14/12/2023 14/12/2023 Ακόμη μια έκκληση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έκανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά τη συνάντηση την οποία είχε με τον αντιπρόσωπο της Χιλής στη Ραμάλλα, Πρέσβη Σεμπάστιαν Μολίνα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του για την πολυθρησκευτική συνύπαρξη στην Ιερουσαλήμ.  Ο Μακαριώτατος αρχικά εξέφρασε την ελπίδα του για την σύντομη λήξη των...
14 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2023 - 8:35

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Επείγουσα έκκληση να σταματήσουν οι φρικαλεότητες στη Γάζα

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Επείγουσα έκκληση να σταματήσουν οι φρικαλεότητες στη Γάζα

Ακόμη μια έκκληση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έκανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος κατά τη συνάντηση την οποία είχε με τον αντιπρόσωπο της Χιλής στη Ραμάλλα, Πρέσβη Σεμπάστιαν Μολίνα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευσή του για την πολυθρησκευτική συνύπαρξη στην Ιερουσαλήμ. 

Ο Μακαριώτατος αρχικά εξέφρασε την ελπίδα του για την σύντομη λήξη των φρικαλεοτήτων στην Γάζα και την άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Μολίνα αναφέρθηκε στην θέση της χώρας του όσον αφορά τον πόλεμο. Αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Μπετζάλλα, την Βηθλεέμ και το Χωριό των Ποιμένων στην Χιλή τους τελευταίους δύο αιώνας. Ο Πρέσβης τόνισε ότι αυτοί οι Παλαιστίνιοι μετανάστες και οι απόγονοί τους τρέφουν μία βαθιά επιθυμία να διατηρήσουν την ποιμαντική και πνευματική τους σχέση με το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, “την Μητέρα Εκκλησίαν αυτών και την Μητέρα πασών των Εκκλησιών”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

“Παρά την γενομένην ρύθμισιν συμφωνίας μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως οι εκ Παλαιστίνης πιστοί ούτοι υπάγωνται εις το Πατριαρχείον Αντιοχείας εις τας Ηνωμένας Πολιτείας, το Πατριαρχείον διά της Α.Θ.Μ. εξέφρασε το γνήσιον ενδιαφέρον αυτού και ο Μακαριώτατος εξέφρασε την προσωπικήν δέσμευσίν Του να προσεύχηται δι΄ αυτούς”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας.

Η θρησκευτική σημασία της Ιερουσαλήμ

Ο Μακαριώτατος τόνισε την θρησκευτική σημασίαν της Ιερουσαλήμ και των Αγίων Τόπων, υποστηρίζοντα ότι “η λύσις των πολιτικών προβλημάτων δύναται να ευρεθή βάσει κοινών αξιών από τας Αγίας Γραφάς: αγάπης προς πάντας, ειρήνης και συμφιλιώσεως”. Ο Μακαριώτατος επανέλαβε την δέσμευση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την υπεράσπιση του Status Quo της Ιερουσαλήμ, το οποίο στηρίζεται στην Χασημιτική Επιμέλεια του βασιλέως Αμπντάλα και να προωθήσει τον σεβασμό προς κάθε πρόσωπο ως εικόνα του Θεού.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις των ριζοσπαστών Ισραηλινών, οι οποίοι επιδιώκουν τον αποκλειστικό έλεγχο της Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων υπογράμμισε τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της πόλεως, προσθέτοντας: “Το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ δεν ανήκει αποκλειστικώς εις τινα διαφαίνεται εις τους χιλιάδας προσκυνητών, οι οποίοι επισκέπτονται τα ιερά Προσκυνήματα, ιδία δε τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, ανεξαρτήτως θρησκευτικού ή εθνικού υποβάθρου”. Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνεργάζεται μετά των άλλων Εκκλησιών, για να υπερασπισθεί την ειρήνη και να προστατεύσει τα δικαιώματα των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους, γεγονός το οποίον έχει τις ρίζες του στην συμφωνία μεταξύ του Πατριάρχη Σωφρονίου και του Χαλίφη Ομάρ Μπιν Χαττάμπ τον 7ον αιώνα, η οποία αναγνωρίζει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ως Εθνάρχη.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε επίσης τις κοινές προσπάθειες των Εκκλησιών για την στήριξη των σχολείων, στα οποία φοιτούν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, καλλιεργούντας ένα περιβάλλον ειρηνικής συνυπάρξεως στην κοινωνία.

Ο Πρέσβης κ. Μολίνα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενημέρωση, την οποίαν παρείχε σε αυτόν ο Μακαριώτατος και δεσμεύθηκε να συνεργασθεί και να υποστηρίξει τις Εκκλησίες των Αγίων Τόπων. Η συνάντηση ολοκληρώθη με την ανταλλαγή δώρων και εκφράσεις ευγνωμοσύνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων