15/05/2023 15/05/2023 Το “ύστατο χαίρε” είπε σήμερα το πρωί η Αγιοταφική Αδελφότητα στον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Κορνήλιο. Η Εξόδιος Ακολουθ΄λια τελέστηκε χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στον Ιερό Μοναστηριακό Ναών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Ιεροσόλυμα. Συγχοροστάτησαν Αγιοταφίτες Αρχιερείς και πατέρες ενώ παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, κ. Ευάγγελος...
15 Μαΐου, 2023 - 14:18
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2023 - 14:21

Το “ύστατο χαίρε” στον Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Κορνήλιο (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το “ύστατο χαίρε” στον Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Κορνήλιο (ΦΩΤΟ)

Το “ύστατο χαίρε” είπε σήμερα το πρωί η Αγιοταφική Αδελφότητα στον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Κορνήλιο.

Η Εξόδιος Ακολουθ΄λια τελέστηκε χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στον Ιερό Μοναστηριακό Ναών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Ιεροσόλυμα. Συγχοροστάτησαν Αγιοταφίτες Αρχιερείς και πατέρες ενώ παρέστη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Ο μακαριστός Ιεράρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εκοιμήθη το Σάββατο, 13 Μαϊου 2023, σε ηλικία 87 ετών καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. “Ἐν λύπῃ Κυρίου ἡ Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότης, τῆς ὁποίας ἦτο ἐκλεκτόν μέλος ἐπί ἔτη ὁ ἐκλιπών, δέεται ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτοῦ ἐν χώρᾳ ζώντων μετά ὁσίων καί δικαίων”, αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ακολούθησε η ταφή το κοιμητήριο της Μονής.

Ποιος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος

Είχε γεννηθεί το 1936 στο Μαγαρικάρι του Δήμου Γόρτυνας και έφτασε στα Ιεροσόλυμα το 1951.

Αποφοίτησε της Πατριαρχικής Σχολής και εκάρη Μοναχός τω 1958 ενώ χειροτονήθηκε Διάκονος το 1959. Σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1964 και προήχθη σε Αρχιμανδρίτης το 1965. Το 1967 απεστάλη για μετεκπαίδευση στο εν Γενεύη Οικουμενικό Ινστιτούτο και το 1972 διωρίσθηκε Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Υπηρέτησε ως Αρχειοφύλαξ, ως Καθηγητής και Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής, έτι δε και ως Αρχισυντάκτης και Διευθυντής του Περιοδικού «Νέα Σιών» και Πρόεδρος της Εκπαιδεύσεως.

Τον Οκτώβριο του 1976 εξελέγη και χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας. Το 1978 διορίσθηκε Πατριαρχικός Επίτροπος εν Βηθλεέμ.

Το 1981 διορίσθηκε Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας.

Το 1991 ονομάσθηκε Μητροπολίτης και διορίσθηκε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου στα Ιεροσόλυμα.

Το 2000 διορίσθηκε Πρόεδρος των Οικονομικών ενώ διετέλεσε Τοποτηρητής του Θρόνου. Το 2001 διορίσθηκε Πατριαρχικός Επίτροπος.

Ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου μετείχε σε διάφορα Συνέδρια και αποστολές. Διετέλεσε Τοποτηρητής του Θρόνου και πάλι το 2005.

Διαβάστε επίσης: 

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας Ιεροσολύμων Κορνήλιος

Η Αγιοταφική Αδελφότητα για την εκδημία του Μητροπολίτη Πέτρας κυρού Κορνηλίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων