04/03/2023 04/03/2023 Το Σάββατο της Α΄  Εβδομάδος των Νηστειών, 19 Φεβρουαρίου/ 4 Μαρτίου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ιερά αυτού Μονή, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πατριαρχείο, καθ’ οδόν προς τη Νέα Πύλη. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία...
04 Μαρτίου, 2023 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2023 - 17:14

Ιεροσόλυμα: Eορτή του θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου (VIDEO)

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Eορτή του θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου (VIDEO)

Το Σάββατο της Α΄  Εβδομάδος των Νηστειών, 19 Φεβρουαρίου/ 4 Μαρτίου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ιερά αυτού Μονή, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Πατριαρχείο, καθ’ οδόν προς τη Νέα Πύλη.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο Άγιος Θεόδωρος εμφανίστηκε με όραμα στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο και υπέδειξε σε αυτόν να πληροφορήσει τους Χριστιανούς να χρησιμοποιήσουν ως έδεσμα κατά την Α΄ Εβδομάδα των νηστειών, όπως γίνονταν στην πατρίδα του, τα Ευχάιτα της Καππαδοκίας, κόλλυβα, δηλαδή ψημένο σίτο, γιά να αποφύγουν τα μεμιασμένα με αίμα ειδωλοθύτων κρεάτων τρόφιμα, τα οποία είχε διασπείρει στην αγορά ο αυτοκράτωρας Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Προς τιμήν του Αγίου Θεοδώρου τελέσθηκε Εσπερινός και αναγνώσθηκε η Α΄ Στάσις των Χαιρετισμών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καττάρων κ. Μακαρίου.

Σήμερα το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Ματθαίου και π. Μακαρίου, του Πρεσβυτέρου π. Νεκταρίου και του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και προσευχομένων Ιεροσολυμιτών πιστών.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθηκε την Ιερά Μονή για προσκύνημα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχικήν και την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα εδεξιώθη ο φίλεργος ηγούμενος, οσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων