03/08/2021 03/08/2021 Τα Ονομαστήριά του εόρτασε ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Κλήρος και πιστοί ευχήθηκαν στον Πατριάρχη υγεία και μακροημέρευση καθώς και τις πρεσβείες του Αγίου Προφήτη Ηλία.  Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσους του ευχήθηκαν και σημείωσε ότι: ‘Eνα ποίημα αναφέρει ότι “Ο ναός της αγάπης είναι άδειος” όμως...
03 Αυγούστου, 2021 - 8:57
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2021 - 9:02

Η εορτή των Ονομαστηρίων του Πατριάρχη Γεωργίας

Διαδώστε:
Η εορτή των Ονομαστηρίων του Πατριάρχη Γεωργίας

Τα Ονομαστήριά του εόρτασε ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Κλήρος και πιστοί ευχήθηκαν στον Πατριάρχη υγεία και μακροημέρευση καθώς και τις πρεσβείες του Αγίου Προφήτη Ηλία. 

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσους του ευχήθηκαν και σημείωσε ότι: ‘Eνα ποίημα αναφέρει ότι “Ο ναός της αγάπης είναι άδειος” όμως εγώ ζητώ από τον Κύριο να μην αδειάσει το ναό της αγάπης μέσα μας. Ο Θεός να είναι μαζί μας”. 

Στην πανηγυρική ομιλία της ημέρας για την εορτή του Προκαθημένου του Πατριαρχείου Γεωργίας αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

Η αγάπη του γεωργιανού έθνους για τον Προφήτη Ηλία είναι ιδιαίτερη. Συχνά αναφέρετε, Μακαριώτατε, ότι νιώθετε την πνευματική δύναμη του Προφήτη και προστάτη σας και προσπαθείτε να εμπνέεστε από τον προστάτη σας στο ότι η Εκκλησιαστική ζωή και η οικοδόμηση των ανθρωπίνων ψυχών είναι δυνατές μόνο με έλεος, αγάπη και υπομονή. Χάρη σε αυτές τις αρετές υπηρετείτε τη χώρα μας και σώσατε πολλούς απο εμάς σε πολλές δύσκολες στιγμές.

Είναι πολύ γνωστό ότι κουβαλάτε έναν Σταυρό στο Πατριαρχείο εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια με την μαρτυρική σας υπηρεσία και την υπακοή σας στον Κύριο μας και την αγάπη προς το ποίμνιό σας. To πιο δύσκολο σημείο ήταν η κληρονομιά που αντιμετωπίσατε από το αθεϊστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης, όμως με τις μεγάλες σας προσπάθειες ξεκίνησε η διαδικασία της αναβίωσης της Εκκλησιαστικής ζωής, της στροφής του έθνους μας προς τον Κύριο μας.

Παρά την αντίσταση της σημερινής αθεϊστικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα της φροντίδας και των μεγάλων προσπαθειών σας, οι επισκοπές πολλαπλασιάστηκαν και αναβίωσαν, ευλογήθηκαν νέοι ιερείς, άνοιξαν Εκκλησίες και Μοναστήρια, χτίστηκαν Καθεδρικοί Ναοί και επισκοπικά σπίτια.

Ως αποτέλεσμα του μεγάλου έργου σας, κατέστη δυνατή η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Γεωργιανής Εκκλησίας από την αρχαιότητα, πολλές εκκλησιαστικές μορφές έχουν αγιοποιηθεί και η σχέση μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας έχει ανέλθει σε ένα εντελώς νέο ύψος. Η συμβολή σας στον τομέα της εκπαίδευσης και του ιεραποστολικού έργου είναι ιδιαίτερη. Αν δεν υπήρχε η σοβιετική αθεϊστική εποχή, αν δεν υπήρχαν οι μακρινοί στόχοι σας και η μεγάλη προσπάθεια να φέρετε το πνευματικό κομμάτι της κοινωνίας πιο κοντά στην Εκκλησία, δεν θα είχαμε σήμερα τέτοια εκπαιδευτικά κέντρα υψηλού επιπέδου.

Λέτε: «Η επιστήμη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας. Μπορεί η επιστήμη και η πίστη να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους όταν ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δημιουργικής σκέψης: το ένα είναι φυσικό και το άλλο πνευματικό;! Δεν αντιτίθενται καν, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. «Η επιστήμη είναι ευλογημένη από τον Θεό, είναι η επίτευξη της ανθρώπινης νόησης ως εικόνα του Θεού».

Σήμερα, ως αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών σας, έχουμε 4 πανεπιστήμια, 8 θεολογικά σεμινάρια, 6 ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, 22 σχολεία γενικής εκπαίδευσης, 12 γυμνάσια, 8 οικοτροφεία, 3 ενοριακά-εκπαιδευτικά σχολεία, 13 εκπαιδευτικά ερευνητικά κέντρα νεολαίας.

Με τα χρόνια, έχουν δημοσιευτεί μια σειρά θεολογικών έργων, περιοδικών, εφημερίδων, θεολογικών, φιλοσοφικών και ιστορικών μελετών ή μεταφράσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 25 Ιουλίου, στην 64η κατά σειρά βάπτιση, προστέθηκαν άλλα 1.600 παιδιά στα βαφτιστήρια σας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 43.000.

Αυτός είναι μόνο ένας ατελής κατάλογος των πολλών επιτευγμάτων που ήταν αδύνατο να σκεφτούμε καν πριν από πενήντα τέσσερα χρόνια.

Το σταθερό σας μέλημα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και οι προσπάθειες που καταβάλλετε για την αποκατάσταση των προσωρινά χαμένων και κατακτημένων εδαφών, πιστεύουμε ότι θα στεφθούν τελικά με μεγάλη χαρά. Η πατρίδα και η Εκκλησία μας αντιμετώπισαν πολλές μεγάλες προκλήσεις από την ενθρόνισή σας, αλλά η σοφία και η πατρική σας αγάπη ξεπέρασαν αυτές τις δυσκολίες. Ο στόχος σας ήταν πάντα και είναι η προστασία και η διατήρηση των πνευματικών, ηθικών και πολιτιστικών αξιών.

Δείτε φωτογραφίες από τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Γεωργίας: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων