15/04/2023 17/04/2023 Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο νους των απανταχού Ορθοδόξων χριστιανών στράφηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου τελέστηκε η Αφή του Αγίου Φωτός. Παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα της Ισραηλινής Αστυνομίας ήδη από νωρίς το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί στο Ιερό Προσκύνημα. Λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων...
15 Απριλίου, 2023 - 18:44
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2023 - 2:00

Ιεροσόλυμα: Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως – Το απόγευμα φτάνει στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως – Το απόγευμα φτάνει στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο νους των απανταχού Ορθοδόξων χριστιανών στράφηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου τελέστηκε η Αφή του Αγίου Φωτός. Παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα της Ισραηλινής Αστυνομίας ήδη από νωρίς το πρωί εκατοντάδες προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί στο Ιερό Προσκύνημα.

Λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εξήλθε του Ιερού Κουβουκλίου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα δέσμη με 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως.

Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μετέδωσε ζωντανά μέσα από την εικόνα του STUDIO SAMI το θαύμα του Αγίου Φωτός.

Χιλιάδες Ορθόδοξοι βρέθηκαν στο Ναό της Αναστάσεως για να βιώσουν και φέτος το μοναδικό θαύμα του Αγίου Φωτός. Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.  Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου για την πραγματοποίηση της τελετής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣHΣ: Μαρτυρία: Έτσι έσχισε την κολώνα το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε και η Ελληνική αποστολή για να παραστεί στην τελετή και εν συνεχεία να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Τα μέτρα ασφαλείας για την τελετή από την πλευρά της Ισραηλινής Αστυνομίας ήταν αυστηρά καθώς είχε θέσει αριθμητικό περιορισμό.

 

Το Άγιο Φως φτάνει το απόγευμα στην Ελλάδα

Στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως παρέστη εκ μέρους της κυβερνήσεως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Κατσανιώτης παρέλαβε το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο είχε επίσης συνάντηση.

Ο Υφυπουργός, Ανδρέας Κατσανιώτης, ανέφερε στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’:

«Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι,

Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί προσκυνητές,

Έχω και φέτος την τιμή να παραλαμβάνω από τα χέρια Σας το Άγιο Φως και το προνόμιο να Το μεταφέρω, μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα, στον ευσεβή λαό της Ελλάδας.

Με ταπεινοφροσύνη και βαθύ σεβασμό παρακολουθήσαμε, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία και τους χιλιάδες πιστούς, τη μοναδική αυτή στιγμή της Ορθοδοξίας, την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Για άλλη μία φορά, το Άγιο Φως γαληνεύει την ψυχή μας και ενδυναμώνει την πίστη μας με την ευλογία και την πνευματική Του δύναμη.

Μακαριώτατε,

Η φωτισμένη καθοδήγησή Σας και το σεπτό έργο της Αγιοταφικής Αδελφότητας περιφρουρούν αυτήν την ιερή παράδοση από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών. Η πλήρης καρπών και έργων πνευματική ηγεσία Σας αποτελεί πυξίδα για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής Σας. Η υψηλή αποστολή του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκτείνεται ανά τους αιώνες, με τον διαρκή αγώνα του για τη διαφύλαξη της Ελληνικής και Ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αγία Γη να είναι αδιαμφισβήτητος. Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται πάντοτε δίπλα Σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη των Ιερών προσκυνημάτων της πίστης μας στους Αγίους Τόπους, και για την προάσπιση των δικαίων και δικαιωμάτων της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, περιλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών, καθώς και του Προσκυνηματικού Καθεστώτος.

Επαναλαμβάνοντας λόγια δικά Σας, Μακαριώτατε, θα συμφωνήσουμε όλοι: η Ορθοδοξία δεν είναι κουλτούρα, είναι το φως της αλήθειας. Είθε αυτό το φως, το φως που εξήλθε από τον Πανάγιο Τάφο, το φως της Ανάστασης του Χριστού να φέρει το μήνυμα της ζωής, της ειρήνης και της ελπίδας σε ολόκληρη την Οικουμένη!
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!»

 

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περίπου στις 19:30 με αεροσκάφος Α320neo της Aegean και, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον Yφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γενικός Γραμματ’εας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνέλευσης: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κελέτσης κι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, Πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο ope.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη για την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα και την μεγάλη ευλογία που λαμβάνει να συμμετέχει στην τελετή.

 

Από την Αθήνα σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Αγίου Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

 

Η τελετή

Ο ναός παραμένει σκοτεινός χωρίς ούτε ένα καντήλι αναμμένο. Και αυτό το Άγιο Κουβούκλιο, δηλαδή, ο Τάφος του Κυρίου, αφού εξετάστηκε καλά και με αντικειμενικά κριτήρια εσωτερικά και πιστοποιήθηκε η εξ ολοκλήρου έλλειψη φωτός ή πηγή φωτός, σφραγίσθηκε εξωτερικά με την ιδιαιτέρα σφραγίδα των «Καβάσιδων» θυρωρών του Αγίου Τάφου.

Όλος ο Ιερός Κλήρος με επικεφαλής τον Πατριάρχη και με τους εκπροσώπους των Αρμενίων, Κοπτών και Συριανών ντυμένοι τις Αρχιερατικές και τις υπόλοιπες κατά βαθμούς ιεροσύνης στολές τους, βγαίνουν από το Ιερό Βήμα, ενώ προπορεύονται βυζαντινά λάβαρα, επευφημεί το πλήθος και οι χοροί ψάλλουν το γνωστό τροπάριο «Την Ανάστασιν Σου Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς, και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία. Σε δοξάζειν».

Ακολουθεί περιφορά τρεις φορές γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο. Κατά την δευτέραν περιφοράν σύμφωνα με παλιό έθιμο εισέρχεται στην πομπή ο Αρμένιος εκπρόσωπος και κατά την τρίτην περιφορά ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας.

Μετά το τέλος της Ιερής Λιτανείας και αφού ψάλλει ο επιλύχνιος ύμνος «Φως ιλαρόν…», όλος ο Κλήρος και οι χοροί εισέρχονται εις το ιερόν του Καθολικού, ενώ ο Πατριάρχης εκδύεται τα άμφια του, το ωμοφόριο, τον σάκκο, και την μίτρα και παραμένει μόνο με κατάλευκο στοιχάριο, επιτραχήλιο και ζώνη. Ο αρχιθυρωρός ενώπιον του πλήθους ερευνά τον Πατριάρχη, μήπως υπάρχει κάτι για παραγωγή φωτός και αφαιρεί τις σφραγίδες που υπάρχον στις πόρτες του Κουβουκλίου.

Ο Μακαριώτατος παραλαμβάνει από τους Διακόνους δέσμες κεριών σβηστών και με κατάνυξη, αγωνία και ταπείνωση εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο, ενώ ο Αρμένιος Πατριάχης με τον Γέροντα Δραγουμάνο παραμένουν στον προθάλαμο (τον του Αγίου Λίθου) και κλείνεται η Θύρα.

Άκρα σιγή, συγκίνηση και βαθιά πίστη επικρατούν στο παρευρισκόμενο πλήθος, οι αναπνοές κρατούνται, προσευχές αναπέμπονται και βαθιά συγκίνηση έχει καταλάβει τους πάντες που τα βλέμματα τους είναι στραμμένα προς το Άγιο Κουβούκλιο και τον ουράνιο χώρο, ενώ οι καρδιές όλων δονούνται από πίστη, θαυμασμό και ελπίδα.

 

Η ευχή ενώπιον του Παναγίου Τάφου

Ο Πατριάρχης γονυπετής προ του Ζωοδόχου Τάφου διαβάζει την ακόλουθη Ευχή: «Την αφάτω Σου ευσαπλαχνία εαυτόν κενώσαντα και τω φωτί της εαυτού επιγνώσεως τα εν σκότει διαπορευόμενα Έθνη καταλάμψαντα και δια της εν Άδη καθόδου τα ουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια φωτός πληρώσαντα, όπως το εκ του φωτοφόρου τάφου Αυτού τοις Πιστοίς διδόμενον φως αναδείξη Αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον και νοσημάτων αλεξιτήριον και ευλογήση και αγιάση τους ευλαβώς αυτού απτομένους, δω δε αυτοίς περιπατείν εν τω φωτί των εντολών αυτού ως τέκνα φωτός».

Ο Πατριάρχης εξέρχεται από το Ιερό Κουβούκλιο, βαθύτατα συγκινημένος, με φανερό τον κόπο από την αγωνία και προτείνει τους αναμμένους πυρσούς με το Άγιο Φως.

Οι Αρμένιοι, οι Κόπτες και οι Συριανοί παραλαμβάνουν το Άγιο Φως από μία οπή του Αγίου Κουβουκλίου, που βρίσκεται στο αριστερό του εισερχομένου σ’ αυτό, και το μεταλαμπαδεύουν στους παρισταμένους ομοφύλους τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευχές Μάξιμου Χαρακόπουλου από τον Πανάγιο Τάφο: Αναστάσιμο μήνυμα ελπίδας και επικράτησης του δικαίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων