20/11/2023 20/11/2023 Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, μεταξύ αυτών και χριστιανοί στη Γάζα.  Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής στις προσπάθειες τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, από την ημέρα...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 12:00
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 12:02

Ιεροσόλυμα: Σεμνότητα και προβληματισμός θα χαρακτηρίζουν τα φετινά Χριστούγεννα – Πρωτοβουλίες στήριξης για τη Γάζα

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Σεμνότητα και προβληματισμός θα χαρακτηρίζουν τα φετινά Χριστούγεννα – Πρωτοβουλίες στήριξης για τη Γάζα

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, μεταξύ αυτών και χριστιανοί στη Γάζα. 

Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής στις προσπάθειες τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο, από την ημέρα εκείνη καταγγέλλουν τις βιαιότητες ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών με τον Πατριάρχη να δίνει το στίγμα του εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων τα οποία θα εορταστούν με σεμνότητα και προβληματισμό για όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή.

Συνυπογράφουν

Στο πλαίσιο της σειράς πρωτοβουλιών, υψηλή Αποστολή, η οποία εκπροσωπήθηκε από διάφορα Χριστιανικά ιδρύματα και σωματεία της Χριστιανικής Κοινότητος της Ιερουσαλήμ, επισκέφθηκαν το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στην έδρα του Ορθοδόξου Πατριαρχείου. Κατά τη συνάντηση ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, πρότεινε την συγκρότηση μιας ομάδας ατόμων, τα οποία θα διατηρούν συνεχή επικοινωνία και θα συνεργάζονται για την προώθηση της άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Γάζα.

Σκοπός της επισκέψεως αυτών ήταν η έκφραση της ευγνωμοσύνης τους για την απόφαση, την οποία έλαβαν οι Εκκλησίες των Αγίων Τόπων να αναστείλουν όλους τους μη θρησκευτικούς πανηγυρικούς εορτασμούς προεορτίως και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. “Αυτή η απόφαση έρχεται ως απάντηση προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Γάζα και ως έκφραση σεβασμού προς τις απολεσθείσες στον πόλεμο ζωές και προς τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι άμαχοι”, τονίζεται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Κατά την συνάντηση, οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την επιθυμία αυτών να συνυπογράψουν την έκκληση, την οποίαν εξέδωσαν οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Τα μέλη της Αποστολής παρέδωσαν στον Μακαριώτατο υπογεγραμμένη επιστολή προς υποστήριξη της θέσεως των Εκκλησιών, όσον αφορά το θέμα αυτό.

“Η ομάδα καταδίκασε έντονα τις τραγικές φρικαλεότητας στην Γάζα, ιδία δε την δολοφονίαν 18 ψυχών εις την Εκκλησίαν του Αγίου Πορφυρίου και 500 ψυχών εις το Νοσοκομείον της Αγγλικανικής Εκκλησίας”, σημειώνεται.

Η ιερότητα κάθε ανθρώπινης ζωής

Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε την Αποστολή ότι οι εφετινοί εορτασμοί των Χριστουγέννων θα χαρακτηρίζονται από σεμνότητα και προβληματισμό, απέχοντες από τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις εξ αιτίας της τρέχουσας κατάστασης.

Ο Μακαριώτατος τόνισε την σημασία της Χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, την κοιτίδα του Χριστιανισμού. Εν αντιθέσει με τις προκλήσεις, τις οποίας θέτουν ριζοσπαστικά Ισραηλινά στοιχεία, ο Πατριάρχης επιβεβαίωσε την δέσμευσή του για την διατήρηση της γηγενούς Χριστιανικής παρουσίας και χαρακτήρισε την περιοχή αυτή ως μία γη, η οποία υπάρχει για τον λαό της. Προέτρεψε τους Χριστιανούς να εκδηλώσουν την συμμετοχή τους στις θρησκευτικές τελετές των Χριστουγέννων, παρά το ότι εφέτος θα τελεσθούν με κατανυκτικότερο τρόπο.

Αναλαμβάνοντας ποιμαντική ευθύνη έναντι του λαού της Γάζας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε την ιερότητα κάθε ανθρωπίνης ζωής ως εικόνας του Θεού. Πρότεινε την συγκρότηση μιας ομάδας ατόμων, τα οποία θα διατηρούν συνεχή επικοινωνία και θα συνεργάζονται για την προώθηση της άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Γάζα. Οι εκπρόσωποι επεβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν, και σχεδίασαν μία ακόμη συνάντηση με τον Μακαριώτατο, για να ασχοληθούν περαιτέρω με θέματα ειρήνης και αλληλεγγύης αναφορικά με τη Γάζα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων