15/02/2022 15/02/2022 Εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής την Τρίτη, 2α/15η Φεβρουαρίου 2021. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και τεχθείς κατά σάρκα, μετά τη συμπλήρωση των 40 ημερών από την Γέννησή Του, επόμενος τω Νόμω, προσηνέχθη στον...
15 Φεβρουαρίου, 2022 - 21:15
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2022 - 21:00

Η εορτή της Υπαπαντής στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Η εορτή της Υπαπαντής στα Ιεροσόλυμα

Εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής την Τρίτη, 2α/15η Φεβρουαρίου 2021. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και τεχθείς κατά σάρκα, μετά τη συμπλήρωση των 40 ημερών από την Γέννησή Του, επόμενος τω Νόμω, προσηνέχθη στον Ναό Κυρίου, Ναό του Σολομώντος υπό των γονέων αυτού μετά ζεύγους τρυγόνων και δύο νεοσσών περιστερών για τον αγιασμόν Αυτού. Τότε ο δίκαιος και υπέργηρος προφήτης Συμεών ο θεοδόχος εδέχθη Αυτόν στις αγίες αγκάλες του και αναφώνησε: «νῦν ἀπολύεις τόν δοῦλόν Σου Δέσποτα  κατά τό ρῆμα Σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τό σωτήριόν Σου, ὅ ἡτοίμασας κατά πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν, φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καί δόξαν λαοῦ Σου Ἰσραήλ».

Το γεγονός αυτό παραδίδει στην Εκκλησία ο Ευαγγελιστής Λουκάς. (Λουκ. 2, 22-38).

Η εορτή αύτη εορτάσθηκε στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και στην πανηγυρίζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Σειδανάγιας, της Παλαιάς Πόλεως Ιεροσολύμων, πλησίον του Πατριαρχείου.

Στη Μονή, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας εψάλη ο Εσπερινός και σήμερα το πρωί η θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, συλλειτουργούντων αυτώ των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου και Κλαυδίου, του Πρεσβυτέρου π. Φάραχ και των Ιεροδιακόνων π. Ευλογίου και π. Δοσιθέου. Έψαλλαν ο Ιεροδιάκονος π. Συμεών, ο κ. Βασίλειος Γκοτσόπουλος και νεαρό μέλος Ρωσσοφώνου οικογενείας της πόλεως Μπερ Σέβα ελληνιστί δεξιά και η χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου υπό του κ. Ριμόν Καμάρ αριστερά αραβιστί.

Παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας και πιστοί από τα Ιεροσόλυμα και μέλη της Ρωσσοφώνου Κοινότητος της Μπερ Σέβα.

Στο Κοινωνικό της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε στους πιστούς για τη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας προσήλθε για προσκύνηση ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχική και την Αρχιερατική Συνοδεία και όλο το εκκλησίασμα δεξιώθηκε στο ηγουμενείο και στο προαύλειο της Μονής εν αφθόνω φιλοξενία η επί σειρά ετών και προσφάτως ανακαινίσασα εσωτερικώς και εξωτερικώς τον Ιερό Ναό της Μονής, ηγουμένη μοναχή Σεραφείμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων