15/12/2023 16/12/2023 Για «νέες ευκαιρίες για πολιτική σταθερότητα εντός της χώρας» κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, σε μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’  χαιρετίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, διότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει...
15 Δεκεμβρίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 2:57

Ο Πατριάρχης Γεωργίας για το καθεστώς της χώρας ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Γεωργίας για το καθεστώς της χώρας ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ

Για «νέες ευκαιρίες για πολιτική σταθερότητα εντός της χώρας» κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, σε μήνυμα του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’  χαιρετίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, διότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει νέες ευκαιρίες για πολιτική σταθερότητα εντός της χώρας και αναβαθμίζει το κύρος στις διεθνείς σχέσεις, καθώς επίσης την πολιτιστική, επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι αυτή η διασύνδεση θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των Χριστιανικών παραδόσεων και των πνευματικών αξιών της χώρας μας», αναφέρει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας και καταλήγει:

«Οι μεγάλες προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα του λαού μας και η σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων αφιερώθηκαν στην απόκτηση του καθεστώτος υποψηφιότητας. Από τον καιρό της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας, όλες οι αρχές της Γεωργίας συνέβαλαν στην οικοδόμηση αυτή της πορείας.

Σας συγχαίρω και σας ευλογώ.

Είθε ο Θεός διά των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου να ευλογεί την ενότητα, την ειρήνη και το επιτυχημένο μέλλον της Γεωργίας.»

 

Πανηγυρισμοί στην Τιφλίδα για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας ένταξης στη Γεωργία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Τιφλίδα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Κρατώντας γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία του κέντρου της πόλης. «Η ένταξη στην ΕΕ ίσως είναι μια μακρινή προοπτική, όμως το πρώτο βήμα έγινε και είμαστε ευτυχείς», σχολίασε η 29χρονη Τεόνα Μγκελάτζε.

Η Λαμάρα Ινστκιρβέλι, μια 70χρονη συνταξιούχος, εξέφρασε την ελπίδα «τα εγγόνια μας να ζήσουν σε μια ευρωπαϊκή Γεωργία». «Εμείς, οι παλαιότερες γενιές, περάσαμε τη ζωή μας υπό κομμουνιστική δικτατορία» σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου που μέχρι το 1991, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε, ήταν σοβιετική δημοκρατία, εξήγησε.

Ο Πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι στην ομιλία του συνεχάρη τους Γεωργιανούς πολίτες για «αυτό το ιστορικό γεγονός». «Ζήτω η ενωμένη, ισχυρή και ευρωπαϊκή Γεωργία», αναφώνησε.

Η Γεωργία είχε ζητήσει να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι είπε χθες ότι έγινε ένα «τεράστιο βήμα» και διαβεβαίωσε ότι εκφράστηκε “η βούληση του γεωργιανού λαού”.

Σε μια ένδειξη του χάσματος μεταξύ της Κυβέρνησης και της Προέδρου, η Ζουραμπισβίλι, που έχει συγκρουστεί με το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο”, δεν προσκλήθηκε να μιλήσει στη σημερινή συγκέντρωση. «Είναι μια πολύ ωραία γιορτή», είπε ωστόσο στους δημοσιογράφους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες στη Γεωργία, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τη ρωσική εισβολή του 2008 και τον πόλεμο-αστραπή. Τον Ιούνιο του 2022 η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να προωθήσει δικαστικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωση και να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών.

Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια φιλοδοξία που αναφέρεται στο Σύνταγμα της Γεωργίας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 80% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων