30/01/2021 30/01/2021 Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου τελέστηκε σήμερα, Σάββατο (17/30 Ιανουαρίου 2021) στο προς τιμήν αυτού Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ιεροσολύμων, που βρίσκεται πλησίον του Πατριαρχείου.   Kατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο μέγας Αντώνιος, Αιγύπτιος στην καταγωγή, γεννήθηκε περί το 251 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς και, αφού...
30 Ιανουαρίου, 2021 - 17:01
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2021 - 17:18

Ιεροσόλυμα: Η εορτή του Αγίου Αντωνίου, καθηγητή της ερήμου

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Η εορτή του Αγίου Αντωνίου, καθηγητή της ερήμου

Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου τελέστηκε σήμερα, Σάββατο (17/30 Ιανουαρίου 2021) στο προς τιμήν αυτού Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ιεροσολύμων, που βρίσκεται πλησίον του Πατριαρχείου.  

Kατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο μέγας Αντώνιος, Αιγύπτιος στην καταγωγή, γεννήθηκε περί το 251 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς και, αφού άκουσε της φωνής του Ευαγγελίου, πούλησε τα υπάρχοντα του, απεδήμησε στην έρημο και έζησε εν άκρα πτωχεία, λιτότητα και ακτημοσύνη. Κατέστη τύπος και πρότυπο ακροτάτης αρετής και είναι ο πρώτος, ο οποίος συνάντησε λίγες ημέρες προ του θανάτου του τον Παύλο τον Θηβαίο στα βάθη της ερήμου. «Κατέστησεν αυτόν γνωστόν εις την Εκκλησία και κατέστη πολιστής, νομοθέτης και διδάσκαλος του μοναχικού βίου της ερήμου, κατευθύνων χιλιάδας μοναχών, κατερχόμενος και εις την πόλιν και βοηθών και τους Χριστιανούς, τους καταδιωκομένους υπό του Μαξιμίνου το 312 μ.Χ. και βοηθών ωσαύτως και τους χριστιανούς, τους πλανηθέντας υπό των Αρειανών και επιστρέφων πολλούς εξ αυτών εις την Ορθοδοξίαν κατά το έτος 335 μ.Χ. και ζήσας έτη πολλά έως και της βασιλείας Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Aπεβίωσεν εις ηλικίαν 105 ετών περί το έτος 356 μ.Χ. αξιωθείς παρά Θεού και του θεραπευτικού και του προορατικού χαρίσματος, βλέπων τας ψυχάς κατά την έξοδον αυτών εκ του κόσμου τούτου και την πορείαν αυτών προς ουρανόν».

Τον βίο του κατέγραψε ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, που τον γνώριζε προσωπικά. Μάλιστα, ο Άγιος Αντώνιος άφησε διαθήκη προ της κοιμήσεώς του στους μοναχούς του να δώσουν «την μηλωτήν και το ιμάτιον αυτού στον Αθανάσιον τον Αλεξανδρείας» (P.G. 26, 972B).

Αυτόν τον μέγα φωστήρα του Αγίου Πνεύματος τίμησε η Εκκλησία των Ιεροσολύμων στο προαναφερθέν παρεκκλήσιο με Εσπερινό χθες το απόγευμα, υπό του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου και με θεία Λειτουργία, σήμερα το πρωί, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, με συλλειτουργούς τον Αρχιδιάκονο Μάρκο και ψάλλοντες τον Ιεροδιάκονο Συμεών και την μοναχή Κυριακή.

Λαϊκούς και μοναχούς εδεξιώθη μετά τη θεία Λειτουργία στο ηγουμενείο ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής και συνεχίζων την ανακαίνιση του Ναού και του ηγουμενείου Επιστάτης Αρχιδιάκονος Μάρκος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων