31/01/2023 31/01/2023 Την Κυριακήν, 16/29 Ιανουαρίου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικοδήμου -κοινώς «της Φακής», προσκειμένης του συγκροτήματος του Πραιτωρίου, δηλαδή των φυλακών του Ρωμαικού Διοικητηρίου της εποχής του Κυρίου. Κατά την εορτή ταύτη η Εκκλησία αναμιμνήσκεται το γεγονός της φυλακίσεως...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 - 16:18

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η εορτή της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Η εορτή της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου

Την Κυριακήν, 16/29 Ιανουαρίου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικοδήμου -κοινώς «της Φακής», προσκειμένης του συγκροτήματος του Πραιτωρίου, δηλαδή των φυλακών του Ρωμαικού Διοικητηρίου της εποχής του Κυρίου.

Κατά την εορτή ταύτη η Εκκλησία αναμιμνήσκεται το γεγονός της φυλακίσεως του Αποστόλου Πέτρου από τον Ηρώδη και της θαυματουργικής απελευθερώσεως αυτού από τον Θεό διά του αγγέλου Αυτού, όπως δηλώνουν οι Πράξεις των Αποστόλων (12, 1-11).

Για την εορτή ετελέσθη το απόγευμα Εσπερινός και θεία Λειτουργία το πρωί, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συλλειτουργούντων του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου και του Αρχιμανδρίτου π. Διονυσίου ηγουμένου στο Πραιτώριον και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και μοναχών και πιστών από τα Ιεροσόλυμα και άλλες περιοχές.

Στο Κοινωνικό της θείας Λειτουργίας μίλησε ο Σεβασμιώτατος περί του Αποστόλου Πέτρου,  ο οποίος εκλήθη «μακάριος» υπό του Ιησού Χριστού, όταν ο Πέτρος ομολόγησε, ότι ο Χριστός είναι «ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος» ο Κύριος του είπε ότι θα οικοδομήσει την Εκκλησία «επί ταύτη τη πέτρα». Μίλησε δε και περί του εορταζομένου γεγονότος της απελευθερώσεως του Αποστόλου Πέτρου υπό του Θεού, με τη βοήθεια του αγγέλου και του Αγίου Πνεύματος, και γενικότερα περί πάντων των κατορθωμάτων των Αγίων της Εκκλησίας, τα οποία κατορθώματα επιτυγχάνονται διά της βοηθείας του Αγίου Πνεύματος.

Μετά την Απόλυση της θείας Λειτουργίας, ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος εδεξιώθη την Αρχιερατικήν συνοδείαν και το εκκλησίασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων