30/03/2024 30/03/2024 Νέα έκκληση για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνουν οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από το φετινό κοινό Πασχάλιο μήνυμα τους. Με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, επαναλαμβάνουν επίσης την καταδίκη τους «για όλες τις...
30 Μαρτίου, 2024 - 10:18
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2024 - 21:40

Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαδώστε:
Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέα έκκληση για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας απευθύνουν οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από το φετινό κοινό Πασχάλιο μήνυμα τους.

Με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, επαναλαμβάνουν επίσης την καταδίκη τους «για όλες τις βίαιες ενέργειες στον τωρινό καταστροφικό πόλεμο, ειδικά για αυτές που στρέφονται κατά αθώων πολιτών».

Στο μήνυμα τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Εἰδότες ὅτι Χριστὸς ἐγερθεὶς ἐκ νεκρῶν οὐκέτι ἀποθνήσκει, θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει. Ό γὰρ ἀπέθανε, τῇ ἁμαρτίᾳ ἀπέθανεν ἐφάπαξ, ὃ δὲ ζῇ, ζῇ τῷ Θεῷ. (Ρωμαίους 6:9-10)

Εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, μολονότι εορτάζουμε σε δύο μακρινές ημερομηνίες φέτος, διακηρύσσουμε ενωμένοι στον κόσμο την Καλή Είδηση της Αναστάσεως του Χριστού, που αναγγέλθηκε για πρώτη φορά από τους αγγέλους πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες στο κενό τάφο εδώ στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων.

Αυτό το ελπιδοφόρο Πασχάλιο μήνυμα όχι μόνο επιβεβαιώνει το θρίαμβο του Χριστού επί της αμαρτίας και του θανάτου, αλλά υπόσχεται επίσης τη σωτηρία σε όσους έρχονται στον Κύριό μας με πίστη και με μετανοημένες καρδιές. Όπως έγραψε ο Απόστολος Παύλος, “ἵνα ὥσπερ ἠγέρθη Χριστὸς ἐκ νεκρῶν διὰ τῆς δόξης τοῦ πατρός, οὕτω καὶ ἡμεῖς ἐν καινότητι ζωῆς περιπατήσωμεν. Εἰ γὰρ σύμφυτοι γεγόναμεν τῷ ὁμοιώματι τοῦ θανάτου αὐτοῦ, ἀλλὰ καὶ τῆς ἀναστάσεως ἐσόμεθα”. (Ρωμαίους 6:4β-5)

Με την Πασχάλια αυτή διακήρυξη, έχουμε πλήρη επίγνωση των σοβαρών δεινών που μας περιβάλλουν εδώ στους Αγίους Τόπους, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αναφορικά με τη δική μας κατάσταση, επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για όλες τις βίαιες ενέργειες στον τωρινό καταστροφικό πόλεμο, ειδικά για αυτές που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.»

Παράλληλα ανανεώνουν την έκκλησή τους για την ταχεία διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, την ανεμπόδιστη πρόσβαση πλήρως εξοπλισμένων γιατρών και ιατρικού προσωπικού για τη φροντίδα ασθενών και τραυματιών, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του κύκλου βίας.

«Μόνο έτσι, πιστεύουμε, μπορεί επιτέλους να προωθηθεί μια συνολική λύση για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη εδώ στη χώρα όπου ο Κύριός μας θυσίασε τη ζωή του, “τὸ μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ λύσας”, προκειμένου να προσφέρει στον κόσμο την ελπίδα για συμφιλίωση (Εφεσίους 2:1; Κολοσσαείς 1:20)», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ακόμη οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα απευθύνουν ιδιαίτερους χαιρετισμούς στους πιστούς στη Γάζα οι οποίοι, όπως σημειώνουν, σηκώνουν μεγάλους σταυρούς τους τελευταίους μήνες, καθώς και σε αυτούς που έχουν καταφύγει στις εκκλησίες του Αγίου Πορφυρίου και της Αγίας Οικογένειας.

«Αν και με αυτό το Πασχάλιο μήνυμα απευθυνόμαστε στους Χριστιανούς και σε άλλους σε όλο τον κόσμο, απευθύνουμε τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς μας σε εκείνους τους πιστούς στη Γάζα που σηκώνουν μεγάλους σταυρούς τους τελευταίους μήνες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι έχουν καταφύγει στις εκκλησίες του Αγίου Πορφυρίου και της Αγίας Οικογένειας, καθώς και το θαρραλέο προσωπικό και οι εθελοντές του Αγγλικανικού Νοσοκομείου Ahli και οι ασθενείς που φροντίζουν», αναφέρουν.

Και καταλήγοντας στο Πασχάλιο μήνυμα τους συμπληρώνουν:

«Σε αυτούς και σε όλους όσοι προσβλέπουν στην Ανάσταση του Χριστού με πίστη, ακόμη και μέσα στο τωρινό σκοτάδι, ας αναφωνήσουμε αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα του Αγίου Παύλου: «Πέπεισμαι γὰρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωὴ οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαὶ οὔτε δυνάμεις οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν.» (Ρωμαίους 8:38-39).

Σε αυτό το πνεύμα αυτοπεποίθησης, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, μπορούμε να ενωθούμε επαναλαμβάνοντας τον αρχαίο και χαρμόσυνο Πασχάλιο χαιρετισμό που συνεχίζει να αντηχεί στους αιώνες:

“Christ is Risen! (Al Maseeh Qam! Christos Anesti! Christos haryav i merelotz! Pikhirstos aftonf! Christ est Ressuscité! Cristo è risorto! Christus resurrexit! Meshiha qam! Christos t’ensah em’ muhtan! Christus ist auferstanden!) He is Risen, indeed! Alleluia!”

-Οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα»

 

 

Ο πόλεμος, που διανύει την 176η ημέρα του, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε επίθεση άνευ προηγουμένου σε τομείς της νότιας ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο – όμως 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32.552 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων