19/01/2022 19/01/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Σε μία περίοδο που οι εκκλήσεις για την προστασία των Χριστιανών στους Αγίου Τόπους βρίσκονται στο κατακόρυφο μετά και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ριζοσπαστικών στοιχείων που διαταράσσουν την ειρήνη και την ευημερία στην Μέση Ανατολή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο...
19 Ιανουαρίου, 2022 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2022 - 17:54

Μήνυμα για την προστασία των Χριστιανών από τον Ιορδάνη ποταμό – Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Μήνυμα για την προστασία των Χριστιανών από τον Ιορδάνη ποταμό – Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Σε μία περίοδο που οι εκκλήσεις για την προστασία των Χριστιανών στους Αγίου Τόπους βρίσκονται στο κατακόρυφο μετά και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις ριζοσπαστικών στοιχείων που διαταράσσουν την ειρήνη και την ευημερία στην Μέση Ανατολή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας, τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό καθώς σήμερα με το παλαιό εορτολόγιο τιμάται η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Προεξάρχοτνος του Μακαριωτάτου σήμερα το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Θεοφανείων στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό

Χθες, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων μετά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού μετέβη εν πομπή στον τόπο όπου βαπτίστηκε ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, στην όχθη του Ιορδάνη ποταμού, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Συνάντηση Μαχμούτ Αμπάς με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Τις πρόσφατες δηλώσεις των Αρχηγών των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ για την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να προστατεύσει τους Χριστιανούς στους Αγίου Τόπους χαιρέτησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας την περασμένη Δευτέρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Αμπας το κράτος της Παλαιστίνης θα συνεχίσει να στηρίζει τον λαό της Ιερουσαλήμ και θα προστατεύει τους Ισλαμικούς και Χριστιανικούς ιερούς τόπους από τις επιθέσεις, τις οποίες υφίστανται από ριζοσπαστικές ομάδες.

«Μοιραζόμαθα μεθ’ Ὑμῶν τήν σημασίαν τῆς πραγματοποιήσεως περισσοτέρων ζωτικῶν ἔργων, τά ὁποῖα  συμβάλλουν εἰς τήν ἑδραίωσιν τῆς Χριστιανικῆς παρουσίας εἰς  Ἱερουσαλήμ καί εἰς τούς λοιπούς Ἁγίους Τόπους καί ἐκτιμῶμεν ἰδιαιτέρως τήν ἀνάληψιν τοιούτων ἔργων καί τήν διεθνῆ ἐκστρατείαν Σάς, ἡ ὁποία στόχον ἔχει τήν ἀποκάλυψιν τῶν παραβιάσεων τῶν δικαιωμάτων τῶν πιστῶν εἰς τούς Ἁγίους Τόπους», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών μέσω της Ανώτατου Προεδρικής Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.

Στην αντιφώνησε του ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος ευχαρίστησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο λέγοντας ότι: «Ἐρχόμεθα εἰς Ὑμᾶς ἀπό τήν πόλιν τῆς Ἱερουσαλήμ, φέροντες ἐλπίδα ὁμοῦ μετά τῆς πνευματικῆς ἐλλάμψεως, ἡ ὁποία πηγάζει ἀπό τούς Χριστιανικούς καί Ἰσλαμικούς ἱερούς μας τόπους, πού ἔχουν ἀνθέξει κατά τήν διάρκειαν τῶν ἱστορικῶν αἰώνων παρά τάς δυσκόλους συνθήκας τάς ὁποίας ἀντεμετώπισεν ἡ περιοχή μας».

Οι Άγιοι Τόποι είναι η χώρα γέννησης του Χριστιανισμού

Ο Μακαριώτατος επιβεβαίωσε ότι οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μίαν διεθνή εκστρατεία, η οποία θα περιγράφει τον Χριστιανικό κόσμο, μη παραλείπουσα τις παραβιάσεις που διαπράττονται κατά της Αγίας Πόλεως, ιδίως όσον αφορά τις Ορθόδοξες ακίνητες περιουσίες, που απειλούνται να κατασχεθούν από ριζοσπαστικές ομάδες στην πλατεία Omar Ibn Al-Khattab, στην Πύλη της Γιάφφας στην Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η κυρία διαδρομή των προσκυνητών προς τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο και τα διάφορα μοναστήρια, ως επίσης και την διαδικασία παραμόρφωσης της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της περιοχής της Νέας Πύλης.

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι υψώνει δυνατά την φωνή του ιδιαίτερα αυτή την εποχή του έτους, τα Χριστούγεννα, για να επιβεβαιώσει ότι οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μόνον η γη της Γεννήσεως του Χριστού, αλλά και η χώρα της γεννήσεως του Χριστιανισμού, και πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι υπεύθυνος διά την επιβίωση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και στη Μέση Ανατολή εν γένει.

Φωτογραφίες από τον Αγιασμό στον Ιορδάνη ποταμό 

Φωτογραφίες – Βίντεο: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων