05/01/2024 05/01/2024 Ενενήντα ένα χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, και ενορίτες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο, ευχήθηκαν υγεία και μακροζωία στον Μακαριώτατο για τα γενέθλιά του....
05 Ιανουαρίου, 2024 - 17:52
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2024 - 18:08

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Γεωργίας για τα 91α γενέθλιά του

Διαδώστε:
Κλήρος και λαός ευχήθηκαν στον Πατριάρχη Γεωργίας για τα 91α γενέθλιά του

Ενενήντα ένα χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. Ο κατά κόσμον Ηρακλί Γεωργίεβιτς Γκουντουσάουρι-Σιολασβίλι γεννήθηκε στο Βλαντικαφκάς της τότε Σοβιετικής Ένωσης στις 4 Ιανουαρίου του 1933.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, και ενορίτες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο, ευχήθηκαν υγεία και μακροζωία στον Μακαριώτατο για τα γενέθλιά του. Τον ευχαρίστησαν για την μεγάλη του συνεισφορά στη χώρα και στην Εκκλησία.

Από τη μεριά του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και έδωσε στην ευλογία του, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Πατριαρχείου.

Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι συνεχάρη τον Μακαριώτατο για τα γενέθλιά του. “Μακαριώτατε, σας συγχαίρω για τα γενέθλιά σας. Εσείς, ως ηγέτης της Εκκλησίας της Γεωργίας, αποτελείτε εδώ και πολλά χρόνια παράδειγμα αγάπης για τον Θεό, την πατρίδα και τον πλησίον, παρηγορώντας μας με σοφία και φροντίδα. Είμαστε ευγνώμονες για την ανεκτίμητη προσφορά σας για την πνευματική τελειότητα του ποιμνίου σας και την ανάπτυξη του έθνους”, ανέφερε στην επιστολή της και πρόσθεσε:

“Δίνετε ελπίδα σε κάθε Γεωργιανό που ζει εδώ στη χώρα ή στο εξωτερικό”.

“Σας εύχομαι υγεία και μακροζωία”, κατέληξε.

Πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι

“Συγχαίρω τον Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία για τα 91α γενέθλιά του. Για σχεδόν μισό αιώνα, το έργο του Μακαριωτάτου, που διακρίνεται από σοφία και αγάπη για τον πλησίον του, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής και πνευματικής μας ζωής, στην ενίσχυση της ενότητας των Γεωργιανών, στην καθιέρωση των υψηλότερων αξιών στην κοινωνία’, υπογράμμισε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Στη συνέχει ο κ. Γκαριμπασβίλι ανέφερε ότι ο Μακαριώτατος αποτελεί παράδειγμα ηθικής, πνευματικής γαλήνης και προνοητικότητας, όχι μόνο για τους Ορθοδόξους, αλλά για όλους τους πολίτες της χώρας. Η συνεισφορά του αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς των προγόνων και οδηγός για τις επόμενες γενιές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Εύχομαι μακροζωία, υγεία και κουράγιο στον Πατριάρχη μας», κατέληξε.

Υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Juansher Burchuladze

“Συγχαίρω τον Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλεία Β’ για τα 91η γενέθλιά του με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη. Ο Μακαριώτατος είναι ο πνευματικός ηγέτης του έθνους μας, και ένας εξαιρετικός στοχαστής της εποχής μας”, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας.

“Εύχομαι στον Πατριάρχη μας υγεία, κουράγιο, μακρά συνέχιση των σημαντικότερων δραστηριοτήτων του και ενότητα της χώρας», είπε ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Juansher Burchuladze.

Δήμαρχος Τιφλίδας Κάχα Καλάτζε

Με μεγάλη αγάπη και σεβασμό συγχαίρω τον πνευματικό μας ηγέτη, τον Πατριάρχη Γεωργίας για τα γενέθλιά του. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στη χώρα. Σας εύχομαι καλή υγεία και μακροζωία προς όφελος του έθνους μας“, έγραψε ο Δήμαρχος Τιφλίδας Κάχα Καλάτζε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, Shalva Papuashvili, συγχαίρει τον Καθολικό Πατριάρχη Πάσης Γεωργίας, Ηλία Β’, για τα γενέθλιά του.

“Συγχαίρω τον Πατριάρχη Γεωργίας για τα γενέθλιά του! Το έργο του είναι ανεκτίμητο για την ενίσχυση της γεωργιανής πνευματικότητας και την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης”, ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, Shalva Papuashvili.

“Θα ήθελα να του ευχηθώ υγεία και μακροζωία”, πρόσθεσε.

Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας συγχαίρει τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β’ για τα γενέθλιά του.

Σήμερα, ο Πατριάρχης Γεωργίας, ο διακεκριμένος επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου μας έκλεισε τα 91α γενέθλιά του. Το έργο του είναι ανεκτίμητο, αποτελεί παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα, ενότητας του έθνους, πνευματικού θάρρους και καλοσύνης. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας συγχαίρει τον Πατριάρχη με μεγάλη τιμή και αγάπη για τα γενέθλιά του. Ευχόμαστε υγεία και πνευματική δύναμη προς όφελος της πατρίδας μας”, αναφέρεται στο μήνυμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας

Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας εισήλθε στον κλήρο το 1957. Στις 16 Απριλίου εκάρη μοναχός ενώ διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Απριλίου από τον Πατριάρχη Γεωργίας Μελχισεδέκ. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 10 Μαΐου 1959.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας το 1960. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1961 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 25 Αυγούστου 1963 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βατούμης και Σεμοκμέδης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Γεωργίας Εφραίμ, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ουρμπνίσης Δαυΐδ και τους Επισκόπους Σουχούμης και Αβχαζίας Λεωνίδα, Κουταΐδος Γαενάτης Ναούμ και Τετριτσκαρόης Ζηνόβιο.

Την 1 Σεπτεμβρίου 1967 εξελέγη Επίσκοπος Σουχούμης και Αβχαζίας. Στις 17 Μαΐου 1969 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1977 εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας.

Πηγή: patriarchate.ge, 1tv.ge

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων