03/12/2023 03/12/2023 Δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βηθλεέμ φέτος καθώς στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς, τα Χριστούγεννα θα εορτασθούν “διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα”, “με σεμνότητα και προβληματισμό”, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Η 7η Οκτωβρίου 2023 σήμανε την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και Ισραήλ. Οι τόποι όπου περπάτησε...
03 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:27
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2023 - 10:37

Βηθλεέμ: Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο, με σεμνότητα και προβληματισμό οι φετινοί εορτασμοί εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Διαδώστε:
Βηθλεέμ: Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο, με σεμνότητα και προβληματισμό οι φετινοί εορτασμοί εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βηθλεέμ φέτος καθώς στον τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς, τα Χριστούγεννα θα εορτασθούν “διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα”, “με σεμνότητα και προβληματισμό”, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Η 7η Οκτωβρίου 2023 σήμανε την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και Ισραήλ. Οι τόποι όπου περπάτησε ο Χριστός από την ημέρα εκείνη βάφονται καθημερινά με αίμα. Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, από την ημέρα εκείνη καταγγέλλουν τις βιαιότητες ζητώντας τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ομιλώντας στην τελετή έναρξης της Έκθεσης με τίτλο: «Bethlehem Reborn Palestine – The Wonders of the Nativity», σχεδόν έναν μήνα πριν την έναρξη του πολέμου, στο Οικουμενικό Κέντρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη της Ελβετίας, τόνισε ότι ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ αποτελεί σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Αναφερόμενος στην ιστορία της Βασιλικής της Γεννήσεως, υπογράμμισε: «Υπάρχει μια εκκλησία σε αυτόν τον χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του 330 και η σημερινή δομή χρονολογείται από τη βασιλεία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα. Ήταν ένας από τους πρώτους Ιερούς Τόπους που ανακατασκευάστηκαν από τον Αυτοκράτορα Άγιο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη και είναι η παλαιότερη πλήρης εκκλησία στον χριστιανικό κόσμο. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε ο φύλακας και ο υπηρέτης αυτής της εκκλησίας από την ίδρυσή της και υπήρξε μάρτυρας ανά τους αιώνες της ενσάρκωσης της κοινής μας ιερής ιστορίας στην περιοχή και της θεανθρώπινης συνάντησης. Διότι εδώ αποκαλύφθηκε ο θείος Λόγος». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Καθπως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι Αρχηγοί των Εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που κανονικά συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες, φέτος οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή είναι σχεδόν άδειες. “Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό”, είπε στο Reuters ο π. Ιμπραχήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός, μπροστά από τον Ναό της Γεννήσεως.

“Οι εποχές μας δεν είναι φυσιολογικές”

Με ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν στις 10 Νοεμβρίου, οι Αρχηγοί των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους εστιάζουν στην ανάγκη για περισσότερη προσευχή καθώς οι συνηθισμένες κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούταν τα προηγούμενα χρόνια, φαντάζουν ως μακρινή πραγματικότητα. Οι συνθήκες που επικρατούν, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, δεν επιτρέπουν φέτος οι κοινότητες να κάνουν οποιαδήποτε εκδήλωση. “Οι εποχές μας δεν είναι φυσιολογικές”, υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

“Από την έναρξη του πολέμου, υπήρξε μια ατμόσφαιρα θλίψης και πόνου. Χιλιάδες αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θρηνούν για την απώλεια των σπιτιών τους, των αγαπημένων τους προσώπων ή το αβέβαιο μέλλον τους. Σε όλη την περιοχή, ακόμη περισσότεροι έχουν χάσει τη δουλειά τους και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες”, υπογραμμίζεται.

Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών υπενθυμίζουν ακόμη ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και κατάπαυση του πυρός, ο πόλεμος συνεχίζεται. “Να έχουμε τη σκέψη μας στους αδελφούς και τις αδελφές που έχουν πληγεί από αυτόν τον πόλεμο και με τις θερμές ευχές και προσευχές μας να παρακαλέσουμε να έλθει η διαρκής ειρήνη στους αγαπημένους μας Αγίους Τόπους”, σημειώνουν και καλούν ακόμη όλους τους χριστιανούς να συνδράμουν και υλικά για την ανακούφιση όσων αδελφών μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες του πολέμου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

“Οι εφετινοί εορτασμοί των Χριστουγέννων θα χαρακτηρίζονται από σεμνότητα και προβληματισμό”

Στο πλαίσιο της σειράς πρωτοβουλιών, υψηλή Αποστολή, η οποία εκπροσωπήθηκε από διάφορα Χριστιανικά ιδρύματα και σωματεία της Χριστιανικής Κοινότητος της Ιερουσαλήμ, επισκέφθηκαν το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στην έδρα του Ορθοδόξου Πατριαρχείου. Σκοπός της επίσκεψης αυτών ήταν η έκφραση της ευγνωμοσύνης τους για την απόφαση, την οποία έλαβαν οι Εκκλησίες των Αγίων Τόπων να αναστείλουν όλους τους μη θρησκευτικούς πανηγυρικούς εορτασμούς προεορτίως και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. “Αυτή η απόφαση έρχεται ως απάντηση προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Γάζα και ως έκφραση σεβασμού προς τις απολεσθείσες στον πόλεμο ζωές και προς τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι άμαχοι”, τονίζεται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε την Αποστολή ότι οι εφετινοί εορτασμοί των Χριστουγέννων θα χαρακτηρίζονται από σεμνότητα και προβληματισμό, απέχοντες από τις συνήθεις εορταστικές εκδηλώσεις εξ αιτίας της τρέχουσας κατάστασης.

Ο Μακαριώτατος τόνισε την σημασία της Χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, την κοιτίδα του Χριστιανισμού. Εν αντιθέσει με τις προκλήσεις, τις οποίας θέτουν ριζοσπαστικά Ισραηλινά στοιχεία, ο Πατριάρχης επιβεβαίωσε την δέσμευσή του για την διατήρηση της γηγενούς Χριστιανικής παρουσίας και χαρακτήρισε την περιοχή αυτή ως μία γη, η οποία υπάρχει για τον λαό της. Προέτρεψε τους Χριστιανούς να εκδηλώσουν την συμμετοχή τους στις θρησκευτικές τελετές των Χριστουγέννων, παρά το ότι εφέτος θα τελεσθούν με κατανυκτικότερο τρόπο.

Τέλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε την ιερότητα κάθε ανθρωπίνης ζωής ως εικόνας του Θεού, και πρότεινε την συγκρότηση μιας ομάδας ατόμων, τα οποία θα διατηρούν συνεχή επικοινωνία και θα συνεργάζονται για την προώθηση της άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Γάζα. Οι εκπρόσωποι επεβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν, και σχεδίασαν μία ακόμη συνάντηση με τον Μακαριώτατο, για να ασχοληθούν περαιτέρω με θέματα ειρήνης και αλληλεγγύης αναφορικά με τη Γάζα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων