10/08/2023 18/10/2023 Η ασφάλεια των Χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους και η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από επιθέσεις εβραϊκών ριζοσπαστικών ομάδων βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών των Ιεροσολύμων με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και την Ισραηλινή Αστυνομία εν μέσω της έξαρσης βανδαλισμών, καθώς και των επιθέσεων εις βάρος...
10 Αυγούστου, 2023 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2023 - 17:41

Ιεροσόλυμα: Επαφές των Αρχηγών των Εκκλησιών με τον Ισραηλινό Πρόεδρο και την Αστυνομία με επίκεντρο την προστασία προσκυνημάτων και Χριστιανών

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Επαφές των Αρχηγών των Εκκλησιών με τον Ισραηλινό Πρόεδρο και την Αστυνομία με επίκεντρο την προστασία προσκυνημάτων και Χριστιανών

Η ασφάλεια των Χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους και η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από επιθέσεις εβραϊκών ριζοσπαστικών ομάδων βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχαν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών των Ιεροσολύμων με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και την Ισραηλινή Αστυνομία εν μέσω της έξαρσης βανδαλισμών, καθώς και των επιθέσεων εις βάρος Χριστιανών.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Συνάντηση των Αρχηγών των Εκκλησιών με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ και ο Λατίνος Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα Μακαριώτατος Pierre Battista Pizzaballa, συνοδευόμενος από πλειάδα Επισκόπων, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ στο Καθολικό μοναστήρι της Παναγίας του Όρους Καρμέλ στη Χάιφα, το οποίο υπήρξε πρόσφατα σκηνικό εντάσεων μεταξύ Καθολικών και Εβραίων προσκυνητών μετά από απόπειρες των τελευταίων να προσευχηθούν κοντά στο μοναστήρι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε την στήριξη του στην Χριστιανική κοινότητα καθώς και τη δέσμευση του για την διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει πολύ σοβαρά επεισόδια εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, εις βάρος των αδελφών Χριστιανών πολιτών οι οποίοι δέχονται επιθέσεις σε προσκυνήματα, στα κοιμητήρια και στους δρόμους. Λαμβάνω εξαιρετικά σοβαρά αυτό το φαινόμενο και είναι απαράδεκτο από οποιαδήποτε άποψη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης υπογράμμισε ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Αστυνομία και στις Αρχές της χώρας που λαμβάνουν σοβαρά αυτό το ζήτημα.

«Εδώ, αυτή η ειρηνική, όμορφη κοινότητα εκατοντάδων ετών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται. Πρέπει να σεβόμαστε τα μέλη όλων των θρησκειών, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό από την αρχή της ύπαρξής μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι η πιο βασική εντολή τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Χριστιανούς είναι να «ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν».

 

Συνάντηση των Αρχηγών των Εκκλησιών με την Ισραηλινή Αστυνομία

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2023, μετά από πρωτοβουλία της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Αρχηγών των Εκκλησιών και του Αστυνομικού Διευθυντή των Ιεροσολύμων Ντόρον Τούργκεμαν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας στον Πύργο του Δαβίδ παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, με σκοπό τον ανοιχτό διάλογο αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Ισραηλινής Αστυνομίας και των Αρχηγών των Εκκλησιών.

Σημαντικό μέρος της συνάντησης επικεντρώθηκε στην καταδίκη και την αντιμετώπιση περιστατικών με εγκλήματα μίσους εις βάρος Xριστιανών στην Παλαιά Πόλη καθώς και στην παρουσίαση των επιχειρήσεων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση τέτοιου είδους καταδικαστέων ενεργειών.

«Ήταν σημαντικό για εμένα να συναντηθώ μαζί σας. Είμαστε αφοσιωμένοι και εργαζόμαστε για την ασφάλειά σας όλο το χρόνο. Η συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των Αρχηγών των Χριστιανικών κοινοτήτων και εκπροσώπων της Χριστιανικής πίστης είναι σημαντική για εμάς», είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ντόρον Τούργκεμαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Είμαστε μια Αστυνομική δύναμη για όλους και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια των ανθρώπων όλων των θρησκειών και δογμάτων, των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών», συμπλήρωσε.

 

Από την αρχή του έτους, η Αστυνομία έχει ερευνήσει 16 ύποπτες επιθέσεις εις βάρος Χριστιανικών κοινοτήτων και προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, ο ακροδεξιός αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ Αριέχ Κινγκ αρνήθηκε να καταδικάσει τις επιθέσεις σε Χριστιανούς, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε τον τουρισμό αλλά όχι τους ιεραπόστολους».

Τον Ιανουάριο, δύο Εβραίοι απαθανατίστηκαν στην κάμερα να βανδαλίζουν δεκάδες Χριστιανικούς τάφους στην ιστορική Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, προκαλώντας την καταδίκη από την πλευρά των Χριστιανικών Εκκλησιών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αργότερα η Αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τους δύο υπόπτους στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σε μια άλλη περίπτωση, η Ρωσία καταδίκασε μια επίθεση που φέρεται να έγινε αυτή την εβδομάδα από «Εβραίους ριζοσπάστες» στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να σχολιάζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες εγκληματικές επιθέσεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδικάζει νέο περιστατικό επίθεσης κατά Χριστιανών

Καταδικάζουν τον κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ

Καταγγελία στην Ουάσιγκτον για τον αυξανόμενο κύκλο βίας στους Αγίους Τόπους – Ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Επίθεση ακραίων την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο Θεομητορικό μνήμα στη Γεθσημανή – Καταγγελία από το Πατριαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιερουσαλήμ: Οι πρωτοφανείς απειλές και επιθέσεις για τον Χριστιανισμό και οι προσπάθειες για την οικοδόμηση της ειρήνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων