05/02/2019 05/02/2019 Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας διακρίνει σημάδια μιας «απειλής» σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ρωσικό κανάλι εθνικής εμβέλειας «Russia 24»: «Είναι αδιανόητο ότι οι ηγέτες της...
05 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2019 - 8:15

Πατρ. Γεωργίας: Βλέπει “απειλή” στα λόγια του Μητρ. Ιλαρίωνα

Διαδώστε:
Πατρ. Γεωργίας: Βλέπει “απειλή” στα λόγια του Μητρ. Ιλαρίωνα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας διακρίνει σημάδια μιας «απειλής» σε συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ρωσικό κανάλι εθνικής εμβέλειας «Russia 24»: «Είναι αδιανόητο ότι οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Αλφέγιεφ δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την ενδεχόμενη απάντηση του Ρωσικού Πατριαρχείου προς την Εκκλησία της Γεωργίας, στην περίπτωση που αυτή αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Το ερώτημα ήταν: «Μήπως μια πιθανή απάντηση θα συνεπαγόταν αλλαγή στο καθεστώς του Πατριαρχείου της Γεωργίας στις κατεχόμενες περιοχές της Αμπχαζίας και του Τσχινβάλι (Νότια Οσσετία);». [Προς το παρόν, η Ρωσική Εκκλησία αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της Γεωργιανής Εκκλησίας σε αυτά τα εδάφη.]

«Σε μια εποχή που στην περιοχή Τσχινβάλι (Νότια Οσσετία), σε ρωσική στρατιωτική βάση, συνεχίζεται η κατασκευή ενός ναού χωρίς καμία διαπραγμάτευση μαζί μας και στην Αμπχαζία οι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας ιερουργούν αντικανονικά, η ασάφεια αυτής της δήλωσης του Ιλαρίωνα ακούγεται απειλητικά», αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Γεωργίας.

Το Πατριαρχείο της Γεωργίας επιβεβαίωσε επίσης ότι εκπρόσωποί του στη Μόσχα ζήτησαν εξηγήσεις από το Μητροπολίτη Ιλαρίωνα κατά τη διάρκεια προσωπικής τους συνάντησης. Ο Ιλαρίων εξήγησε ότι ως «απειλές» εννοούσε «προβλήματα που αναμένονται για αρκετές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Γεωργίας, στην περίπτωση αναγνωρίσεως του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και ότι δεν εννοούσε την απειλή αναγνωρίσεως Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στην Αμπχαζία και το Τσχινβάλι».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας συνεχάρη ανεπίσημα την Ουκρανική Εκκλησία για την ανεξαρτησία της, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση σχετικά με την αποστολή επίσημης συγχαρητήριας επιστολής πρέπει να γίνει από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασίσει σχετικά.

Πηγή: agenda.ge

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων