθηκε στις αρχές το 6ου αιώνα από τον Σύρο μοναχό Δαβίδ, έναν από τους 13 Σύρους Πατέρες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε μια φυσική σπηλιά στο Γκαρέτζη
Οι Αζέροι ισχυρίζονται ότι το μέρος αποτελούσε τμήμα ενός αρχαίου πολιτισμού της περιοχής, το οποίο καλύπτει σήμερα έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Από την άλλη, οι Γεωργιανοί λένε ότι οι νωπογραφίες των μοναστηριών -οι οποίες έχουν ηλικία αρκετών αιώνων- απεικονίζουν βασιλιάδες και βασίλισσες της Γεωργίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων