18/11/2022 20/11/2022 Οι Αρχηγοί των τοπικών Εκκλησιών των Ιεροσολύμων υποδέχθηκαν και παρέθεσαν γεύμα στην Πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022. Η κα Νόβακ συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Αμύνης και τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στη Ραμάλα κ. Csaba Rada. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας...
18 Νοεμβρίου, 2022 - 16:52
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2022 - 3:11

Πατριάρχης Ιεροσολύμων προς την ηγεσία της Ουγγαρίας: Στηρίξτε τους Αγίους Τόπους – Πρακτική και ηθική υποστήριξη στις χριστιανικές κοινότητες

Διαδώστε:
Πατριάρχης Ιεροσολύμων προς την ηγεσία της Ουγγαρίας: Στηρίξτε τους Αγίους Τόπους – Πρακτική και ηθική υποστήριξη στις χριστιανικές κοινότητες

Οι Αρχηγοί των τοπικών Εκκλησιών των Ιεροσολύμων υποδέχθηκαν και παρέθεσαν γεύμα στην Πρόεδρο της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.

Η κα Νόβακ συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Αμύνης και τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στη Ραμάλα κ. Csaba Rada. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που γίνεται για τις διώξεις και τις επιθέσεις εναντίον των χριστιανών στους Αγίους Τόπους, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος έκανε έκκληση για στήριξη στους Αγίους Τόπους.

“Σας καλωσορίζουμε θερμά στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων και στο Πατριαρχείο μας και επιθυμούμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για την επίσκεψή σας. Η παρουσία σας εδώ είναι ένα ισχυρό και σημαντικό σημάδι της αναγνώρισης και του ενδιαφέροντός σας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ η χριστιανική παρουσία και οι Εκκλησίες”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις κυβέρνησης Ουγγαρίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις της κυβέρνησης της Ουγγαρίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς στη στήριξη της Ουγγαρίας προς τους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων: “Είμαστε ευγνώμονες για τη μακροχρόνια και καλή σχέση μεταξύ της κυβέρνησης της Ουγγαρίας και του Πατριαρχείου μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη σημαντική συμβολή της κυβέρνησης της Ουγγαρίας στην αποκατάσταση του Ναού του Παναγίου Τάφου.

Εκτιμούμε τη συνεχιζόμενη ανησυχία που έχει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την ευημερία της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλη αυτή η πρακτική και ηθική υποστήριξη σημαίνει τόσα πολλά για τη χριστιανική κοινότητα και τους ηγέτες των Εκκλησιών”.

Η αποστολή μας απέναντι στους Αγίους Τόπους

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των Αγίων Τόπων: “Ο ρόλος μας ως Εκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες των Αγίων Τόπων είναι να υπηρετούμε και να προστατεύουμε τους Αγίους Τόπους, μεταξύ των οποίων, το Ναό της Γεννήσεως, που περιλαμβάνει τον τόπο γέννησης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και το Ναό της Αναστάσεως που περιλαμβάνει τους χώρους λατρείας της Σταύρωσης και της Ανάστασης. Η αποστολή μας υπηρετώντας τους Αγίους Τόπους είναι να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του θρησκευτικού χαρακτήρα των Αγίων Τόπων γενικότερα και του χριστιανικού χαρακτήρα αυτής της περιοχής ειδικότερα”.

“Τα τελευταία χρόνια και τα πρόσφατα γεγονότα είδαν μια νέα και βαθύτερη ενότητα ως προς αυτήν την αποστολή, καθώς οι Αρχηγοί των Εκκλησιών συνεργάστηκαν. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή την κοινή αποστολή”, πρόσθεσε.

“Ως Αρχηγοί των Εκκλησιών, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε κάθε επίπεδο για να βοηθήσουμε τους Χριστιανούς να παραμείνουν στους Αγίους Τόπους, και επίσης καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποδεχτούμε προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν και πάλι στους Αγίους Τόπους σε αυξανόμενους αριθμούς, μετά την πανδημία της νόσου COVID-19.

Όσοι διαμένουν εδώ και όσοι μας επισκέπτονται για προσκύνημα, είναι κοντά στην καρδιά μας, και ως ηγέτες της Εκκλησίας δεν ξεχνάμε ποτέ τη σημασία αυτής της ποιμαντικής και πνευματικής αποστολής, υπογράμμισε.

Οι ευχές του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

“Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή σας εδώ, και σας καλωσορίζουμε. Είθε ο Θεός να σας ευλογεί καθώς μετακινείστε στους Αγίους Τόπους και καθώς εκτελείτε τα καθήκοντα του ανώτατου αξιώματός σας για λογαριασμό του λαού της Ουγγαρίας”, είπε στο τέλος της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος έδωσε στην Πρόεδρο της Ουγγαρίας επιστήθιο σταυρό του Παναγίου Τάφου. Η Πρόεδρος, από τη μεριά της ευχαρίστησε για την τιμή που της δόθηκε και υποσχέθηκε ότι το ενδιαφέρον της χώρας για τους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων θα συνεχίσει να εκδηλώνεται.

Τον Πανάγιο Τάφο θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Ουγγαρίας το Σάββατο 19 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης.

Το μήνυμα της Προέδρου της Ουγγαρίας

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Ουγγαρίας έγραψε: “Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Χριστιανισμός είναι η πιο διωκόμενη θρησκεία στις μέρες μας. Οι προσπάθειες της Ουγγαρίας να βοηθήσουν τους διωκόμενους Χριστιανούς αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Οι χριστιανοί ηγέτες των Αγίων Τόπων κρατούν την κοινότητα ενωμένη και με ισχυρή πίστη. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που δόθηκε να μιλήσετε για τις δυσκολίες αλλά και για όσα σας δίνουν δύναμη για να τις ξεπεράσετε”.

Διαβάστε ακόμη: Ενότητα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών δράσεων ζητά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων