09/08/2021 09/08/2021 Σήμερα, Δευτέρα 27η Ιουλίου /9η Αυγούστου εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πατριαρχείου εντός των τειχών της Πύλης του Δαυΐδ. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα, κατά κόσμον Παντολέοντα, ο οποίος καταγόταν από τη Νικομήδεια....
09 Αυγούστου, 2021 - 16:11
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2021 - 16:04

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στα Ιεροσόλυμα

Σήμερα, Δευτέρα 27η Ιουλίου /9η Αυγούστου εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Πατριαρχείου εντός των τειχών της Πύλης του Δαυΐδ.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα, κατά κόσμον Παντολέοντα, ο οποίος καταγόταν από τη Νικομήδεια. Ήταν γιος του Ευστοργίου, που ήταν εθνικός (ειδωλολάτρης), ενώ η μητέρα του Ευβούλη ήταν Χριστιανή – η Εκκλησία την τιμά ως Αγία – και η οποία του μιλούσε για τον Χριστιανισμό από πολύ νεαρή ηλικία. Ο Άγιος Παντελεήμων βαπτίσθηκε Χριστιανός και σπούδασε Ιατρική, την οποίαν ασκούσε χωρίς χρηματικά ανταλλάγματα. Όταν πέθανε ο πατέρας του, τον οποίο είχε πείσει να ασπαστεί τον Χριστιανισμό, έγινε κάτοχος μεγάλης περιουσίας, την οποία εκποίησε για να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες και προσέφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιον δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. Ιδιαίτερο φθόνο, μάλιστα έτρεφε, για τον ίδιο, ο ίδιος του ο δάσκαλος, ο οποίος ήθελε να τον ξεφορτωθεί. Έτσι, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά, αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν. Όταν τον αποκεφάλισαν, από την πληγή έτρεξε γάλα αντί για αίμα, ένα θαύμα για να δείξει το ποσό μεγάλος άγιος είναι ο Παντελεήμονας, αφού πριν μαρτυρήσει φωνή από τον ουρανό του έδωσε αυτό το νέο όνομα.

Προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος τελέσθηκε Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, συλλειτουργούντων υπό των Αρχιμανδρίτου π. Ισιδώρου, Πρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μπαράμκη και Αρχιδιακόνου π. Μάρκου. Έψαλλαν οι Ιεροδιάκονοι π. Συμεών και π. Ευλόγιος και προσευχήθηκαν με κατάνυξη οι μοναχοί, οι μοναχές, λαϊκοί και προσκυνητές από τα Ιεροσόλυμα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή για να προσκυνήσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η Ηγουμένη Χαριτίνη, η οποία αγιογράφησε την Ιερά Μονή, δεξιώθηκε την Πατριαρχική και Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων