21/04/2022 22/04/2022 Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει κάθε περιορισμό σχετικά με τον αριθμό των πιστών που πρόκειται να παραστούν το Μεγάλο Σάββατο 23/4 στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, σύμφωνα με σχετική επιστολή που απέστειλε στην Ισραηλινή Αστυνομία την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022. του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Μέσω της επιστολής το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ενημερώνει επίσημα την...
21 Απριλίου, 2022 - 22:14
Τελευταία ενημέρωση: 22/04/2022 - 13:20

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει τους περιορισμούς της Αστυνομίας για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει τους περιορισμούς της Αστυνομίας για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απορρίπτει κάθε περιορισμό σχετικά με τον αριθμό των πιστών που πρόκειται να παραστούν το Μεγάλο Σάββατο 23/4 στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, σύμφωνα με σχετική επιστολή που απέστειλε στην Ισραηλινή Αστυνομία την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Μέσω της επιστολής το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ενημερώνει επίσημα την Ισραηλινή Αστυνομία ότι απορρίπτει κάθε προτεινόμενο περιοριστικό μέτρο που αφορά την παρουσία πιστών στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός εντός του Παναγίου Τάφου, στον αύλειο χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο, στη στέγη ή στις εισόδους που οδηγούν σε αυτόν.

Την επιστολή υπογράφει ο Γέρων Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, με την οποία εκφράζει την αντίθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα επιχειρήματα της Αστυνομίας για περιορισμό στον αριθμό των παρισταμένων πιστών και συγκεκριμένα σε 1.700. Το Πατριαρχείο απέρριψε αυτή την πρόταση για λόγους αρχής διότι δεν αποδέχεται καμία παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης συμμετοχής των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες.

Η επιστολή αναφέρει ότι ο αριθμός των παρισταμένων πιστών κατά την διάρκεια της Τελετής Αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο κυμαίνεται κάθε χρόνο μεταξύ δέκα χιλιάδων και έντεκα χιλιάδων ατόμων, o οποίος είναι η κανονική χωρητικότητα του Παναγίου Τάφου.

Επίσης, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό που να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πιστών. Επομένως το επιχείρημα της Αστυνομίας ότι ο περιορισμός του αριθμού των παρισταμένων πίστων προτείνεται εξαιτίας ανησυχιών για τη «δημόσια ασφάλεια» στερείται λογικής βάσης.

To Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει το ερώτημα: Εάν το πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας είναι λόγος για την μείωση του αριθμού των πιστών εντός του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως, τότε γιατί υπάρχουν περιορισμοί στoν αύλειο χώρο, στην στέγη, στις παρακείμενες γειτονιές ή ακόμα και στις εισόδους της Παλιάς Πόλης – ιδιαίτερα στις κεντρικές εισόδους του Ναού και της Χριστιανικής Συνοικίας;

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατέστησε σαφές ότι θα προβεί ως συνήθως στις κανονικές διαδικασίες που αφορούν την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο και θα απευθύνει προσκλήσεις όπως κρίνει σκόπιμο και χωρίς περιορισμούς.

Ακόμη στην επίστολη του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητάει από την Αστυνομία να μην τοποθετήσει φράγματα στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης, καθώς εμποδίζουν την πρόσβαση πιστών και ιερέων στον Πανάγιο Τάφο. Επιπλέον, ζήτησε την παρεμβάση της προκειμένου να διευκολύνει τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο και από εκεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως συνηθίζεται σε αυτή τη σημαντική γιορτή, που βρίσκεται στο επίκεντρο της Χριστιανικής πίστης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε αναμένεται να φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα

Πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Κύπρο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων