10/01/2023 10/01/2023 Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου (με το ιουλιανό ημερολόγιο), εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στην επ’ ονόματι αυτού Ιερά Μονή, την κειμένη στον τόπο του λιθοβολισμού αυτού στην Γεθσημανή, στην αρχή του Χειμάρρου των Κέδρων.    Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία κατ’ εξοχήν ενθυμείται τη διήγηση των...
10 Ιανουαρίου, 2023 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2023 - 15:42

Η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στον τόπο λιθοβολισμού του (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στον τόπο λιθοβολισμού του (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου (με το ιουλιανό ημερολόγιο), εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στην επ’ ονόματι αυτού Ιερά Μονή, την κειμένη στον τόπο του λιθοβολισμού αυτού στην Γεθσημανή, στην αρχή του Χειμάρρου των Κέδρων.

 

Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία κατ’ εξοχήν ενθυμείται τη διήγηση των Πράξεων (Πράξ.  7, 54-60), ότι ο Στέφανος ήταν ένας εκ των Επτά Διακόνων, τους οποίους εξέλεξε η πρώτη Εκκλησία Ιεροσολύμων για τη διακονία των τραπεζών.

Ο Στέφανος ήταν πλήρης Πνεύματος Αγίου και κήρυττε τον Ιησού ως τον Χριστό στους Ιουδαίους. Γι’ αυτό, τον συνέλαβαν οι Άρχοντες των Ιουδαίων και τον προσκάλεσαν στο Συνέδριό τους.

Εκεί ο Στέφανος ομολόγησε την θεωρία του, του Ιησού καθημένου εκ δεξιών της δυνάμεως του Πατρός. Ακούγοντας αυτά οι Άρχοντες των Ιουδαίων, τον καταδίκασαν σε δια λιθοβολισμού θάνατο, ενώ αυτός προσευχόταν υπέρ αυτών και ενώ ένας νέος ονόματι Σαύλος φύλαττε τα ιμάτιά τους.

Στον τόπο αυτόν του λιθοβολισμού του Αγίου Στεφάνου τελέστηκε Θεία Λειτουργία το πρωί της Δευτέρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών Μακαρίου και Μελετίου, ψαλλούσης χορωδίας υπό τόν κ. Βασίλειο Γκοτσόπουλο και μετέχοντος πιστού εκκλησιάσματος αποτελούμενου από ντόπιους και προσκυνητές.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος δεξιώθηκε την Πατριαρχική Συνοδεία και το εκκλησίασμα στο ηγουμενείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων