03/11/2023 07/11/2023 Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα, το Μυστήριο της Βάπτισης και τρέχοντα θέματα που αφορούν Μητροπόλεις και Επισκοπές, κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας, η οποία συνήλθε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχη κ.κ. Ηλία Β’. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr  ...
03 Νοεμβρίου, 2023 - 20:57
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2023 - 12:33

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας καταδικάζει τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα και προσεύχεται υπέρ ειρήνης

Διαδώστε:
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας καταδικάζει τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα και προσεύχεται υπέρ ειρήνης

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα, το Μυστήριο της Βάπτισης και τρέχοντα θέματα που αφορούν Μητροπόλεις και Επισκοπές, κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας, η οποία συνήλθε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχη κ.κ. Ηλία Β’.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας αναφέρθηκε εν συντομία στις τρέχουσες εξελίξεις στον κόσμο και στη χώρα. Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές στον κόσμο είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Εξήρε δε τον ρόλο που διαδραματίζει η Γεωργία στη διατήρηση της ειρήνης και τόνισε ότι η χώρα οφείλει να συνεχίσει να ενεργεί σε αυτό το πλαίσιο και στο μέλλον.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Σενάκι και Τσχορότσκου κ. Σιό (Μουτζίρι) ο οποίος παρουσίασε τα θέματα προς συζήτηση.

Αναφορικά με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας καταδικάζει την άμεση ή έμμεση υποστήριξη στον τρόμο, στη βαναυσότητα, στην αδικία και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τη συμπαράσταση της στους πληγέντες.

«Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έναρξης των εχθροπραξιών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας απηύθυνε έκκληση για την αναγκαιότητα άμεσου τερματισμού της σύγκρουσης, η οποία σε διαφορετική περίπτωση, θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες. Και στις μέρες μας που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται ολοένα και περισσότερο, είναι σαφές ότι δημιουργείται ένα παγκόσμιο εκρηκτικό και επικίνδυνο περιβάλλον που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών.

«Υπάρχουν ήδη πολλά θύματα ως αποτέλεσμα των πολέμων στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας. Αθώοι άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν μαζί με στρατιώτες, καταστρέφονται υποδομές, κατοικίες, θρησκευτικά και άλλα κτίρια», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη συνέχεια.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και συμπαράσταση στους πληγέντες του πολέμου», επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας. Τονίζει δε ότι «ο τρόμος, η βαναυσότητα, η αδικία καταδικάζονται απερίφραστα και η άμεση ή έμμεση υποστήριξη τους είναι απαράδεκτη στον πολιτισμένο κόσμο».

Καταλήγοντας στην τοποθέτηση της σχετικά με το ζήτημα των πολεμικών συγκρούσεων, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας σημειώνει:

«Προσευχόμαστε μαζί με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και δεόμαστε ο Θεός να χαρίσει ειρήνη στην Ουκρανία, στους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας ασχολήθηκε με το ζήτημα του υπερβολικού αριθμού αναδόχων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις τελέσεις των Μυστηρίων της Βάπτισης.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, ο ανάδοχος πρέπει να είναι ένας» και σύμφωνα με την ιστορικά καθιερωμένη παράδοση επιτρέπεται να είναι άνδρας ή γυναίκα. «Επίσης σύμφωνα με την κανονική παράδοση, στη Βάπτιση ενός ενήλικα ο ανάδοχος πρέπει να είναι του ίδιου φύλου. Στη Γεωργία, κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αύξηση του αριθμού των αναδόχων σε τρεις στην περίπτωση του Καθολικού Πατριάρχη», σημειώνεται.

Επιπλέον ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ άκουσε τις αναφορές των μελών της Ιεράς Συνόδου για την κατάσταση που επικρατεί στις Μητροπόλεις και στις Επισκοπές τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν στη δικαιοδοσία τους τις κατεχόμενες περιοχές του Τσχινβάλι και του Αχαλγκόρι στη Νότια Οσετία. Παράλληλα τόνισε στους Ιεράρχες ότι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην αναβάθμιση του επιπέδου της σκέψης και της γνώσης των νέων για τη θρησκεία, καθώς και στην εκπαίδευση τους σε τομείς, όπως η γεωργία.

Τέλος, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας εξέφρασαν τις απόψεις τους για κοινωνικά και δημογραφικά ζητήματα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων