09/05/2022 10/05/2022 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιεροσολύμων κ. Μωϋσή Λεών είχαν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στην Αγία Πόλη το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Απριλίου/9 Μαΐου 2022 στο μοναστήρι των Φραγκισκανών-Κουστωδία της Αγίας Γης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ προσφώνησε τον κ. Λεών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει...
09 Μαΐου, 2022 - 21:08
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 - 1:20

Ιεροσόλυμα: Συνάντηση Δημάρχου-Αρχηγών Εκκλησιών με αναφορές στις ταραχές

Διαδώστε:
Ιεροσόλυμα: Συνάντηση Δημάρχου-Αρχηγών Εκκλησιών με αναφορές στις ταραχές

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιεροσολύμων κ. Μωϋσή Λεών είχαν οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στην Αγία Πόλη το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Απριλίου/9 Μαΐου 2022 στο μοναστήρι των Φραγκισκανών-Κουστωδία της Αγίας Γης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ προσφώνησε τον κ. Λεών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Αγίας Πόλης από την δράση των ριζοσπαστικών ομάδων.

Αναλυτικά, στην προσφώνηση του ο Μακαριώτατος ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστούμε κ. ΔΗΜΑΡΧΕ για την ευγενική σας πρόσκληση σε αυτή τη συγκέντρωση αυτή την εορταστική περίοδο. Αυτή είναι μια εποχή του χρόνου που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα προς την Ιερουσαλήμ γνωρίζοντας τη σημασία της όχι μόνο για εμάς που ζούμε εδώ, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ως το επίκεντρο της θεϊκής-ανθρώπινης συνάντησης, η Ιερουσαλήμ έχει μια οικουμενική σημασία που υπερβαίνει όλα τα ανθρώπινα όρια και διαχωρισμούς. Είμαστε όλοι γιοί και κόρες της Ιερουσαλήμ και η Ιερουσαλήμ είναι το πνευματικό σπίτι όλων των ανθρώπων καλής θέλησης, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τα πιστεύω τους. Όπως διαβάζουμε στην Αγία Γραφή, «῾Ιερουσαλὴμ, ῾Ιερουσαλήμ, ἡ ἀποκτέννουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν! ποσάκις ἠθέλησα ἐπισυνάξαι τὰ τέκνα σου ὃν τρόπον ὄρνις τὴν ἑαυτῆς νοσσιὰν ὑπὸ τὰς πτέρυγας, καὶ οὐκ ἠθελήσατε!» (Κατά Λουκάν 13,34).

Αυτή η περίοδος του Πάσχα καθιστά ορατή την αποστολή της Εκκλησίας για τη διατήρηση αυτού του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και την υποστήριξη της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κληρονομιάς που μοιραζόμαστε. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αυτή η μοναδική ταυτότητα της Ιερουσαλήμ και η οικουμενική της αποστολή διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τις Ισραηλινές ριζοσπαστικές ομάδες των οποίων οι ενέργειες απειλούν την ίδια την δομή και τα θεμέλια αυτής της Αγίας Πόλης. Η δράση τους είναι τόσο εξωφρενική με αποτελέσμα να τραβάει την προσοχή θρησκευτικών και κυβερνητικών ηγετών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναγνωρίζουν τους κινδύνους από τέτοιες ομάδες, και δεν μπορούμε παρά να σας εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία.

Οι Εκκλησίες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί σας για το κοινό όφελος και το κοινό καλό όλων των ανθρώπων, αλλά αυτό πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην εξασφάλιση των ιστορικών δικαιωμάτων και προνομίων των κοινοτήτων που αποτελούν την κοινωνία μας. Θέλουμε να επωφεληθούμε αυτής της ευκαιρίας για να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε τους άλλους Αρχηγούς των Εκκλησιών, ιδιαίτερα τον ηγούμενο Πατέρα Φραγκίσκο, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινής μας μαρτυρίας.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και ο ρόλος της Ιερουσαλήμ είναι πιο σημαντικός για την ανθρώπινη κοινότητα από ποτέ άλλοτε. Κατανοούμε πλήρως την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε και δεσμευόμαστε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις που θα συμβάλλουν στην ευημερία όλων των ανθρώπων.

Ο Θεός να ευλογεί εσάς, κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ, και τους συναδέλφους σας για το έργο σας για την Αγία Πόλη, και όλους όσοι κατοικούν και έρχονται εδώ για προσκύνημα.

Σας ευχαριστώ.»

Προηγήθηκε η προσφώνηση από την πλευρά του ηγουμένου των Φραγκισκανών π. Φραγκίσκο Πατόν ο οποίος υπογράμμμισε ότι πρόφατα εορτάσθηκε το Εβραϊκό Πάσχα, κατά το οποίο οι Ιουδαίοι ενθυμούνται την δοθείσα από τον Θεό απελεύθερωση από την δουλεία της Αιγύπτου. Εορτάσθηκε το Χριστιανικό Πάσχα ως η μετάβαση μας από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία του Αναστάντος Χριστού. Εορτάσθηκε το Ραμαζάνι ως περίοδος κατακτήσης των αρετών της νηστείας, της λιτότητος και της βοηθείας προς τους πτωχούς.

Επίσης επισήμανε ότι όλα αυτά συνέβησαν στην Ιερουσαλήμ, το παράδειγμα της οποίας μας υπενθυμίζει όχι μόνο την συνύπαρξη αλλά και την αδελφοσύνη, την κοινότητα αξιών και αρχών ζωής. «Πιστεύοντες ταύτα ευχόμεθα εις υμάς, κ. Δήμαρχε, σοφίαν και δύναμιν, διά να εργάζησθε υπέρ της ευημερίας όλων των κατοίκων της Ιερουσαλήμ ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητος.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην αντιφώνηση του ο Δήμαρχος Ιεροσολύμων εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση στην κοινή αυτή εορταστική περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, του Χριστιανικού Πάσχα και του Ισλαμικού Ραμαζανίου. Επίσης ανέφερε ότι οι εορτές αυτές λαμβάνουν χώρα στην Ιερουσαλήμ, όπου η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας διαφυλάσσεται, ενώνοντας Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους σε μια συνύπαρξη ευημερίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων