15/02/2024 16/02/2024 Σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 (2 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Υπαπαντή του Κυρίου με επίκεντρο την Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας στη Χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων. Όπως αναφέρει η ενημέρωση της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την Δεσποτική εορτή, «κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ...
15 Φεβρουαρίου, 2024 - 21:50
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2024 - 3:32

Ιεροσόλυμα: Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας

Σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 (2 Φεβρουαρίου με το παλαιό εορτολόγιο) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Υπαπαντή του Κυρίου με επίκεντρο την Ιερά Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας στη Χριστιανική συνοικία της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την Δεσποτική εορτή, «κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ἀναμιμνῄσκεται ὅτι ὁ Κύριος ἡμῶν, ὤν ὁ Ποιητής καί Δοτήρ τοῦ Νόμου ἐπί τοῦ ὄρους Σινᾶ εἰς τόν Προφήτην Μωϋσῆν, ἐτήρησεν τόν Νόμον τοῦτον, προσαχθείς ὡς βρέφος ἀγκαλοφορούμενον ὑπό τῶν γονέων Αὐτοῦ εἰς τόν Ναόν τοῦ Σολομῶντος, ὅτε Συμεών ὁ δίκαιος ἐδέχθη Αὐτόν εἰς τάς ἀγκάλας αὐτοῦ γενόμενος οὕτω «Θεοδόχος» καί ἀνεγνώρισεν Αὐτόν ὡς τόν Χριστόν λέγων: «νῦν ἀπολύεις τόν δοῦλόν σου, δέσποτα, κατά τό ρῆμά σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τό σωτήριόν σου, ὃ ἡτοίμασας κατά πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν· φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καί δόξαν λαοῦ σου ᾿Ισραήλ», (Λουκ. 2, 29-32), καί ὁμολογῶν οὕτω τήν ἐνσάρκωσιν Χριστοῦ».

Το απόγευμα της παραμονής της Δεσποτικής εορτής τελέστηκε Εσπερινός και ανήμερα της εορτής Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Ιερωνύμου και π. Μακαρίου, των Πρεσβυτέρων π. Φάραχ Μπαντούρ και π. Νικολάου Κουλίνσκυ, των Ιεροδιακόνων π. Ευλογίου και π. Δοσιθέου.

Έψαλλε δεξιά ο Γραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιεροδιάκονος π. Συμεών με τους μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής Σιών, και αριστερά ο Ιεροψάλτης του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου κ. Ριμόν Κάμαρ με τους βοηθούς του, παρουσία προσευχομένων μοναχών, μοναζουσών, προσκυνητών και μελών της ενορίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, της Ελληνίδος Προξένου κ. Άννης Μάντικα και άλλων μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και της συζύγου του Προξένου των Η.Π.Α. στα Ιεροσόλυμα.

Στο Κοινωνικό της Θείας Λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος στα ελληνικά, περί της εκκλησιολογικής και θεολογικής ερμηνείας και σημασίας της εορτής.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε την Μονή όπου προσκύνησε μαζί με Αγιοταφίτες Πατέρες.

Την Πατριαρχική και Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα δεξιώθηκε φιλοφρόνως η Καθηγουμένη μοναχή Σεραφείμα.

Επίσης η Υπαπαντή του Κυρίου εορτάστηκε στον Πατριαρχικό και Μοναστηριακό Ναό των Προστατών του Πατριαρχείου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συμμετεχόντων των Αρχιερέων και Ιερέων της Αδελφότητος.

Φωτογραφίες από την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στον Πατριαρχικό και Μοναστηριακό Ναό των Προστατών του Πατριαρχείου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων