19/12/2023 19/12/2023 Με κεντρικό μήνυμα την αναγκαιότητα της κατάπαυσης του πυρός στην εμπόλεμη περιοχή της Γάζας και την ειρήνης στους Αγίους Τόπους, ειδικά την περίοδο αυτή που προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την κατά Σάρκα Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού, πραγματοποιήθηκαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δύο συσκέψεις, χθες, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Η πρώτη σύσκεψη έλαβε χώρα υπό του Πατριάρχου...
19 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:36
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2023 - 8:41

Ιεροσόλυμα: Συσκέψεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Συσκέψεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει των Χριστουγέννων

Με κεντρικό μήνυμα την αναγκαιότητα της κατάπαυσης του πυρός στην εμπόλεμη περιοχή της Γάζας και την ειρήνης στους Αγίους Τόπους, ειδικά την περίοδο αυτή που προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την κατά Σάρκα Γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού, πραγματοποιήθηκαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δύο συσκέψεις, χθες, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.

Η πρώτη σύσκεψη έλαβε χώρα υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και των Χριστιανών πνευματικών ηγετών των υπόλοιπων δογμάτων και ομολογιών στην Ιερουσαλήμ και είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης την ειρήνη στην Γάζα. Η δεύτερη συνάντηση έγινε και πάλι στην έδρα του παλαίφατου Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και συμμετείχαν, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ καθώς και διπλωμάτες. Κεντρικό ζήτημα και σε αυτή τη σύσκεψη η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει των Χριστουγέννων.

Κοινό μήνυμα για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε σε εγκάρδιο κλίμα και μετά την προσευχή ετέθη το ζήτημα της σύνταξης ενός ενιαίου μηνύματος για την εορτή των Χριστουγέννων. “Οἱ Ἀρχηγοί τῶν Ἐκκλησιῶν εἰργάσθησαν διά νά διατυπώσουν ἕν μήνυμα ἀντικατοπτρίζον τήν ἐλπίδα, τήν εἰρήνην καί τήν πνευματικήν ἑνότητα, ἐπιδιώκοντες να ἀπευθύνουν μίαν κοινήν φωνήν κατά τήν προσεχῆ περίοδον τῶν Χριστουγέννων. Οἱ ἡγέται κατέληξαν εἰς τήν κομβικήν ἀπόφασιν νά πραγματοποιήσουν συλλογικήν ἀπό κοινοῦ συνάντησιν μετά τοῦ Προέδρου τοῦ Ἰσραήλ. Στόχος αὐτῶν εἶναι νά ἐπαναλάβουν εἰλικρινῶς τήν ἔκκλησίν των δι’ ἄμεσον κατάπαυσιν τοῦ πυρός εἰς τήν Γάζαν καί νά ὑποστηρίξουν τήν ἀποκατάστασιν τῆς εἰρήνης ἐν μέσῳ τῆς ταραχώδους καταστάσεως”, αναφέρει το σχετικπο ανακοινωθέων.

Αναλογιζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί οι Πατριάρχες και Προκαθήμενοι αποφάσισαν όπως οι εόρτιες κατά την παράδοση επισκέψεις περιοριστούν. Η προσαρμογή αυτή δηλώνει τη στάση των Εκκλησιών να μετριάσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις σε καιρούς θρήνου και βαθιάς απώλειας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την περιοχή.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Βηθλεέμ και οι τυπικές ακολουθίες – πρόοδοι των Προκαθημένων των Εκκλησιών μετά του εκκλησιάσματος των πιστών στον Ναό της Γεννήσεως, συζητήθηκαν επίσης κατά τη συνάντηση.

Καίριον ήταν το αίτημα προς την Ισραηλινή Κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδον των Προκαθημένων των Εκκλησιών, Ιερέων και λαϊκών διά του σημείου ελέγχου του τάφου της Ραχήλ. Οι Αρχηγοί επανέλαβαν την δέσμευσή τους να εορτάσουν την εορτή των Χριστουγέννων με σεμνότητα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς τους πληγέντες εξ αιτίας των καταστροφών του πολέμου. “Ἡ συνάντησις αὕτη τῶν Πνευματικῶν Ἡγετῶν ὑπῆρξε σημαντική ὄχι μόνον διότι ἔδωσεν ἔμφασιν εἰς τήν πνευματικήν σημασίαν τῆς ἑορταστικῆς περιόδου, ἀλλ’ ἐπίσης, διότι ἐδήλωσεν βαθεῖαν δέσμευσιν διά τήν ὑπεράσπισιν τῆς εἰρήνης, δίδουσα ἔμφασιν εἰς τήν σοβαρότητα τῆς ἀνθρωπιστικῆς κρίσεως ἡ ὁποία ἐκτυλίσσεται εἰς τήν Γάζαν”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύσκεψη με διπλωμάτες για την κατάσταση στους Αγίους Τόπους

Κατά τη δεύτερη σύσκεψη οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα συναντήθηκαν με τούς Πρέσβεις, Γενικούς Προξένους και Εκπροσώπους Διπλωματικών Αποστολών, για να συζητήσουν για τις προκλήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται στους Αγίους Τόπους ιδιαιτέρως εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ξεκίνησε την συνεδρίαση μεταφέροντας μήνυμα ελπίδος, επικαλούμενος τους λόγους του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού, «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». Ο Μακαριώτατος προέτρεψε για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των θεσμών κοινωφελούς εργασίας.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών επιθέσεων από ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ζήτησε να διατηρηθεί ο πολυπολιτισμικός, πολυεθνικός και πολυθρησκευτικός ιστός της Ιερουσαλήμ και τόνισε την σημασία της σταθερότητας και της ασφαλούς Χριστιανικής συνοικήσεως για την εν ευημερία συνύπαρξη όλων των κατοίκων. Ο Πατριάρχης μετέφερε τις ευχές του για επικράτηση της ειρήνης συντόμως και για μία ελπιδοφόρο περίοδο Χριστουγέννων.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τις δύσκολες περιστάσεις στην Γάζα και την Βηθλεέμ. Η σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ὁ Λατῖνος Πατριάρχης εἰς τήν Ἱερουσαλήμ, Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa, ἐμοιράσθη τά αἰσθήματα αὐτοῦ μετά τῶν ἄλλων ἐκπροσώπων τῶν Ἐκκλησιῶν διά τάς δυσκόλους συνθήκας τοῦ ποιμνίου αὐτοῦ καί ὅλων τῶν Χριστιανούς εἰς τήν Γάζαν, τονίζων τήν σημασίαν τῆς ὑποστηρίξεως ὅσων ἐπιλέγουν νά παραμείνουν εἰς τήν πολιορκουμένην Λωρίδα. Ὁ Κουστωδός τῶν Ἁγίων Τόπων, π. Francesco Patton, ἐτόνισε τάς ἐπιπτώσεις τοῦ στρατιωτικοῦ ἀποκλεισμοῦ τοῦ Ἰσραήλ καί τῶν ἐξ αἰτίας τούτου οἰκονομικῶν δυσκολιῶν εἰς τήν Βηθλεέμ, ὑπογραμμίζων τόν ἀνέκαθεν σύνδεσμον ἐπικοινωνίας μεταξύ Ἱερουσαλήμ καί Βηθλεέμ.

Ἄλλοι Χριστιανοί πνευματικοί Ἡγέται μετέφεραν μηνύματα εἰρήνης καί ἠσχολήθησαν ἐπίσης μέ τάς πιέσεις, τάς ὁποίας τό κράτος τοῦ Ἰσραήλ προσπαθῇ νά ἐπιβάλῃ εἰς τά Χριστιανικά Κοινοτικά σχολεῖα, μέ τήν ἀπειλήν νά διακόψῃ τήν οἰκονομικήν ἐνίσχυσιν πρός αὐτά, ἐφ ὅσον δέν ἀλλάξουν τά Παλαιστινιακά σχολικά ἐγχειρίδια διδασκαλίας. Τό θέμα τοῦτο ἤγειρεν εὐθέως ὁ Ἀγγλικανός Ἀρχιεπίσκοπος εἰς τήν Ἱερουσαλήμ, Husam Naom”.

Στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα των παράνομων Ισραηλινών δημοτικών φόρων επί της Εκκλησιαστικής περιουσίας και η ανάγκη για διεθνή υποστήριξη για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους.

Απαντώντας προς τους Αρχηγούς των Εκκλησιών, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι Ιορδανίας, Αιγύπτου και Γαλλίας εξέφρασαν την δέσμευσή τους να βοηθήσουν όσον καθίσταται δυνατόν τις Εκκλησίες για την υπέρβαση των δυσκολιών. Η συνάντηση επισφραγίσθηκε με την επείγουσα έκκληση για την κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρηνική εορτή των Χριστουγέννων και με την σημασίαν της διπλωματικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων στους Αγίους Τόπους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων