22/12/2023 22/12/2023 Ενωμένοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στους Αγίους Τόπους, με επικεφαλής τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, οι Προκαθήμενοι και Αρχηγοί των Εκκλησιών εξέφρασαν ενώπιον του Ισραηλινού Προέδρου την πάγια θέση τους για την ειρηνική λύση των προβλημάτων, κάνοντας έκκληση για ακόμη μια φορά να σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις και το συνεχιζόμενο κύμα βίας,...
22 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2023 - 15:16

Έκκληση Χριστιανών Θρησκευτικών Ηγετών των Αγίων Τόπων προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαδώστε:
Έκκληση Χριστιανών Θρησκευτικών Ηγετών των Αγίων Τόπων προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ενωμένοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στους Αγίους Τόπους, με επικεφαλής τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, οι Προκαθήμενοι και Αρχηγοί των Εκκλησιών εξέφρασαν ενώπιον του Ισραηλινού Προέδρου την πάγια θέση τους για την ειρηνική λύση των προβλημάτων, κάνοντας έκκληση για ακόμη μια φορά να σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις και το συνεχιζόμενο κύμα βίας, που μαίνεται στη Γάζα και οδηγεί σε μόνιμα αδιέξοδα.  

Σε μία προσφώνηση η οποία πρόβαλε την δυναμική ενότητα και τις Χριστιανικές αξίες, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μίλησε εξ ονόματος όλων των Πατριαρχών και των Προκαθημένων των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους κατά την διάρκεια της ετήσια εορταστικής συναντήσεως του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, με την απαίτηση της άμεσης διακοπής της στρατιωτικής δραστηριότητας στην Γάζα.

Απόρριψη της ένοπλης λύσης, στήριξη στον διάλογο και την συμφιλίωση

Αναφερόμενος σε κρίσιμα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται εις τους Αγίους Τόπους, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε τις κοινές ηθικές αξίες, οι οποίες ενυπάρχουν στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Υπογράμμισε την ιερότητα κάθε ανθρώπινης ζωής, την επιταγή για αξιοπρέπεια και την επιδίωξη ελευθερίας, προστασίας και ασφάλειας για το σύνολο των κατοίκων των Αγίων Τόπων, τους οποίους χαρακτηρίζει η πολυπολιτισμικότητα.

Στο επίκεντρο της προσφωνήσεως του Μακαριωτάτου ήταν καυστική και επείγουσα η έκκληση για δράση και ενέργεια με στόχο την άμεση και μόνιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων, ενωμένοι στην δέσμευσή τους για την ειρήνη, αναγνωρίζουν την τεταμένη ανθρωπιστική κρίση και τα δεινά, τα οποία υφίστανται οι αθώοι πολίτες, ευρισκόμενοι εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων. “Η έκκλησις αυτών αντηχεί ως απόκρισις συμπονοίας προς την συνεχιζομένην βίαν, η οποία μαστίζει την περιοχήν”, τονίζεται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Απορρίπτοντες το ενδεχόμενο της ενόπλου λύσεως του προβλήματος, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών υποστήριξαν τον διάλογο και την συμφιλίωση ως την μοναδική αποτελεσματική οδό που οδηγεί στην ειρήνη. Η έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν είναι μόνον έκφραση ηθικών αξιών, αλλά συλλογική απόρριψη των κύκλων της επαναλαμβανομένης βίας, αναποτελεσματικής για την επίτευξη της διαρκούς ειρήνης.

Επείγουσα προτροπή να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές

Εν μέσω των προκλήσεων, οι οποίες τέθηκαν εξ αιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Αγίας Γης τονίζουν την σημασία της ταχείας δράσεως, με την επείγουσα προτροπή να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο λόγος του Μακαριωτάτου επεκτάθηκε προς την εορταστική περίοδο του φωτός και της ελπίδος, και εξέφρασε την συλλογική έμπνευση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου οι κοινές ηθικές και πνευματικές αξίες ευνοούν την συλλογική ευημερία.

“Με την είσοδον των Εκκλησιών των Αγίων Τόπων εις την εορταστικήν περίοδον, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών εις την Ιερουσαλήμ απευθύνουν τας θερμάς ευχάς αυτών διά ειρήνην και καλήν θέλησιν. Συλλογική των προσδοκία καθίσταται η λειτουργική και διαρκής ειρήνη, η οποία είθε να πραγματοποιηθή με την έναρξιν του Νέου Έτους, διά να παράσχη παρηγορίαν εις τους Αγίους Τόπους”, καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Χέρτζοκ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία των θρησκειών

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τους Πορκαθημένους και τους Αρχηγούς των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία στην άσκηση της λατρείας κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων