05/10/2023 05/10/2023 Ο νέος Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στη Δυτική Όχη και τη Λωρίδα της Γάζας, κ. Alexandre Stutzmann, επισκέφθηκε την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο μαζί με Αρχηγούς των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα. Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος τόνισε ότι “αι Εκκλησίαι εις τους Αγίους Τόπους στοχεύουν εις την προώθησιν...
05 Οκτωβρίου, 2023 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2023 - 8:30

Η Ε.Ε. δεσμεύεται για τη συμπαράσταση στο έργο των Χριστιανικών Κοινοτήτων στην Αγία Γη

Διαδώστε:
Η Ε.Ε. δεσμεύεται για τη συμπαράσταση στο έργο των Χριστιανικών Κοινοτήτων στην Αγία Γη

Ο νέος Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στη Δυτική Όχη και τη Λωρίδα της Γάζας, κ. Alexandre Stutzmann, επισκέφθηκε την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο μαζί με Αρχηγούς των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος τόνισε ότι “αι Εκκλησίαι εις τους Αγίους Τόπους στοχεύουν εις την προώθησιν της συμφιλιώσεως και της ειρήνης, οι Άγιοι Τόποι πρέπει να είναι προσβάσιμοι διά πάντας και πρέπει να ενισχυθούν αι προσπάθειαι διά την προστασίαν των Χριστιανών εκ των επιθέσεων ριζοσπαστικών Ισραηλινών στοιχείων”.

Ακόμη σημείωσε ότι οι Εκκλησίες στους Αγίους Τόπους εργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους και είναι σταθερές στον αγώνα για τη διατήρηση τους status quo της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μίλησε ακόμη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο καθώς και τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις προβιβασμού του Λατίνου Πατριάρχη Pierrrebatista Pizzaballa στο Ιερό Κονκλάβιο των Καρδιναλίων.

Stutzmann: Οι ρίζες της Ε.Ε. είναι Χριστιανικές

Από την πλευρά του ο κ. Stutzmann εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο των Εκκλησιών και είπε ότι “νοιώθει εις το Πατριαρχείον ημών ως να ήτο εις το σπίτι του”.

Επίσης είπε ότι συνέβη να είναι παρών σε επεισόδια, όταν ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες ενέπτυσαν Χριστιανούς. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι θρησκευτικός θεσμός, αλλά διαθέτει χριστιανικές ρίζες, διότι, όπως είπε, “οι Πατέρες ημών ήσαν Χριστιανοδημοκράται”. Εξέφρασε την δέσμευσή του προς συμπαράσταση και στήριξη των Χριστιανικών Κοινοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας στους Αγίους Τόπους. «Ημείς ως πολιτικοί δεν πρέπει να λησμονώμεν τον ρόλον της θρησκείας εις την επίλυσιν δυσκόλων προβλημάτων», ανέφερε.

Οι θέσεις των άλλων Εκκλησιών

Οι Προϊστάμενοι και εκπρόσωποι των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίε. Ο Κουστωδός της Αγίας Γης π. Φραγκίσκος Πατόν αναφέρθηκε στο πρόσφατο πρόβλημα του ‘Stella Maris’ στη Χάιφα και στο γεγονός ότι οι Χριστιανικές περιουσίες αναγνωρίζονται ως ιδιοκτησίες των Εκκλησιών, δίχως όμως το δικαίωμα αξιοποιήσεως. Επίσης, ο Κουστωδός αναφέρθηκε στην έλλειψη ελεύθερης πρόσβασης των Χριστιανών στους Ναούς τους και στις παραβιάσεις ελευθεριών στη λατρεία, όπως φάνηκε στην εφετινή εορτή της Μεταμορφώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Όρος Θαβώρ.

Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μαρκούτσο είπε ότι “προσπαθούμεν να διατηρήσωμεν τας περιουσίας ημών, διότι αύται βοηθούν τας Εκκλησίας να στηρίξουν τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά των ιδρύματα. Οι Χριστιανοί μας, ιδιαιτέρως οι νέοι, αισθάνονται ευάλωτοι. Έχομεν ιδιωτικόν εκπαιδευτικόν σύστημα και προσπαθούμεν να διδάξωμεν εις τους νέους μας να συμβιούν και να συνυπάρχουν ειρηνικώς μετά μελών των διαφορετικών θρησκειών”.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον κ. Stutzmann εικόνα-πίνακα της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων