07/11/2023 07/11/2023 Στις αναφορές πολλών Εκκλησιών οι οποίες απηύθυναν έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόσωπο της Ουγγαρίας στην Ραμάλλα, κ. Rita Herenescar. Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τόνισε την Χριστιανική δέσμευσή του να κρατά τις Εκκλησίες...
07 Νοεμβρίου, 2023 - 12:41
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2023 - 12:59

Ιεροσολύμων: Δέσμευσή μου να κρατώ τις Εκκλησίες ανοιχτές ως καταφύγια στη Γάζα – Συνεργασία με την Ουγγαρία για ανθρωπιστική βοήθεια

Διαδώστε:
Ιεροσολύμων: Δέσμευσή μου να κρατώ τις Εκκλησίες ανοιχτές ως καταφύγια στη Γάζα – Συνεργασία με την Ουγγαρία για ανθρωπιστική βοήθεια

Στις αναφορές πολλών Εκκλησιών οι οποίες απηύθυναν έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόσωπο της Ουγγαρίας στην Ραμάλλα, κ. Rita Herenescar. Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τόνισε την Χριστιανική δέσμευσή του να κρατά τις Εκκλησίες ανοικτές ως καταφύγια για όλους τους κατοίκους της Γάζας. 

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωση των κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας εξαιτίας του αποκλεισμού.  Ως νέος αντιπρόσωπος της Ουγγαρίας στην Ραμάλλα, η κ. Herenescar εξέφρασε την χαρά της για τη συνάντηση και απηύθυνε πρόσκληση στον Μακαριώτατο, να επισκεφθεί την Ουγγαρία. Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι Εκκλησίες στους Αγίους Τόπους είναι ενωμένες στις δεσμεύσεις τους και αντίθετες στον αντισημιτιμσό και την ισλαμοφοβία, εργαζόμενες για την ειρήνη.

Η κ. Herenescar εξέφρασε την συμπαράσταση για τα αθώα θύματα του πολέμου στην Γάζα και τα άτυχα θύματα στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, στο Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο και στο νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Αντίθετοι με τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι πολλές Εκκλησίες απηύθυναν έκκληση για την λήξη του πολέμου και προσηυχήθηκαν για ειρήνη και φωτισμό των Κυβερνητικών Αρχών. Προσέθεσε επίσης ότι τελέσθηκε ιδιαίτερο μνημόσυνο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για τα θύματα του πολέμου.

Θέλοντας να τονίσει την συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές πίστεις, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πόλεως Μπουρκίν, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπάρχουν πέριξ του προσκυνήματος της θεραπείας των δέκα λεπρών. Ωσαύτως υπογράμμισε τον ρόλο της Ιερουσαλήμ ως πολυθρησκευτικής, πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής πόλεως.

Το πνεύμα αυτό της συνυπάρξεως προήλθε από τη συμφωνία του Χαλίφη Omar bin Khattab μετά του Πατριάρχου Σωφρονίου, το οποίον επεκτείνεται και στην Γάζα και σε άλλα μέρη της Παλαιστινιακής επικράτειας.

Ο Μακαριώτατος επιβεβαίωσε ότι οι Εκκλησίες των Αγίων Τόπων είναι ενωμένες στη δέσμευσή τους πάνω στις αξίες των Ιερών Γραφών, στην αντίθεση αυτών προς τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία και εργάζονται άοκνα για την προώθηση της ειρήνης και της συνυπάρξεως. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη, την οποίαν επέδειξε η Ουγγαρία στην ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου πριν μερικά χρόνια.

Σοβαρές οικονομικές συνέπειες εξαιτίας του πολέμου

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε επίσης τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η περιοχή. Η απουσία προσκυνητών και επισκεπτών στις οδούς της Ιερουσαλήμ και η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των πόλεων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας έχουν επιδεινώσει την οικονομία συνεπεία του πολέμου στην Γάζα.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ζήτησε από την κ. Herenescar να μεταφέρει τις ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ουγγαρίας, τον οποίον είχε συναντήσει κατά την τελευταία του επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως εκείνης είχε θαυμάσει την Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και αναγνώρισε την βυζαντινή αρχιτεκτονική επιρροή στα Ουγγρικά κτίρια. Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πρόσκληση να επισκεφθεί και πάλι την χώρα της Ουγγαρίας και εξέφρασε τις ευχαριστίας για τις υποτροφίες, τις οποίες προσφέρει η Ουγγαρία στους φοιτητές της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος τόνισε την Χριστιανική δέσμευσή του να κρατά τις Εκκλησίες ανοικτές ως καταφύγια για όλους τους κατοίκους της Γάζας με την διαβεβαίωση ότι η Χριστιανική πίστη στον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού παραμένει ακλόνητος έστω και υπό την σκιά των εχθροπραξιών και των οικονομικών δυσπραγιών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων