23/11/2021 23/11/2021 Στις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος υποβλήθηκε στο βασανιστήριο του τροχού, που δεν ήταν κατώτερο σε σκληρότητα από τη σταύρωση. Αυτή την ημέρα, η Γεωργία εορτάζει τον προστάτη Άγιό της με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, όπως και στις 6 Μαΐου, ημερομηνία που...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 17:07

Τιμήθηκε η ημέρα του Αγίου Γεωργίου στη Γεωργία

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η ημέρα του Αγίου Γεωργίου στη Γεωργία

Στις 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος υποβλήθηκε στο βασανιστήριο του τροχού, που δεν ήταν κατώτερο σε σκληρότητα από τη σταύρωση. Αυτή την ημέρα, η Γεωργία εορτάζει τον προστάτη Άγιό της με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, όπως και στις 6 Μαΐου, ημερομηνία που σηματοδοτεί το τελικό μαρτύριο του Αγίου.

Της Ευγενίας Δίτσα

Η Γιωργκόμπα, όπως ονομάζεται η μέρα στα γεωργιανά, είναι επίσημη αργία στη χώρα, καθώς ο Άγιος Γεώργιος, μαζί με την Θεοτόκο, είναι οι ουράνιοι προστάτες της Γεωργίας. 

Σύμφωνα με την παράδοση, η Ημέρα του Αγίου Γεωργίου θεσπίστηκε από την Ισαπόστολο και διαφωτιστή της Γεωργίας – Αγία Νίνα, που φέρεται να ήταν ξαδέλφη του Αγίου Γεωργίου.

Οι Γεωργιανοί έμαθαν από την Ισαπόστολο Αγία Νίνα για τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο η ίδια τιμούσε ιδιαίτερα. Μια τιμή και μια αγάπη που κληροδότησε στη χώρα, την οποία είχε εκχριστιανιστεί.

Μάλιστα, ο πρώτος ναός προς τιμή του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε στη Γεωργία το 335 από τον βασιλιά Μιριάν στον τόπο ταφής της Αγίας Νίνας.

Η ανέγερση Ιερών Ναών προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Γεωργία διαδόθηκε ευρέως από τον 9ο αιώνα. Παρεκκλήσια χτίστηκαν όχι μόνο σε πόλεις και χωριά, αλλά και σε κορυφές βουνών.

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται ο προστάτης άγιος των πολεμιστών, των αγροτών, των βοσκών και των ταξιδιωτών στη Γεωργία. Επίσης, θεωρείται ότι με τις πρεσβείες του δαιμονισμένοι απελευθερώνονται από τα δαιμόνια.

Από τα αρχαία χρόνια, το όνομα Γεώργιος ήταν ένα από τα πιο κοινά στη Γεωργία. Ήταν επίσης το επικρατέστερο όνομα των Γεωργιανών ηγεμόνων, αφού πίστευαν ότι ο βασιλιάς, απολαμβάνοντας την ουράνια προστασία του Αγίου Γεωργίου, δεν θα γνώριζε την ήττα ποτέ.

Ο Άγιος Γεώργιος, ο Τροπαιοφόρος καβαλάρης που σκοτώνει το φίδι, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργιανής συνείδησης και της ορθόδοξης πίστης, ενώ απεικονίζεται και στο κρατικό έμβλημα της Γεωργίας.

Ποιο είναι το μαρτύριο που υπέστη ο Άγιος και τιμούν τόσο οι Γεωργιανοί

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δε δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν αγαπημένος του. Αρχικά, του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε ελεηνολογώντας τους ειδωλολάτρες, τον υπέβαλε σε μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων. Αρχικά έδεσαν τον άγιο σε ένα ξύλο και τον χτυπούσαν στην κοιλιά του με ένα κοντάρι. Αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα. Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφτηκε να φωνάξει του άρχοντες για να συσκεφτούν τι έπρεπε να κάμουν στον Γεώργιο. Και αφού τον δείρανε τόσο πολύ με μαστίγια και καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό οφειλόταν στις μαγικές του ικανότητες. Από όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Γι’ αυτό κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο (βλέπε 23 Απριλίου), για να λύσει τα μάγια του Γεωργίου.

Αβλαβής από το δηλητήριο
Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.

Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωτιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!

Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επιμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα (βλέπε 21 Απριλίου), που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου

Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ’ όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο. Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.

Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.

Σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφώνησε το παρακάτω μήνυμα:

«Ο Θεός μεθ΄ ημών!

Χρόνια πολλά για την ημέρα του Αγίου Γεωργίου! Είθε να είναι ο Άγιος Γεώργιος, προστάτης της χώρας μας και του κόσμου όλου. Ζούμε σε δύσκολες στιγμές, με πολλές δοκιμασίες γύρω μας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τον άνθρωπο δεν τον εγκαταλείπει ποτέ ο Θεός. Ο άνθρωπος είναι υπό την προστασία Του.

Θυμάστε τα λόγια του Κυρίου πριν τη Σταύρωση: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;»

Ο Άγιος Γεώργιος είχε μεγάλη δοκιμασία. Ήταν στρατιωτικός και αγαπημένο πρόσωπο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο αυτοκράτορας του φέρθηκε με σεβασμό, αλλά η πίστη του Αγίου στον Χριστό, άλλαξε τη στάση του αυτοκράτορα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πειρασμός είναι ένα μέσο εξαγνισμού του ανθρώπου. Η δοκιμασία είναι ένα μέσο με το οποίο έρχεται ο Θεός σε εμάς.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μετάνοια διορθώνει τον άνθρωπο. Αυτός που δεν μπορεί να μετανιώσει, δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα.

Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές δοκιμασίες γύρω μας, αλλά ο Θεός είναι ελεήμων. Ο Θεός βλέπει την καρδιά του ανθρώπου και δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο Κύριος θα μας ελεήσει.

Θέλω να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν πολλές δοκιμασίες μπροστά μας, αλλά υπάρχει η μετάνοια. «Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου».

Πρέπει να αναρωτηθούμε: Μετανοήσαμε για τις αμαρτίες μας;

Ο Θεός είναι αγάπη. Η αγάπη θα αλλάξει τον άνθρωπο. Η αγάπη του δίνει ζωή.

Είθε η αγάπη να σας ευλογεί, η αγάπη του Θεού να ελευθερώσει εσάς και εμάς και ολόκληρο τον κόσμο από τον πειρασμό.

Χρόνια πολλά για αυτή τη μεγάλη γιορτή. Η Γεωργία πάντα είχε προβλήματα και πάντα μετανοούσε ελεύθερα.

Χρόνια πολλά σε όλους για τον Άγιο Γεώργιο. Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι η μεγάλη μας γιορτή.

Ας πούμε το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου: «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Ο Άγιος Γεώργιος να είναι προστάτης σας! Ο Άγιος Γεώργιος να προστατεύει όπως και προστάτευσε τις οικογένειες, τα παιδιά σας και ολόκληρη τη Γεωργία!

Είθε ο Θεός να είναι μαζί μας!».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων