16/12/2022 16/12/2022 Πανηγυρικά εορτάσθηκαν η 45η επέτειος ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία καθώς και τα 90ά γενέθλιά του με τιμητική εκδήλωση στην Αίθουσα «Βασιλιάς Τάμαρ της Γεωργίας» του Δημοτικού Συμβουλίου της Τιφλίδας. Παρόντες ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι στις 25 Δεκεμβρίου του 1977...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 18:21

Σύσσωμος ο λαός της Γεωργίας εόρτασε την 45η επέτειο ενθρόνισης του Πατριάρχη Ηλία

Διαδώστε:
Σύσσωμος ο λαός της Γεωργίας εόρτασε την 45η επέτειο ενθρόνισης του Πατριάρχη Ηλία

Πανηγυρικά εορτάσθηκαν η 45η επέτειος ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία καθώς και τα 90ά γενέθλιά του με τιμητική εκδήλωση στην Αίθουσα «Βασιλιάς Τάμαρ της Γεωργίας» του Δημοτικού Συμβουλίου της Τιφλίδας. Παρόντες ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων θρησκειών.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι στις 25 Δεκεμβρίου του 1977 έγινε η τελετή ενθρόνισης του Μακαριωτάτου στον Καθεδρικό Ναό Σβετιτσχόβελι, που βρίσκεται στην πόλη Μετσχέτα της Γεωργίας, ενώ στις 4 Ιανουαρίου του 1933 γεννήθηκε.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Shalva Papuashvili, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Τιφλίδας κ. Giorgi Tkemaladze, μέλη του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι του Υπουργικού Συμβουλίου και του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και οι βουλευτές του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρωτεύουσας. Ακόμη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και οι ακαδημαϊκοί της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γεωργίας.

Η ομιλία του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Γεωργίας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Shalva Papuashvili, τόνισε ότι δεν υπήρξε μέρα, χρονιά που ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας να μην ήταν μέρος της κοινωνίας μας σε περιόδους πανούκλας ή πείνας:

«Φυσικά, είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στην εκδήλωση αφιερωμένη στην 45η επέτειο από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία και στα 90ά γενέθλιά του. 

Στη ζωή μου, όπως και στη ζωή των εκπροσώπων της γενιάς μου, δεν υπήρξε ένα λεπτό, μια μέρα, ένας χρόνος που ο Πατριάρχης μας να μην ήταν μέρος της ζωής μας. Ταυτόχρονα, εκπροσωπώ τη γενιά που γνώρισε και οικονομική ευημερία και κακουχίες, κοινωνική ενότητα και διχασμό, πόλεμο και ειρήνη.

Δεν υπήρξε μέρα, χρονιά που ο Πατριάρχης να μην ήταν μέρος της κοινωνίας μας σε περιόδους πανούκλας ή πείνας.

Όλες οι επιστολές του Μακαριωτάτου διακρίνονται για το πλούσιο περιεχόμενός τους , ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα κάλεσμα, τροφή για σκέψη, προβληματισμό και κατανόηση, για το πού βρισκόμαστε, πού ήμασταν και πού οδεύουμε.

Αυτή είναι μια ολόκληρη εποχή και φυσικά είναι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος μιας τέτοιας διοργάνωσης. Τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα είναι απόδειξη όλης της προσφοράς του Πατριάρχη».

Η ομιλία της Έκτακτης και Πληρεξούσιας Πρέσβη των ΗΠΑ στη Γεωργία

Στην ομιλία της, η Έκτακτη και Πληρεξούσια Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γεωργία κ. Kelly Degnan, υπογράμμισε ότι ο Μακαριώτατος ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει όλους να βρουν ειρηνικές λύσεις στις προκλήσεις και συνεχίζει να είναι φωνή ενότητας στον σημερινό πολωμένο κόσμο:

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι μεγάλη μου τιμή να συγχαρώ και να αποτίσω φόρο τιμής στον Μακαριώτατο κ.κ. Ηλία Β’ για τα 90ά γενέθλιά του και την 45η επέτειο από την ενθρόνισή του.

Από το 1977, ο Μακαριώτατος παρέχει πνευματική υποστήριξη στο γεωργιανό έθνος ως Προκαθήμενος της εν Γεωργίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η χάρη, η σοφία και η ηθική του διαύγεια έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας και της πίστης του γεωργιανού έθνους κατά τη διάρκεια μιας πραγματικά βαρυσήμαντης περιόδου, καθώς και στην αναγέννηση και αναβίωση της Γεωργίας ως ανεξάρτητου έθνους.

Είχα το προνόμιο να συναντήσω τον Μακαριώτατο και πάντα με συγκινούσε η σοφία, η συμπόνια και η δύναμή του. Έχει μια πραγματικά ξεχωριστή θέση στη γεωργιανή κοινωνία και δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί άνθρωποι τον αγαπούν τόσο πολύ.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ εκτιμά ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο του Μκαριωτάτου και της εν Γεωργία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος έχει αφιερώσει τη ζωή του στις αγαπημένες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της ενότητας – αξίες που είναι αγαπητές και στους Αμερικανούς. Σε όλη τη μακρόχρονη και διακεκριμένη σταδιοδρομία του, ο Μακαριώτατος ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει όλους να βρουν ειρηνικές λύσεις στις προκλήσεις και συνεχίζει να είναι φωνή ενότητας στον σημερινό πολωμένο κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους στους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του ο Μακαριώτατος – μια ειρηνική, κυρίαρχη, δημοκρατική Γεωργία.

Εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται από την πνευματική ηγεσία του Μακαριωτάτου και την αφοσίωσή του στον Γεωργιανό λαό. Του ευχόμαστε δύναμη, υγεία και ειρήνη για πολλά χρόνια».

Η ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τιφλίδας

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τιφλίδας κ. Giorgi Tkemaladze επεσήμανε ότι η προσφορά του Μακαριωτάτου στην εκκλησία, το λαό και το κράτος μας είναι ανεκτίμητη:

«Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε την επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα 90ά γενέθλια και στην 45η επέτειο από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η προσφορά του Πατριάρχη μας στην εκκλησία, το λαό και το κράτος μας είναι ανεκτίμητη. Σχεδόν κάθε πολίτης της Γεωργίας λαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη του, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα για τη χώρα. Με την ποιμαντική του δράση βοηθάει συνεχώς το κράτος στον διεθνή χώρο. Είναι αξιοσημείωτη η προσφορά του Πατριάρχη στην ύπαρξη και δραστηριότητα της Θεολογικής Ακαδημίας».

Η ομιλία του Επικεφαλής του Διπλωματικού Σώματος στη Γεωργία, Πρέσβη του Βατικανού στη Γεωργία

Στην μεγάλη αφοσίωση του Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία στην εν Γεωργία Ορθόδοξη Εκκλησία και το γεωργιανό έθνος, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Σώματος στη Γεωργία, Πρέσβης του Βατικανού στη Γεωργία Jose Avelino Betancourt:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με προσκαλέσατε στη συνάντηση της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής της Τιφλίδας. Θα μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου στον -Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία Β’ και σε όλους τους παρευρισκόμενους εδώ.

Θα θέλαμε να αποτίσουμε το σεβασμό μας στις βαθιές πνευματικές παραδόσεις της εκκλησίας σας και στη μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε επί δεκαετίες ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’, στην αφοσίωσή του στην εν Γεωργία Ορθόδοξη Εκκλησία και το γεωργιανό έθνος.

Για την Πρωτοχρονιά του 2023 χαιρετίζουμε τον Μακαριώτατο και, με την ευκαιρία των γενεθλίων και των Χριστουγέννων, του προσφέρουμε τις εγκάρδιες και τις καλύτερες ευχές μας για υγεία, ειρήνη και χαρά».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

   

  

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από patriarchate.ge, http://tbsakrebulo.gov.ge/

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων