03/04/2023 18/10/2023 Το φλέγον ζήτημα της προστασίας των Χριστιανών και των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους από τις εις βάρους τους επιθέσεις, θίγουν για πολλοστή φορά οι Αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από το κοινό Πασχάλιο Μήνυμα τους. Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   «Tους τελευταίους μήνες, η κλιμάκωση της βίας έχει κυριεύσει τους Αγίους Τόπους»...
03 Απριλίου, 2023 - 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2023 - 17:42

Νέο μήνυμα των Αρχηγών των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα υπέρ της προστασίας των Χριστιανών και των Αγίων Τόπων ενόψει του Πάσχα

Διαδώστε:
Νέο μήνυμα των Αρχηγών των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα υπέρ της προστασίας των Χριστιανών και των Αγίων Τόπων ενόψει του Πάσχα

Το φλέγον ζήτημα της προστασίας των Χριστιανών και των προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους από τις εις βάρους τους επιθέσεις, θίγουν για πολλοστή φορά οι Αρχηγοί των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μέσα από το κοινό Πασχάλιο Μήνυμα τους.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

«Tους τελευταίους μήνες, η κλιμάκωση της βίας έχει κυριεύσει τους Αγίους Τόπους» επισημαίνουν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα και, μεταξύ άλλων, προσθέτουν:

«Τον τελευταίο χρόνο, κάποιες από τις εκκλησίες μας, εξόδιες ακολουθίες και χώροι δημόσιων συγκεντρώσεων έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, κάποια από τα ιερά προσκυνήματα και τα κοιμητήρια μας έχουν βεβηλωθεί, και κάποιες από τις Ακολουθίες όπως η πομπή της Κυριακής των Βαΐων και η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, έχουν αποκλειστεί για χιλιάδες πιστούς. Αυτό συμβαίνει παρά τις συμφωνίες μας για συνεργασία με τις κυβερνητικές αρχές και για ικανοποίηση τυχόν εύλογων αιτημάτων που ενδέχεται να υποβληθούν από αυτές».

Επίσης ζητούν από τους αρμοδίους αξιωματούχους να συνεργαστούν «προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η πρόσβαση και η θρησκευτική ελευθερία της τοπικής Χριστιανικής κοινότητας και των εκατομμυρίων Xριστιανών προσκυνητών που επισκέπτονται ετησίως τους Αγίους Τόπους – καθώς επίσης και η διατήρηση του θρησκευτικού Status Quo».

Καταλήγοντας οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ άλλων, τονίζουν:

«Ωστόσο, αν και είμαστε ευσπρόδεκτοι σε αυτήν την υποστήριξη, δεν εναποθέτουμε εντέλει την ελπίδα μας σε ανθρώπινα χέρια. Εμείς εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα μόνο στον Θεό. Διότι μέσω της Aνάστασης του Χριστού, έχουμε την ευλογημένη διαβεβαίωση της Θείας Πρόνοιας από τον Παντοδύναμο μέσω του Αγίου Πνεύματος, μια πηγή Θείας δύναμης που είναι ικανή να μας στηρίξει σήμερα, ακριβώς όπως στήριξε τους πρώτους Χριστιανούς της Ιερουσαλήμ πριν από πολλούς αιώνες».

Αναλυτικά το Πασχάλιο μήνυμα των Αρχηγών των Χριστιανικών Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα:

«Εὐλογητὸς ὁ Θεὸς καὶ πατὴρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, ὁ κατὰ τὸ πολὺ αὐτοῦ ἔλεος ἀναγεννήσας ἡμᾶς εἰς ἐλπίδα ζῶσαν δι’ ἀναστάσεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ ἐκ νεκρῶν.» (Α’ Πέτρος 1:3)

Εμείς, οι Πατριάρχες και οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα, απευθύνουμε τις Πασχάλιες ευχές μας από την Αγία Πόλη της Αναστάσεως στους πιστούς Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ήταν εδώ στα Ιεροσόλυμα που ο άγγελος υποδέχθηκε για πρώτη φορά τις γυναίκες στον άδειο τάφο, λέγοντας: «Μὴ φοβεῖσθε ὑμεῖς· … οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γὰρ.» (Ματθαίος 28:5-6). Ήταν εδώ που ο ίδιος ο Ιησούς χαιρέτησε αυτές τις ίδιες γυναίκες με τα λόγια «μὴ φοβεῖσθε» (Ματθαίος 28:10). Και ήταν εδώ που ο Αναστάς Κύριος κατεύνασε τους φόβους των μαθητών του καθώς αυτοί κρύβονταν πίσω από κλειστές πόρτες, λέγοντάς τους «εἰρήνη ὑμῖν» και ενεφύσησε σε αυτούς το Άγιο Πνεύμα (Ιωάννης 20:21-22).

Από εκείνες τις πρώτες συναντήσεις μέχρι σήμερα, το μήνυμα του Πάσχα έχει παραμείνει η εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού μέσω του Αναστάντος Χριστού (Προς Ρωμαίους 6:4-5).

Όπως θα έγραφε αργότερα ο Απόστολος Πέτρος, η Ανάσταση του Χριστού μας προσφέρει αναγένννηση «εἰς ἐλπίδα ζῶσαν». Αυτή η ελπίδα στήριξε τους Αποστόλους και τους πρώτους Χριστιανούς εν μέσω δυσκολιών και δοκιμασιών δίνοντας τους δύναμη να υπομείνουν με ευχαρίστηση, αξιοπρέπεια και χάρη. «‘Εν ᾧ ἀγαλλιᾶσθε», συνέχισε ο Άγιος Πέτρος, «ὀλίγον ἄρτι, εἰ δέον ἐστί, λυπηθέντες ἐν ποικίλοις πειρασμοῖς, ἵνα τὸ δοκίμιον ὑμῶν τῆς πίστεως πολυτιμότερον χρυσίου τοῦ ἀπολλυμένου διὰ πυρὸς δὲ δοκιμαζομένου εὑρεθῇ εἰς ἔπαινον καὶ τιμὴν καὶ δόξαν ἐν ἀποκαλύψει ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ» (A’ Πέτρος 1:6-7).

Αυτά τα λόγια μας ενθαρρύνουν και μας ενισχύουν σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, όταν η δική μας πίστη συνεχίζει να δοκιμάζεται. Όπως όλοι είδαμε τους τελευταίους μήνες, η κλιμάκωση της βίας έχει κυριεύσει τους Αγίους Τόπους. Ιδιαίτερα οι ντόπιοι Χριστιανοί έχουν υποστεί ολοένα και περισσότερο αντιξοότητες παρόμοιες με αυτές για τις οποίες έγραψε ο Άγιος Πέτρος.

Τον τελευταίο χρόνο, κάποιες από τις εκκλησίες μας, εξόδιες ακολουθίες και χώροι δημόσιων συγκεντρώσεων έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, κάποια από τα ιερά προσκυνήματα και τα κοιμητήρια μας έχουν βεβηλωθεί, και κάποιες από τις Ακολουθίες όπως η πομπή της Κυριακής των Βαΐων και η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, έχουν αποκλειστεί για χιλιάδες πιστούς. Αυτό συμβαίνει παρά τις συμφωνίες μας για συνεργασία με τις κυβερνητικές αρχές και για ικανοποίηση τυχόν εύλογων αιτημάτων που ενδέχεται να υποβληθούν από αυτές.

Αν και θα επιμείνουμε σε αυτές τις προσπάθειες καλής πίστης, ζητάμε από τους αρμοδίους αξιωματούχους να συνεργαστούν μαζί μας, ακόμη και όταν καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τους ντόπιους κατοίκους με καλή θέληση, για την υποστήριξη τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η πρόσβαση και η θρησκευτική ελευθερία της τοπικής Χριστιανικής κοινότητας και των εκατομμυρίων Xριστιανών προσκυνητών που επισκέπτονται ετησίως τους Αγίους Τόπους – καθώς επίσης και η διατήρηση του θρησκευτικού Status Quo.

Ωστόσο, αν και είμαστε ευσπρόδεκτοι σε αυτήν την υποστήριξη, δεν εναποθέτουμε εντέλει την ελπίδα μας σε ανθρώπινα χέρια. Εμείς εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα μόνο στον Θεό. Διότι μέσω της Aνάστασης του Χριστού, έχουμε την ευλογημένη διαβεβαίωση της Θείας Πρόνοιας από τον Παντοδύναμο μέσω του Αγίου Πνεύματος, μια πηγή Θείας δύναμης που είναι ικανή να μας στηρίξει σήμερα, ακριβώς όπως στήριξε τους πρώτους Χριστιανούς της Ιερουσαλήμ πριν από πολλούς αιώνες.

Συνεπώς, με την ελπίδα που προσφέρει η Ανάσταση του Χριστού, ανταλάσσουμε με τους ομόπιστους μας στον κόσμο, τον Χριστινικό χαιρετισμό που αντηχεί τόσο δυνατά σήμερα: “Christ is Risen! (Al Maseeh Qam! Christos Anesti! Christos harjav i merelotz! Pikhirstos aftonf! Christ est Ressuscité! Cristo è risorto! Christus resurrexit! Meshiha qam! Christos t’ensah em’ muhtan! Christus ist auferstanden!) Αληθώς Ανέστη! Αλληλούια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικοινωνία Ανδρέα Κατσανιώτη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων