12/08/2021 12/08/2021 Το Γεωργιανό μοναστήρι του Γκελάτι, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ υπέστη ακατάλληλη αποκατάσταση σύμφωνα με την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. “Η πρακτική ακατάλληλων μεθόδων αποκατάστασης έχει δημιουργήσει προβλήματα” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.  Το ιστορικό Μοναστήρι, και μνημείο της Εκκλησίας της Γεωργίας “έχει υποστεί ζημιά λόγω της έλλειψης κατάλληλων...
12 Αυγούστου, 2021 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2021 - 9:12

ΟΥΝΕΣΚΟ: Κακή αποκατάσταση στο Μοναστήρι του Γκελάτι

Διαδώστε:
ΟΥΝΕΣΚΟ: Κακή αποκατάσταση στο Μοναστήρι του Γκελάτι

Το Γεωργιανό μοναστήρι του Γκελάτι, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ υπέστη ακατάλληλη αποκατάσταση σύμφωνα με την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

“Η πρακτική ακατάλληλων μεθόδων αποκατάστασης έχει δημιουργήσει προβλήματα” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.  Το ιστορικό Μοναστήρι, και μνημείο της Εκκλησίας της Γεωργίας “έχει υποστεί ζημιά λόγω της έλλειψης κατάλληλων επαγγελματικών δεξιοτήτων ή υλικών κατά τη διαδικασία αποκατάστασης” επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ χαιρετίζει την εγκατάσταση της προσωρινής στέγης στο συγκρότημα της Εκκλησίας όμως τονίζει ότι είναι απαραίτητο να οργανωθεί και να κατασκευαστεί μια στέγη που θα προστατεύει τον Ναό από τις ζημιές ενώ θεωρεί απαραίτητο να προστατευτεί αμέσως μία από τις Εκκλησίας, αυτή του Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να προστατευτεί το κτίριο από τη βροχή και το χιόνι.

Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη άνοιξη του 2020, όταν η κεραμοσκεπή του κυρίως ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου άρχισε να έχει διαρροή. Γεωργιανοί ειδικοί κάλυψαν τη στέγη με μια προσωρινή κάλυψη από κασσίτερο.

Η UNESCO καλεί τις γεωργιανές αρχές να επεκτείνουν τη διαδικασία παρακολούθησης του μοναστηριακού συγκροτήματος, να δημιουργήσουν μια επιτροπή για τη διαχείριση του μνημείου και να κινητοποιήσουν περισσότερους διεθνείς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης του συγκροτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού της Γεωργίας είχε ζητήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ εμπειρογνώμονα για τον συγκεκριμένο Ναό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων