14/11/2019 14/11/2019 — Νίκος Οικονόμου / Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”   Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γεωργία ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου που αφορά στην συντήρηση των φθαρμένων πέτρινων προσόψεων του καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού (Jvari) κοντά στην πόλη Μιτσχέτη. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσω επιχορήγησης από το Ταμείο Πολιτιστικής Προστασίας της Πρεσβείας και...
14 Νοεμβρίου, 2019 - 17:51
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2019 - 23:08

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ συντηρεί την Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού

Διαδώστε:
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ συντηρεί την Ι. Μονή του Τιμίου Σταυρού

— Νίκος Οικονόμου / Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γεωργία ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου που αφορά στην συντήρηση των φθαρμένων πέτρινων προσόψεων του καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού (Jvari) κοντά στην πόλη Μιτσχέτη.

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσω επιχορήγησης από το Ταμείο Πολιτιστικής Προστασίας της Πρεσβείας και το κόστος ανέρχεται στο ύψος των 100.000 δολαρίων. Η υλοποίηση θα γίνει από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Γεωργιανή Ιστορία της Τέχνης και την Διατήρηση της Κληρονομιάς “Γκιόργκι Τσουμπινασβίλι”, καθώς και με την βοήθεια διαφόρων διεπιστημονικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση θα καλύψει την πρώτη φάση του κύκλου συντήρησης η οποία συμπεριλαμβάνει την διεξαγωγή περιεκτικής μελέτης για τον εντοπισμό, την ταξινόμηση και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών και της φθοράς των προσόψεων.

Το Γεωργιανό Ορθόδοξο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που χρονολογείται τον 6o αιώνα, αποτελεί μέρος των ιστορικών μνημείων της Μιτσχέτης και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η διπλωμάτης και στέλεχος της Πρεσβείας, κ. Ελίζαμπεθ Ρούντ δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά με το θέμα:

“Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού είναι ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Γεωργιανού πολιτισμού, της θρησκείας και της ιστορίας. Είναι μοναδικό και πολύ σημαντικό από αρχιτεκτονική άποψη και, φυσικά, θεωρείται η γενέτειρα, κατά μία έννοια, του χριστιανισμού στη Γεωργία. Αλλά ταυτόχρονα, επειδή είναι μια πολύ παλιά κατασκευή και υπόκειται σε πολύ σκληρές καιρικές συνθήκες και επειδή εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως, αντιμετωπίζει διάβρωση και φθορά με πολλούς τρόπους. Έτσι λοιπόν, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ, μέσω του Ταμείου Πολιτιστικής Προστασίας, θα μπορέσει να βοηθήσει στην συντήρηση της Μονής.”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων