03/02/2022 03/02/2022 Τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου τίμησαν (20 Ιανουαρίου/ 2 Φεβρουαρίου) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κατά την εορτή αύτη η Σιωνίτιδα Εκκλησία ενθυμείται ότι ο Άγιος Ευθύμιος ήλθε στην Αγία Γη περί τα 420 μ.Χ., αφ’ ου προηγουμένως είχε ζήσει ως μοναχός και ιερέας στη Μονή της πατρίδας του, Μελιτηνή της Αρμενίας. Ο Άγιος έζησε...
03 Φεβρουαρίου, 2022 - 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 - 10:07

Εόρτασαν τον Άγιο Ευθύμιο στα μέρη όπου ασκήτευσε

Διαδώστε:
Εόρτασαν τον Άγιο Ευθύμιο στα μέρη όπου ασκήτευσε

Τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου τίμησαν (20 Ιανουαρίου/ 2 Φεβρουαρίου) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κατά την εορτή αύτη η Σιωνίτιδα Εκκλησία ενθυμείται ότι ο Άγιος Ευθύμιος ήλθε στην Αγία Γη περί τα 420 μ.Χ., αφ’ ου προηγουμένως είχε ζήσει ως μοναχός και ιερέας στη Μονή της πατρίδας του, Μελιτηνή της Αρμενίας.

Ο Άγιος έζησε σε άκρα λιτότητα, πτωχεία, αρετή και άσκηση στην έρημο της Ιουδαίας, έχοντας συνασκητή τον Άγιο Θεόκτιστο. Ο Άγιος Ευθύμιος ίδρυσε μοναστική Λαύρα. Στην Λαύρα αυτή, δέχθηκε τον Άγιο Σάββα. Η ιστορική αύτη Μονή του Αγίου Ευθυμίου σώζεται σήμερον σε ερείπια ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Για το λόγο αυτό η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου ερτάσθηκε στην εν τη Παλαιά Πόλει Μονή με πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή και θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής, στην οποίαν προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου και π. Ματθαίου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων π. Φάραχ και π. Νεκταρίου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής και συμπροσευχομένων μοναχών, λαϊκών και Ιεροσολυμιτών πιστών.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας προσήλθε για προσκύνηση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με Αγιοταφίτες Πατέρες.

Τον Μακαριώτατο, την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα δεξιώθηκε η Ηγουμένη μοναχή Σάρρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων