23/12/2023 29/03/2024 Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα απευθύνουν νέα έκκληση για ειρήνη και τερματισμό του κύκλου βίας μέσα από το φετινό κοινό μήνυμα τους για την εορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου....
23 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2024 - 11:50

Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για ειρήνη στη Γάζα – Κοινό μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων

Διαδώστε:
Νέα έκκληση των Προκαθημένων των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για ειρήνη στη Γάζα – Κοινό μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα απευθύνουν νέα έκκληση για ειρήνη και τερματισμό του κύκλου βίας μέσα από το φετινό κοινό μήνυμα τους για την εορτή της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Στο μήνυμα τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η βιαιότητα του πολέμου οδήγησε κυριολεκτικά εκατομμύρια σε ασύλληπτη οδύνη στους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους».

Όπως τονίζουν, «η συνεχιζόμενη φρίκη έχει φέρει δυστυχία και απαρηγόρητη θλίψη σε αμέτρητες οικογένειες σε όλη την περιοχή μας, προκαλώντας συμπονετικές κραυγές αγωνίας από όλα τα μέρη της γης. Για όσους βρίσκονται σε αυτή τη φρικτή κατάσταση, η ελπίδα φαίνεται μακρινή και απρόσιτη».

Αναφερόμενοι στο γεγογός της Ενσαρκώσεως του Χριστού, κάνουν λόγο για το θείο μήνυμα της ελπίδας και της ειρήνης, «διότι ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε και έζησε εν μέσω μεγάλων δεινών».

Καταλήγοντας, οι Προκαθήμενοι των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα καταδικάζουν όλες τις βίαιες ενέργειες και ζητούν τον τερματισμό τους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο.

«Εν μέσω αυτού του πνεύματος των Χριστουγέννων, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, καταδικάζουμε όλες τις βίαιες ενέργειες και ζητάμε τον τερματισμό τους. Ομοίως, καλούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας και σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν τις χάρες του Θεού, ώστε να μάθουμε να βαδίζουμε μαζί στις οδούς της δικαιοσύνης, του ελέους και της ειρήνης. Τέλος, καλούμε τους πιστούς και όλους όσοι έχουν καλή θέληση να εργαστούν ακούραστα για την ανακούφιση των πληγέντων και για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σε αυτή τη γη που είναι εξίσου ιερή για τις τρεις Μονοθεϊστικές Πίστεις», αναφέρουν.

Αναλυτικά το φετινό μήνυμα των Προκαθημένων των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα για την εορτή των Χριστουγέννων:

«Ότι παιδίον ἐγενήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν, οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ, καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ μεγάλης βουλῆς ἄγγελός, θαυμαστὸς σύμβουλος, Θεὸς ἰσχυρός, ἐξουσιαστής, ἄρχων εἰρήνης, πατὴρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.» (Ησαΐας 9:6)

Εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, εκφράζουμε τις Χριστουγεννιάτικες ευχές μας στους πιστούς σε όλο τον κόσμο στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Άρχοντος της Ειρήνης, που γεννήθηκε εδώ στη Βηθλεέμ πριν από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια.

Εκφράζοντας αυτές τις ευχές, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κάνουμε σε μια περίοδο μεγάλης καταστροφής στη χώρα της γέννησης του Κυρίου μας. Τους τελευταίους δυόμισι μήνες, η βιαιότητα του πολέμου οδήγησε κυριολεκτικά εκατομμύρια σε ασύλληπτη οδύνη στους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους. Η συνεχιζόμενη φρίκη έχει φέρει δυστυχία και απαρηγόρητη θλίψη σε αμέτρητες οικογένειες σε όλη την περιοχή μας, προκαλώντας συμπονετικές κραυγές αγωνίας από όλα τα μέρη της γης. Για όσους βρίσκονται σε αυτή τη φρικτή κατάσταση, η ελπίδα φαίνεται μακρινή και απρόσιτη.

Όμως, σε έναν τέτοιο κόσμο γεννήθηκε ο ίδιος ο Κύριός μας για να μας δώσει ελπίδα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τα πρώτα Χριστούγεννα η κατάσταση δεν απείχε πολύ από τη σημερινή. Συνεπώς η Υπεραγία Θεοτόκος και ο Άγιος Ιωσήφ δυσκολεύτηκαν να βρουν τόπο για τη γέννηση του υιού τους. Υπήρχε στρατιωτική κατοχή. Και η Αγία Οικογένεια εκτοπίστηκε σαν πρόσφυγες. Φαινομενικά δεν υπήρχε λόγος για γιορτή, εκτός από τη γέννηση του Κυρίου Ιησού.

Ωστόσο, εν μέσω αμαρτίας και θλίψης, ο Άγγελος εμφανίστηκε στους ποιμένες αναγγέλλοντας ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς για όλο τον κόσμο: «Μὴ φοβεῖσθε· ἰδοὺ γὰρ εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαρὰν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντὶ τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον σωτήρ, ὅς ἐστι Χριστὸς Κύριος, ἐν πόλει Δαυΐδ.» (Κατά Λουκάν 2:10-11).

Κατά την Ενσάρκωση του Χριστού, ο Παντοδύναμος ήρθε σε εμάς ως Εμμανουήλ, «Μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός» (Κατά Ματθαίον 1:23), για να μας σώσει, να μας λυτρώσει και να μας μεταμορφώσει. Αυτό έγινε για να εκπληρωθούν τα λόγια του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεῦμα Κυρίου ἐπ᾿ ἐμέ, οὗ εἵνεκεν ἔχρισέ με· εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με, ἰάσασθαι τοὺς συντετριμένους τὴν καρδίαν, κηρύξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν, καλέσαι ἐνιαυτὸν Κυρίου δεκτὸν» (Ησαΐας 61:1-2α; Κατά Λουκάν 4:18-19).

Αυτό είναι το θείο μήνυμα της ελπίδας και της ειρήνης που εμπνέει μέσα μας η Γέννηση του Χριστού, ακόμη και εν μέσω οδύνης. Διότι ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε και έζησε εν μέσω μεγάλων δεινών. Πράγματι, υπέφερε για χάρη μας, ακόμη και μέχρι θανάτου πάνω στο σταυρό, για να λάμψει το φως της ελπίδας στον κόσμο, νικώντας το σκοτάδι (Κατά Ιωάννην 1:5).

Εν μέσω αυτού του πνεύματος των Χριστουγέννων, εμείς, οι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, καταδικάζουμε όλες τις βίαιες ενέργειες και ζητάμε τον τερματισμό τους. Ομοίως, καλούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας και σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν τις χάρες του Θεού, ώστε να μάθουμε να βαδίζουμε μαζί στις οδούς της δικαιοσύνης, του ελέους και της ειρήνης. Τέλος, καλούμε τους πιστούς και όλους όσοι έχουν καλή θέληση να εργαστούν ακούραστα για την ανακούφιση των πληγέντων και για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη σε αυτή τη γη που είναι εξίσου ιερή για τις τρεις Μονοθεϊστικές Πίστεις.

Με αυτούς τους τρόπους, η ελπίδα των Χριστουγέννων θα γεννηθεί πράγματι για άλλη μια φορά, ξεκινώντας από τη Βηθλεέμ και φτάνοντας από την Ιερουσαλήμ ως τα πέρατα της γης – αντιλαμβάνοντας έτσι τα παρηγορητικά λόγια του Ζαχαρία, ότι η «ἀνατολὴ ἐξ ὕψους ἐπιφᾶναι τοῖς ἐν σκότει καὶ σκιᾷ θανάτου καθημένοις, τοῦ κατευθῦναι τοὺς πόδας ἡμῶν εἰς ὁδὸν εἰρήνης.» (Κατά Λουκάν 1:78-79).

 

ΔΙAΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκκληση για προσευχή για τους δοκιμαζόμενους στη Γάζα – Το μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ιεροσόλυμα: Συσκέψεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενόψει των Χριστουγέννων

Έκκληση Χριστιανών Θρησκευτικών Ηγετών των Αγίων Τόπων προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων