03/05/2021 03/05/2021 Εορτάστηκε και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η ένδοξη εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού την Κυριακή  του Αγίου Πάσχα (12η Απριλίου/ 2α Μαΐου 2021). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου, κατ’ αυτή την Κυριακή, «η Εκκλησία ευγνωμονούσα, λαμπροφορούσα και αναμιμνήσκεται ότι ο Ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κατήλθε διά του σταυρού εις τον άδην,...
03 Μαΐου, 2021 - 8:49
Τελευταία ενημέρωση: 03/05/2021 - 8:45

Το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα

Εορτάστηκε και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η ένδοξη εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού την Κυριακή  του Αγίου Πάσχα (12η Απριλίου/ 2α Μαΐου 2021).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου, κατ’ αυτή την Κυριακή, «η Εκκλησία ευγνωμονούσα, λαμπροφορούσα και αναμιμνήσκεται ότι ο Ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κατήλθε διά του σταυρού εις τον άδην, ανέστη εκ νεκρών και ηλευθέρωσε τους απ’ αιώνος κεκοιμημένους εκ της εξουσίας του διαβόλου και εξήγαγεν αυτούς εις τον Παράδεισον».

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων γιορτάζει την Ανάσταση στο ζωηφόρο και κενό μνημείο «κατά την αυτής Τυπικήν Διάταξιν».

Στην αρχή και μέχρι να ενδυθούν με τα εόρτια Αναστάσιμα ιερατικά άμφια ο Προεξάρχων της πανηγύρεως Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι Αρχιερείς και οι Ιερείς, στο Καθολικό εψάλη ο Κανών «Κύματι θαλάσσης».

Μετά από αυτό, εξήλθε εκ της Ωραίας Πύλης του Καθολικού η Πατριαρχική Συνοδεία και λιτάνευσε τρις πέριξ του Αγίου Τάφου. Μετά, ανεγνώσθη το Εωθινόν Αναστάσιμον Ευαγγέλιον: «Διαγενομένου του Σαββάτου», εξεφωνήθη το «Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω και Αδιαιρέτω Τριάδι» και άρχισε η ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» μετά των στίχων αυτού δέκα φορές, το οποίο έψαλλε και ο λαός εν αλαλαγμώ σε διάφορες γλώσσες. Ακολούθησε η Συναπτή και άρχισε η ψαλμωδία του Αναστάσιμου Κανόνα του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Αναστάσεως ημέρα» και ολοκληρώθη ο Όρθρος του Πάσχα.

Έπειτα, άρχισε η Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στον Άγιο Τάφο και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων: Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Πέλλης κ. Φιλουμένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Ιερομονάχων, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και των λοιπών διακόνων, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, του λαού εκφωνούντος το «Χριστός Ανέστη».

Προ του τέλους της θείας Λειτουργίας εξεφωνήθη ο Κατηχητικός Λόγος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «ει τις ευσεβής και φιλόθεος …» και εγένετο η Απόλυσις διά του «Χριστός Ανέστη» τρις, «Δόξα τη Αυτού Τριημέρω εγέρσει, προσκυνούμεν Αυτού την Τριήμερον έγερσιν».

Μετά την Απόλυση η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθε στο Επιτροπικό του Κεντρικού Μοναστηριού, με τις καμπάνες να χτυπούν, για να καταλύσει και πασχαλινά αυγά.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων