30/07/2021 30/07/2021 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια βυζαντινού ιερού ναού που χρονολογείται τον 5ο αιώνα στην πόλη Ασντόντ στο Ισραήλ, τελέστηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και τη συμμετοχή Αγιοταφιτών πατέρων.  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προ αιώνων...
30 Ιουλίου, 2021 - 8:39
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2021 - 8:47

ΙΣΡΑΗΛ: Θεία Λειτουργία στα ερείπια βυζαντινού ναού

Διαδώστε:
ΙΣΡΑΗΛ: Θεία Λειτουργία στα ερείπια βυζαντινού ναού

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα ερείπια βυζαντινού ιερού ναού που χρονολογείται τον 5ο αιώνα στην πόλη Ασντόντ στο Ισραήλ, τελέστηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και τη συμμετοχή Αγιοταφιτών πατέρων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προ αιώνων κεκοιμημένων Πατέρων, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται σε διάφορες επιγραφές του μωσαϊκού δαπέδου ως π.χ.: Ηρακλείου Επισκόπου, Προκοπίου Επισκόπου, Κάρου Επισκόπου, Γαΐανού Πρεσβυτέρου, Στεφάνου Πρεσβυτέρου, Μαξίμου Διακόνου, Σωφρονίας ή Ευφροσύνης μητρός, Σεβήρας Διακονίσσης, Θεοδοσίας Διακονίσσης, Γρηγορίας Διακονίσσης.

Κατόπιν, τη παρουσία των Τοπικών Αρχών, του Αντιδημάρχου της πόλεως Ασντόντ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου του Τελ -Αβίβ, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή των ανασκαφών καθηγητή δρ. Αλέξανδρο Φαντάλκιν στον χώρο των ανασκαφών. Στην προσφώνησή του υπογράμμισε την σημασία των ανακαλυφθεισών ευρημάτων ως συνδέσμου Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και ως τόπου συναντήσεως ερευνητών, προσκυνητών και περιηγητών, εμπνευομένων σε μία ζωή δημιουργίας, ειρήνης και πολιτισμού.

Το χρονικό της ανακάλυψης του ναού

Το 1981 σε μία συνοικία της νοτίου Αζώτου, σημερινής Asdod, κατά την έναρξη εργασιών οικοδομής νέας οικίας, το σκαπτικό μηχάνημα εντόπισε ίχνη ψηφιδωτού παλαιού Βυζαντινού Ιερού Ναού, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ και να απαγορεύσει την συνέχεια των εργασιών.

Έκτοτε, το συγκεκριμένο οικόπεδο παρέμενε χέρσο και περιήλθε στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Το 2009, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέθεσε την ευθύνη των ανασκαφών στο συγκεκριμένο οικόπεδο στον αρχαιολόγο δρ. Αλέξανδρο Φαντάλκιν, Λέκτορα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με ειδικότητα στην Αρχαία Ελλάδα του 8ου αιώνος π.Χ. Οι ανασκαφές διακόπηκαν, για να συνεχισθούν εφέτος.

Στις ανασκαφές ανακαλύφθηκε κτιριακό συγκρότημα με κεντρικό Ναό και παρεκκλήσια μοναδικής πνευματικής και ιστορικής αξίας με ψηφιδωτά, επιγραφές και σταυρούς. Υπάρχει μία πιθανότητα ο ναός να ήταν Γυναικείο Ησυχαστήριον τάγματος γυναικών παρθένων διακονισσών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων