26/09/2021 26/09/2021 Την Κυριακή 13/ 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εορτάσθηκε η μνήμη των Εγκαινίων του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου. Με αφορμή την μνήμη του γεγονότος αυτού το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου, όπου και μαζί του συλλειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες...
26 Σεπτεμβρίου, 2021 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2021 - 18:31

Η μνήμη των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου

Διαδώστε:
Η μνήμη των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου

Την Κυριακή 13/ 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εορτάσθηκε η μνήμη των Εγκαινίων του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου. Με αφορμή την μνήμη του γεγονότος αυτού το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου, όπου και μαζί του συλλειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Πορφύριος και π. Νικόδημος, ο Αρχιδιάκονος π. Μάρκος και ο Ιεροδιάκονος π. Συμεών, ενώ έψαλλε ο κ. Βασίλειος Γκοτσόπουλος. Στη κατανυκτική προσευχή παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βλιώρας, καθώς και προσωπικό του Προξενείου. Μετά την Θεία Λειτουργία η Αρχιερατική Συνοδεία μετέβη στο Πατριαρχείο όπου και απέδωσαν τα σέβη τους στο Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της ανεγέρσεως του Ναού της Αναστάσεως στον τόπο τπυ φρικτού Γολγοθά, από την Αγία Ελένη και τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Συγκεκριμένα η Αγία Ελένη και ο Μέγας Κωνσταντίνος συνεκάλεσε σύναξη Επισκόπων στην περιοχή Τύρου της Σιδώνος, για να έλθουν στα Ιεροσόλυμα και να τελέσουν τα Εγκαίνια του περικαλλούς Ναού, ανέγερση του οποίου κράτησε από το έτος 326 – 336μ.Χ.

Οι Επίσκοποι αυτοί συνήλθαν στην Ιερουσαλήμ και ετέλεσαν τα Εγκαίνια την 13η του μηνός Σεπτεμβρίου του 336μ.Χ. Την επομένη των Εγκαινίων ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος και η Αγία Ελένη προσέφεραν τον Τίμιο Σταυρό για προσκύνηση στα συναχθέντα πλήθη των πιστών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων