18/06/2021 18/06/2021 Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους εξέφρασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος σε σύντομη ομιλία του για το Διεθνές συνέδριο Θρησκευτικής Ελευθερίας που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και λόγω των επιδημιολογικών μέτρων δε θα μπορέσει να παρευρεθεί δια ζώσης. Ο Μακαριώτατος σε σύντομο χαιρετισμό που θα απευθύνεται στους συμμετέχοντες...
18 Ιουνίου, 2021 - 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2021 - 15:18

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: “Οι Ναοί μας και ο Κλήρος υπόκεινται συχνά σε εκφοβισμούς και απειλές από συγκεκριμένες ακραίες ριζοσπαστικές ομάδες”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ιεροσολύμων: “Οι Ναοί μας και ο Κλήρος υπόκεινται συχνά σε εκφοβισμούς και απειλές από συγκεκριμένες ακραίες ριζοσπαστικές ομάδες”

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους εξέφρασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος σε σύντομη ομιλία του για το Διεθνές συνέδριο Θρησκευτικής Ελευθερίας που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και λόγω των επιδημιολογικών μέτρων δε θα μπορέσει να παρευρεθεί δια ζώσης.

Ο Μακαριώτατος σε σύντομο χαιρετισμό που θα απευθύνεται στους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στους Αγίους Τόπους και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού που συνεχίζει να προκαλεί δυσκολίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες απειλές που δέχονται οι Εκκλησίες, οι πιστοί και οι Ιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από συγκεκριμένες ριζοσπαστικές ομάδες που πλήττουν τους Χριστιανούς καθώς ενοχλούνται από την παρουσία τους στην περιοχή. 

Μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρει: 

“Χαιρετισμούς από την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. Ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετέχω σε αυτό το σημαντικό συνέδριο. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι κοντά σας αυτή τη χρονιά. Είναι τιμή μου να διακονώ ως ο 141ος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων ακολουθώντας μια αλυσίδα διαδοχής που δεν έχει σταματήσει από τον πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο. Η συνεχής παρουσία της Εκκλησίας στην Αγία Γη είναι μια ευλογία της Θείας Πρόνοιας.

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι πρόσφατες αναταραχές στην Αγία Γη προκάλεσαν πόνο και διάφορες προκλήσεις στους πιστούς. Οι Εκκλησίες μας και ο Κλήρος υπόκεινται συχνά σε εκφοβισμούς και απειλές από συγκεκριμένες ακραίες ριζοσπαστικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες ενοχλούνται από την παρουσία των Χριστιανών στην περιοχή και για αυτό δεν δείχνουν κανένα σεβασμό ή ανεκτικότητα στον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Αγίας Γης  ούτε και στην Ιερότητα των χώρων.

Επομένως, η ανησυχία του συνεδρίου αλλά και των διάφορων οργανισμών και της Διεθνούς Κοινότητας αποτελούν μια σημαντική πηγή κουράγιου και προτροπής για εμάς εδώ. Οι προσπάθειές σας για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας και η αντιμετώπιση των δυνάμεων που προσπαθούν να τις υπονομεύσουν είναι καθοριστικές για την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. Παρακαλώ να μας θυμάστε στις συναντήσεις σας όπως σας θυμόμαστε και εμείς στις προσευχές μας.

Καλή Επιτυχία στο συνέδριο εκ μέρους της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων” καταλήγει ο Μακαριώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος είχε καταδικάσει τις αναταραχές που συνέβησαν στην Λωρίδα της Γάζας και είχε απευθύνει ηχηρό μήνυμα ενότητας.

Επίσης, ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει ότι είναι δικαίωμα των κατοίκων της Σεΐχ Τζάρα να εκφράζουν τις εύλογες ανησυχίες τους και να κατοικούν στην συνοικία με αξιοπρέπεια, σεβασμό και χωρίς το καθεστώς της έξωσης και του εκτοπισμού. Επιπλέον, επισημαίνει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία επιδιώκει να αλλάξει τον χαρακτήρα των Ιεροσολύμων ως πόλη του Θεού και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

«Οι θρησκείες συνυπάρχουν μεταξύ τους βάσει των μηνυμάτων των προφητών, της δικαιοσύνης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αδελφικής αγάπης», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση. 

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την καταδίκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων