22/09/2023 22/09/2023 Την Πέμπτη, 8ην /21ην Σεπτεμβρίου 2023, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων γιόρτασε το Γενέθλιο της Θεοτόκου. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του γεγονότος ότι ο Θεός έλυσε τα δεσμά της στειρώσεως του Ιωακείμ και της Άννης και τους έδωσε ως καρπόν κοιλίας την Μαρία, εξ ης εκ Πνεύματος Αγίου προήλθε κατά σάρκα ο...
22 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2023 - 21:14

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Διαδώστε:
Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Πέμπτη, 8ην /21ην Σεπτεμβρίου 2023, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων γιόρτασε το Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του γεγονότος ότι ο Θεός έλυσε τα δεσμά της στειρώσεως του Ιωακείμ και της Άννης και τους έδωσε ως καρπόν κοιλίας την Μαρία, εξ ης εκ Πνεύματος Αγίου προήλθε κατά σάρκα ο Χριστός ο Σωτήρ του κόσμου.

Διά το γεγονός τούτο η Εκκλησία ψάλλει χαμοσύνως: «Ιωακείμ και Άννα ονειδισμού ατεκνίας, και Αδάμ και Εύα, εκ της φθοράς του θανάτου, ηλευθερώθησαν, Άχραντε, εν τη αγία γεννήσει σου· αυτήν εορτάζει και ο λαός σου, ενοχής των πταισμάτων, λυτρωθείς εν τω κράζειν σοι· Η στείρα τίκτει την Θεοτόκον, και τροφόν της ζωής ημών».

Την εορτή αυτή τίμησε το Πατριαρχείο στο Σαχνίν του βορείου Ισραήλ της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρης – Πτολεμαΐδος στον νεόδμητο  Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

Της θείας Λειτουργίας προεξήρξε ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του  Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Αραβοφώνων Ιερέων της περιοχής Ναζαρέτ και Άκκρης Πτολεμαΐδος  του βορείου Ισραήλ, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και προσευχομένων εν ευλαβεία πολλή των πιστών της Κοινότητος και των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, δωρητών και ευλαβών προσκυνητών, τιμητική παρουσία του κ. Σεζάρ Μαρτζήε και του κ. Ιριάντ Σιρχάν.

Εις το Κοινωνικόν της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος κήρυξε το θείο λόγο.  Μετά την θεία Λειτουργία έγινε λιτανεία γύρω από τον Ιερό Ναό. Άμα τη Απολύσει της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος παρασημοφόρησε τον κ. Ηλίας Γαντούς με το παράσημον του Σταυροφόρου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου  ως επιβράβευσιν διά το  λίαν σημαντικόν εκπαιδευτικόν, εκκλησιαστικόν και κοινωνικόν έργον αυτού:

Την μεσημβρίαν παρετέθη τράπεζα προς τιμήν της Πατριαρχικής Συνοδείας και πολλών άλλων.

 

Με αφορμή το Γενέθλιο της Θεοτόκου  στο Θεομητορικόν Μνήμα τελέσθη Εσπερινός αφ’ και θεία Λειτουργία την πρωΐαν, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συμμετεχόντων ευλαβών προσκυνητών και εντοπίων πιστών. Μετά την Απόλυσιν παρετέθη κέρασμα εις το Ηγουμενείον υπό του Ηγουμένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων