09/03/2023 10/03/2023 Μήνυμα ενότητας στέλνει το Πατριαρχείο Γεωργίας εν μέσω των αναταραχών που σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις στη χώρα το τελευταίο διήμερο εξαιτίας ενός επίμαχου νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο αρχικά εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από το κυβερνών κόμμα. Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις Γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της...
09 Μαρτίου, 2023 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2023 - 0:42

Μήνυμα ενότητας του Πατριαρχείου Γεωργίας εν μέσω αναταραχών στη χώρα

Διαδώστε:
Μήνυμα ενότητας του Πατριαρχείου Γεωργίας εν μέσω αναταραχών στη χώρα

Μήνυμα ενότητας στέλνει το Πατριαρχείο Γεωργίας εν μέσω των αναταραχών που σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις στη χώρα το τελευταίο διήμερο εξαιτίας ενός επίμαχου νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο αρχικά εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από το κυβερνών κόμμα.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις Γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Το Κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του προχθές, Τρίτη 7 Μαρτίου, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το Κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι χθες, Τετάρτη 8 Μαρτίου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει το πλήθος έπειτα από ώρες μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαρτίου, το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών και εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο Ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Η θέση του Πατριαρχείου Γεωργίας

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις η Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι «η χώρα μας διανύει τον πιο δύσκολο δρόμο για να γίνει ένα ισχυρό κράτος, για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο από την πλευρά των κρατικών θεσμών όσο και από την κοινωνία. Η Εκκλησία, ως ο μεγαλύτερος ενοποιός και προστάτης του έθνους και της χώρας μας, προσεύχεται θερμά για ειρήνη και ομοφωνία». Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «κηρύγματα και ομιλίες μεμονωμένων κληρικών που θίγουν πολιτικά θέματα, είτε πρόκειται για υπερβολικές “συμπάθειες” προς τον βόρειο γείτονα είτε για ευθεία ακραία κριτική στο Κράτος».

Καταλήγοντας η Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας δηλώνει «κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες προς το επίσημο όραμα της Εκκλησίας και γενικότερα το Χριστιανικό πνεύμα, το οποίο έχει επανειλημμένα τηρηθεί και εκφραστεί στις επίσημες θέσεις του Πατριαρχείου και στις προσωπικές δηλώσεις του Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας σχετικά την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας:

«Επιθυμούμε να σχολιάσουμε τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο. Η χώρα μας διανύει τον πιο δύσκολο δρόμο για να γίνει ένα ισχυρό κράτος, για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο από την πλευρά των κρατικών θεσμών όσο και από την κοινωνία.

Η Εκκλησία, ως ο μεγαλύτερος ενοποιός και προστάτης του έθνους και της χώρας μας, προσεύχεται θερμά για ειρήνη και ομοφωνία.

Πιστεύουμε ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης στη γειτονιά μας, η διατήρηση της ειρηνικής πορείας και της ανεξαρτησίας της χώρας είναι ο μόνος παράγοντας εκκίνησης για την πρόοδο της χώρας. Θεωρούμε ότι οι ακραίες δηλώσεις πόλωσης είναι μια προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται και ιδιαίτερα από τον κλήρο.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν κηρύγματα και ομιλίες μεμονωμένων κληρικών που θίγουν πολιτικά θέματα, είτε πρόκειται για υπερβολικές «συμπάθειες» προς τον βόρειο γείτονα είτε για ευθεία ακραία κριτική στο Κράτος.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι ξένες προς το επίσημο όραμα της Εκκλησίας και γενικότερα το Χριστιανικό πνεύμα, το οποίο έχει επανειλημμένα τηρηθεί και εκφραστεί στις επίσημες θέσεις του Πατριαρχείου και στις προσωπικές δηλώσεις του Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας σχετικά την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.»

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων