09/08/2022 09/08/2022 Η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος εορτάσθηκε σήμερα στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων νοτιοδυτικά και σε μικρή απόσταση από την Πύλη του Δαβίδ. Την Πατριαρχική και Αρχιερατική συνοδεία και όλο το εκκλησίασμα δεξιώθηκε φιλοφρόνως η γηραιά και φιλόπονος Γερόντισσα Χαριτίνη. Κατά τη Θεία Λειτουργία προσήλθε προς προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων...
09 Αυγούστου, 2022 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 15:29

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος εορτάσθηκε σήμερα στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων νοτιοδυτικά και σε μικρή απόσταση από την Πύλη του Δαβίδ.

Την Πατριαρχική και Αρχιερατική συνοδεία και όλο το εκκλησίασμα δεξιώθηκε φιλοφρόνως η γηραιά και φιλόπονος Γερόντισσα Χαριτίνη.

Κατά τη Θεία Λειτουργία προσήλθε προς προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Παρακάτω η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

Κατά την ημέρα αυτήν η Εκκλησία ενθυμείται τα της ζωής, της πολιτείας και του μαρτυρίου του Αγίου Παντελεήμονος, αντλούσα εκ του Συναξαρίου αυτού, ότι δηλαδή ο Άγιος Παντελεήμων ήταν γόνος πατρός ειδωλολάτρη Ευστοργίου και μητρός Χριστιανής της Ευβούλης, ήτις και εκατήχησεν αυτόν εις τα ιερά γράμματα. Ότι ο Άγιος Παντελεήμων εξεπαιδεύθη εις την ιατρικήν, ονομαζόμενος Παντολέων πρότερον, εβαπτίσθη υπό του Πρεσβυτέρου Ερμολάου Παντελεήμων και εθεράπευεν αναργύρως, κηρύττων τον Χριστόν. Εθεράπευσε δε και αόμματον, δίδων εις αυτόν το φως, ερωτηθείς δε ούτος είπεν ότι ο Παντολέων εθεράπευσεν αυτόν. Κληθείς ο Άγιος Παντελεήμων ωμολόγησε τον Χριστόν και διά τούτο βασανισθείς απετμήθη την κεφαλήν επί Μαξιμιανού το 305 μ.Χ., προστεθείς επαξίως εις τα εκατομμύρια των μαρτύρων του Χριστού.

Προς τιμήν αυτού εις την ως άνω Ιεράν Μονήν του Πατριαρχείου ετελέσθη Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία την πρωΐαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους, και συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Στεφάνου, του Πρεσβυτέρου π. Νεκταρίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, παρουσία μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και πολλών τιμώντων τον Άγιον.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων